2. İNÖNÜ ZAFERİNİN 97. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İkinci İnönü Zaferi’nin 97. yıl dönümü, Bozüyük’te Metristepe Anıtı ve Akpınar Şehitliğinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Sabah saat 11.00’da Metristepe Anıtı’nda başlayan programda, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından askerler tarafından saygı atışı yapıldı.

Şeref Defteri’nin imzalanmasının ardından Akpınar Mahallesi’nde bulunan Bozüyük İnönü Savaşları Şehitliği’ne geçildi. Buradaki programda protokol mensupları tarafından anıta çelenk konulması ile başladı.

 

Bilecikli Şehit Aileleri adına konuşan Hayati Durak 1 Nisan’da Türk ordusunun zaferi ile sonuçlanan 2.’inci İnönü Meydan Muharebesi’nin, Türk milletinin makûs talihini de yendiği bir zafer olduğunu söyledi.

 

Hayati Durak, “ 2. İnönü meydan muharebesini kazanan garp cephesi kumandanı İsmet Paşa Ankara’ya şu telgrafı çeker; ‘Bozüyük yanıyor düşman binlerce ölüleriyle doldurduğu muharebe meydanını muzaffer silahlarımıza terk etmiştir. İmza Garp Cephesi Kumandanı İsmet’. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu telgrafa şu cevabı verir; ‘Bütün tarihi âlemde sizin İnönü Meydan Muharebesinde deruhte ettiğiniz kadar ağır bir vazife deruhte etmiş kumandanlar enderdir. Siz orada yalnız düşmanı değil Türk Milletinin makûs talihini de yendiniz bütün vatan bugün zaferinizi kutluyor. İmza Mustafa Kemal’. Bizlerde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu telgrafı doğrultusunda her yıl 1 Nisan günü İnönü Meydan Muharebesini kutluyor bu muharebelere katılan Şehitlerimizi rahmetle gazilerimizi minnetle anıyor ve huzurlarında saygıyla eğiliyorum. Ruhları Şad olsun.” dedi.

AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ise törende yaptığı konuşmada “Karakteri özgürlük ve bağımsızlık olan bir milletin mensubu olmak böyle bir inanca sahip bir millet olmak en büyük şükür vesilemizdir. Tarihimizde Anadolu topraklarına girdiğimiz ve bu toprakları kendimize vatan ettiğimiz o günden bu güne bu topraklar birçok kahramanlıklar ve zaferlere şahitlik etti. Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde başlatılan kurtuluş hareketiyle ecdadımızın özgür ve bağımsızlık için vermiş olduğu mücadelelerden bir tanesi de 2. İnönü savaşıdır. Bağımsızlık, istikrar ve istikbal için nasıl ki ecdadımız bir mücadele yürüttü ise biz de aynı kararlılık ve duygularla aynı mücadeleyi yürütmek zorundayız. Afrin’de El-Bab’da ve Kandil’de yürütülen operasyonların hepsi de bu ülkenin istikrarı ve istikbali içindir. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşında ve daha sonraki mücadelelerde şehit olmuş tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bugün ülkemizin istiklali ve istikbali için mücadele eden kahraman güvenlik güçlerimize, askerimize, polisimize korucularımıza da Cenab-ı Allah’tan gayret diliyorum” dedi.

Bilecik Valisi Tahir Büyükakın konuşmasında “97 yıl önce bugün bu millet burada büyük bir kahramanlık destanı yazdı. Tarihimiz kahramanlık destanlarıyla dolu. Bu millet bağımsızlığı zaten gerektiğinde ülkesi için canını feda ettiği için aziz ve kahraman bir millet olmuş. Gelecekte de bağımsızlığını devam ettirecek gerçekten aziz bir millettir. Böyle bir milletin mensubu olmaktan hepimiz şeref duyuyoruz. Aziz şehitlerimiz geçmişte olduğu gibi bugün de vatan için gerektiğinde canlarını gözlerini kırpmadan feda etmektedir. Bugün Afrin’de devam eden operasyonlarda birçok şehidimiz ülkesi ve milleti için canını feda etmektedir. Göklerde dalgalanan bayrağımız onlar sayesinde dalgalanırken biz bugün onlar sayesinde ayakta durabiliyoruz. ” dedi.

TBMM Başkan vekili Yaşar Tüzün konuşmasında, “İnönü kahramanları sizden çok şey öğrendik. Mesela büyük balığın küçük balığı her zaman yiyebileceğini öğrendik. Merminin mertlikle tüfeğin yürekle boy ölçüşemeyeceğini sizden öğrendik. Yoksul bir milletin yedi düveli yenebileceğini öğrendik. İnönü’de cesaretin kitabını yazanlar, sizin sayenizde küllerinden yeniden doğmayı öğrendik. Aziz atalarımız siz bu topraklarda iz bıraktınız. Sadece bu topraklarda değil, tarihimizde de yüreğimizde de ruhumuzda da iz bıraktınız. Hesap yapanların oyunlarını bozdunuz. Senaryolarını başlarına geçirdiniz, heveslerini kursaklarında bıraktınız. ” ifadelerini kullandı.

Ardından Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı yaptığı konuşmasında “Osmanlı Devletinin Kuruluşuna, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurtuluşuna şahitlik eden 635 şehidimizi bağrına basan bu topraklar, İnönü savaşları ile de direnişin ve kurtuluşun toprakları olmuştur. Her ne kadar Yunanlılar 1.İnönü Savaşı için keşif, 2. İnönü Savaşı için çarpışma dese de düzenli ordumuzun bu ilk zaferi sadece Ankara da değil tüm yurtta coşku ile kutlanmış, fener alayları düzenlenmiş, halkın TBMM ne güveni artmış milli mücadele ateşi bir kat daha alevlenmiştir”. dedi.

 

Konuşmaların ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti okunarak İlçe Müftüsü Selami Bağcı tarafından dua ettirildi, Vali Tahir Büyükakın tarafından şeref defteri imzalanarak şehitlik ziyaret edildi.

2. İNÖNÜ ZAFERİNİN 97. YILDÖNÜMÜ KUTLANDI
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin