Bilecik’te Müzenin Önünde Bulgur Dövdüler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Bilecik Belediyesi, ‘Geleneklerimizi Yaşatıyoruz’ etkinliği kapsamında Yaşayan Şehir Müzesi’de bulgur dövme etkinliği gerçekleştirildi.

Kentin yakın tarihine ilişkin materyal ve görsellerin sergilendiği müze önünde kurulan alanda yöresel kıyafetlerini giyen ve maniler söyleyen kadınlar, kıvama gelmesi için uzun süre bulgur dövdü. Daha sonra tabaklara konulan bulgur, müzeyi ziyarete gelenlere ikram edildi.

 

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri bizzat hayata uygulayarak yaşatmayı ön plana aldıklarını söyledi.

 

Tarihsel özellikleri ve güzellikleri sergilerken unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi ve göreneklerimizi bizzat hayata uygulayarak yaşatmayı ön plana aldıklarını belirten AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Müzenin çalışma programı içerisinde yer alan 32 adet unutulmaya yüz tutmuş meslek dalını bizzat müzemizde yaşatarak uygulayarak halka ve gençlere öğretme çabası içerisinde olduklarını belirtti..

Yağcı “Bugün Bilecik’te yıllardır kışa hazırlanırken geleneksel olarak yapılan bulgur dövme bulgur öğütme ve bulgura hazırlama törenimiz vardır. Bulgur öncelikle kaynatılır ve kurumaya bırakılır güneşli havalarda güz ortamı içerisinde hasat bittikten sonra yapılan onun içi buğdaylar ekilir ve o bulgurluk pilavlar ayrı olur ve kurumaya yüz tuttuktan sonra ıslak halde kaynamış halde yenilir aynı zamanda. Daha sonra bulgur dövülür ve dövülen bulgur değirmenlerde değişik efsaflarda o taşların özellikleri değişir.” dedi.

 

Kısır diyorlar içli çiğköfte bulguru diyorlar veya pilavlık bulgur ayrı ayrı bir şekilde eğlence ortamı içerisinde manilerle çekilir ve kış geldiğinde de aile ortamında eş ile dost ile yenilir.

Bilecik’te Müzenin Önünde Bulgur Dövdüler
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin