Başbakan Yıldırım Bilecik’te At Üzerinde Yörükleri Selamladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Başbakan Binali Yıldırım, ”736. Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri”ne katılmak üzere Söğüt ilçesine geldi.
Başbakanı Yıldırım’ı, Vali Tahir Büyükakın, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Nabi Avcı ve Harun Karacan,  AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Vali Yardımcısı ve Kaymakam vekili Burhan Terzioğlu, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Mehmet İnce ve İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal ile diğer ilgililer karşıladı.
Başbakan Yıldırım, beraberindekilerle birlikte ilk olarak Ertuğrul Gazi Türbesinde ”saygı nöbeti” tutan askerlerin nöbet değişimini izledikten sonra Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret etmesinin ardından tören alanında vatandaşları selamladı.
Başbakan Yıldırım, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, ”Ne mutlu bize ki Ertuğrul Gazi bilgeliğinin 7 asır önce bu topraklarda bıraktığı bu tohum, bugün halen bölgesiyle üç kıtayı serinleten bir çınar olma haşmetini koruyor. Ne mutlu bizlere ki o günlerden bugünlere bu büyük millet varlığını, istiklalini koruma iradesinden zerre kadar tereddüt, zafiyet göstermeden yoluna devam ediyor.” dedi.
736 yıl önce bu topraklarda birbirinden müstakil yaşayan, anlaşmazlıklarla gücünü zayıflatan beyliklerden bir cihan devleti çıkaran ecdadın dayanışma ruhunun, bugün de aynı şekilde Söğüt’te kendini gösterdiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, ”Bu topraklarda yalnızca dünyanın gördüğü en muhteşem devletlerden birinin değil, aynı zamanda dünyanın en muhteşem medeniyetlerinden biri olan Osmanlı Devleti’nin de temelinin atıldığını dile getiren Yıldırım, Ertuğrul Gazi’ye obadan, devlet olmaya giden yolu gösteren annesi Hayme Ana’nın, “Boyundan, soyundan olsun olmasın insanlara adaletli davran. Adaletten ayrılma ki birlik ve dirlik kazansın. Yurdunda, obanda herkes gezsin. Ululuk isteyen töreden ayrılmasın. Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle insanların hizmetinde bulunursan ancak iftihar edebilirsin. Yüreğinden inancı, dilinden duayı, davranışından fazileti hiç eksik etme. Bir de sabırlı ol, ekşi koruk sabırla tatlı üzüm olur.” öğüdünü hatırlattı.
Söğüt, yüzyıllar boyu üç kıtada adaletle hükmeden devletimizin hareket noktasıdır. Atalarımız Söğüt’te yurt kurmuş, bayrak dalgalandırmıştır, dolayısıyla kuruluşun mekanı, yurdu, vatanı bu topraklardır. 736 senedir ilahi bir name gibi semaya yükselen bereketli bir tohum gibi toprağa kök salan işte bu devlet, bilgeliği bugüne kadar bizi adalet ve kardeşlikte birleştirdiği gibi bundan sonra da buluşma adresimiz olacak. Gönül bağlarımızı daha da güçlendireceğiz, birliğimize kast eden, gücümüzü dağıtan, kardeşliğimize gölge düşürmek isteyen alçaklara Söğüt Meydanı’ndan sesleniyorum, asla kazanamayacaksınız. Bu milleti, kardeşliğini asla bozamayacaksınız. Bu şanlı bayrağı asla indiremeyeceksiniz, bu ezanları asla susturamayacaksınız.”
Bu coğrafyada, tarihin kritik dönemecinde millete büyük görev düştüğünü vurgulayan Başbakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:  ”Türkiye’nin, bütün vatandaşlarıyla, kurumlarıyla ”tek vücut” olarak adaletin, kardeşliğin sesinin yükseltilmesi gereken bir dönemden geçtiğine dikkati çeken Yıldırım, “Ecdadımızın bize bıraktığı bu mübarek toprakları geçmişteki bütün birikimle, tecrübeyle geleceğe, gelecek kuşaklara bırakacağız. Bugün aziz hatırasını andığımız Ertuğrul Gazi’lere layık olmak için var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz. Bu güzel ülkeyi muasır medeniyetlerin ötesine geçirmek, Gazi Mustafa Kemal’in işaret ettiği o hedeflere ulaştırmak için var gücümüzle 80 milyon vatandaşımızla çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Türk milleti her zaman zulüm karşısında adaletin yanında oldu. Çünkü buradan doğup yükselen medeniyetimizin manevi temelleri üzerinde yüzyıllar boyu hem kendi izzet ve şerefimizi koruduk hem de mazlum milletlere, ezilen halklara karşı hami olduk, onları koruduk. Kafkasya’dan Balkanlar’a, Hicaz’dan Mağrib’e kadar gittiğimiz her yerde sevgi, adalet, hoşgörünün sancaktarı olduk. Çünkü bizim medeniyetimiz sevgidir, ilimdir, irfandır, barıştır, kardeşliktir. Biz yeryüzünde ayrılık tohumları eken, fesat çıkaranlara yıllar boyunca aynı kalp atışlarıyla, aynı yüce değerler etrafında, aynı ufka yönelerek cevap verdik. Asırlardan beri kardeşiz, ebediyen de kardeş olmaya devam edeceğiz. Yedi asır önce Söğüt’te filizlenen ulu çınarın kökleri, Hayme Anaların, Şeyh Edebalilerin bilgeliğinden gelmektedir. Bu yüzden halen milletimiz yürek dağlayan felaketler karşısında örnek dayanışma ve kardeşliği sergiliyor. Bu aziz milletin yaşama üslubu, milletimizin hayat felsefesidir. Aziz Türk milleti, sonsuza kadar bu hayat düsturunu yaşatma azim ve kararlılığındadır.”
Başbakan Yıldırım, milletin çok acılar, musibetler gördüğünü, çok badirelerden geçtiğini ancak istiklaline gölge düşürmediğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:  ”Milletin ruhuna, değerlerine yabancılaşan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin 15 Temmuz’da millete acı yaşatmak istedi. Hayme Ana, Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi’nin taşıdığı ruhtan beslenemeyenler o gece bu aziz milletin istiklaline kastettiler. Hatırlayın, 15 Temmuz’da asker kılığına girmiş FETÖ teröristleri karşısında Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız, milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan dik durdu. Hükümeti, 80 milyon vatandaşıyla alçaklara geçit vermedik. Demokrasiye, Cumhuriyet’e sahip çıkan bu büyük millet Türk milletidir. Bu milletin bir ferdi olmaktan gurur, onur duyuyorum. Şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, gazilerimize şifa diliyorum. 15 Temmuz zorbalığa, baskıya, darbeye karşı milletin özgürlük, demokrasi aşkıyla verdiği en güzel cevaptır. Söğüt ruhu 15 Temmuz’da tekrar dirilmiştir, yeniden diriliş, yeniden yükselişin miladıdır 15 Temmuz. İhanet odaklarının saldıkları zehri devletin damarlarından temizleyen Türkiye artık yeni hedeflere, ufuklara yelken açmıştır. Ekonomide, hukukta, demokraside kendine büyük hedefler koyan ülkemizi hiç ama hiçbir güç asla durduramayacaktır. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi hedef alan, fitne peşinde olanlara bu millet asla fırsat vermeyecektir.”
Konuşmasının ardından Başbakan Yıldırım’a, Vali Tahir Büyükakın tarafından Osmanlı tuğrası takdim edildi.
Vali Büyükakın da yaptığı konuşmada, birliğin, dirliğin, kardeşliğin, Anadolu’da varoluşumuzun sembolü olan bu kutlu buluşma o gün bugündür devam ettiğini söyledi.
Şeyh Edebali’nin nasihatini hatırlatan Vali Büyükakın, şöyle konuştu: ”Söğüt ruhu kuruluşun ruhudur. Bu ruh ışığını, Hazreti Peygamberden tevarüsle Şeyh Edebalı’dan gücünü ise, nefsine hakim olmayı bilen adil beylerden, yiğit alperenlerden, gözü pek bacılardan alan, aklın ve kalbin birlikte hükmettiği kadim ve kutlu bir ruhtur. Zaman gelmiş, öze dönüşün, yeniden dirilişin de sembolü olmuştur Söğüt ruhu. Nitekim, Ertuğrul süvari Alayını kurarken veya Ertuğrul madalyası verirken, esasen ataların meşruiyetine dayanmış, onların manevi mirasından güç almışız. Kuruluştaki ruh ile kurtuluştaki ruh aynıdır. Ve bu ruh kutlu Söğüt ruhudur. 15 Temmuz hain darbe girişimine yiğitçe  karşı duan ruh da aynı ruhtur. ‘Oğul , haklı olduğunda mücadeleden korkma. Bilesin ki, atın iyisine doru, yiğidin iyisine  deli derler’ öğretisiyle yetişen yiğitler, o gün sayın Cumhurbaşkanımızın ve sizlerin liderliğinde korkusuzca şehadete yürüdüler. Ve tüm dünyaya bir kez daha gösterdik ki; bu aziz millet bu aziz yurdu çiğnetmedi ve asla çiğnetmeyecek. Söğüt ruhu 400 çadırlık obamızı 7 iklime hükmeden bir cihan devleti yapan; mazlum milletlere ‘Türk hasretle beklenendir’ sözünü söyleten ruhtur. Kısaca Söğüt ruhu, bizi biz yapan ruhtur. Dünyanın dertlerinin ilacı bu ruhtadır. ”
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu’nun konuşmasıyla devam eden etkinlik, Jandarma Genel Komutanlığı Bandosunca, ”Diriliş” ve ”Memleketim” adlı eserler seslendirmesi, Söğüt İmam Hatip Ortaokulu ve Lise öğrencilerinden oluşan mehteran takımının gösteri ile 15 ülkeden güreşçilerin katıldığı güreş müsabakalarıyla sona erdi.
736. Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’ne sayın Başbakanımız Yıldırım’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Çiğdem Karaaslan, Hamza Dağ ve Harun Karacan ve bazı milletvekilleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Başbakan Yıldırım Bilecik’te At Üzerinde Yörükleri Selamladı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin