Bilecik Biyolojik Çeşitliliğiyle Dünya Ülkeleriyle Yarışıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marmara Bölgesi’nin güney doğusunda, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgelerinin kesim noktaları üzerinde yer allan, büyük bir bölümü ormanlık alandan oluşan Bilecik, biyolojik ve kültürel çeşitlilik endeksi oranlarına göre dünya listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Bulunduğu konum itibarıyla bir çok kente yakınlığıyla bilinen, 4 bin 307 kilometrelik yüzölçümü ile küçük illerden biri olarak bilinmesine rağmen bin 500 bitki ve 500 hayvan çeşidiyle dünyanın ilgisini çeken şirin kent, Türkiye’de biyolojik ve kültürel çeşitlilik oranı hesaplanan tek il olmanın gururunu yaşıyor.

 

Bir program kapsamında kente gelen Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, Türkiye’de ilk kez bir ilin biyolojik ve kültürel çeşitlilik değerinin hesaplanmasının önemli olduğunu söyledi.

 

Türe, “Bir kente ait değerleri sıralamaya kalksanız sayfalarca yer tutar. O yüzden bunların tümünden kaynaklanan bir değer ile bunu ifade etmeye çalışıyoruz. Bu da genellikle dünyada biyolojik ve kültürel çeşitlilik indeksi olarak geçer. Biz de bunu Bilecik için uyguladık. Çünkü Bilecik’in biyolojik çeşitliliği ile ilgili bilgileri uzun zamandır çalışıyoruz. Elimizde bu konuda yeterli bilgi var. Bu indeksin içindeki çeşitliliğe baktığımız zaman içerisinde bir bölgedeki bitki ve hayvan tür çeşitliliğinin yanı sıra insanların kullandıkları dil, inanç çeşitliliği gibi kültüre dayalı olan özelliklerini de işin içine katan ve birbirleriyle nasıl ilişkilendirildiğini ifade eden bir değer bu.” dedi.

Bilecik’te 500’e yakın kuş türü, bin 500’e yakın da bitki türü var

Türe, “Buna göre her ülke bu 1’in içerisine dağılacak. Türkiye bunun içerisinde 0,5 değerine sahip. Bilecik ise 0,3 olarak geçiyor. Avrupa’da bir çok ülke de ‘4’ değerine sahip. Neredeyse Bilecik tek başına bir kaç puan daha alsa Avrupa şehirleriyle aynı biyolojik ve kültürel çeşitlilik değerine sahip bir il konumunda. O yüzden bu verilerin diğer bir özelliği de dünyadaki UNESCO, BM ve Dünya Bankası gibi kente yönelik kredi desteklerinin ya da hibelerinin alınmasında da kentimizin özelliklerinin de bu değerlerle ifade edilmesi gerekiyor artık. Bir şeyi ölçtüğünüz zaman onu izleyebilirsiniz, düzeltebilirsiniz, değiştirebilirsiniz. Bu değer uluslararası bir formül ile hesaplanıyor. Bunun değişik matematiksel formülleri var. Bunlara bağlı olarak biz o verileri elde ediyoruz. Örneğin bu bilginin içerisinde kaç tane kuş türü var, memeli türü var, bitki türü var. Kaç dil konuşuluyor. Bilecik’te 500’e yakın kuş türü, bin 500’e yakın da bitki türü var.” görüşlerini aktardı.

 

Ekosistemin ürettiği değerin karşılığının 33 trilyon dolar olduğunu dile getiren Türe, “Dolayısıyla her ülke bu paradan payını almak zorunda. Ama koruyarak sürdürerek almak zorunda. Tahrip etmemesi gerekiyor. Ortaya koyduğumuz bu rakam Bilecik’in ne kadar küçük alanda bilimsel değer taşıdığının somut ifadesini ortaya koyuyor. Dolayısıyla siz kentinizdeki bütün değerleri sayarak dünyadaki kuruluşlara bunu anlatamazsınız. Sizin biyolojik kültürel çeşitlilik indeks değeriniz kaç kardeşim dedikleri zaman, bizim 4’e yakın dediğimiz zaman tüm dünyadaki çalışanlara Bilecik’in ne kadar zengin olduğunu ifade edecek bir rakamdır. Bu ilk kez benim tarafımdan gerçekleştirildi. Türkiye’de de bir ilk.” dedi.

Bilecik Biyolojik Çeşitliliğiyle Dünya Ülkeleriyle Yarışıyor
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin