ÇAĞDAŞ VE ÖRNEK BİR KÜTÜPHANE ÖRNEĞİ: “BİLECİK İL HALK KÜTÜPHANESİ”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik İl Halk Kütüphanesinde müdürlük görevini yürüten Pınar Dengiz, 1967 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden Bilecik İl Halk Kütüphanesi binasındaki onarım ve deprem güçlendirme çalışmalarından sonra kütüphane’nin değişen yüzünü ve hizmetlerini anlatarak kütüphanelerin hizmet sunduğu topluma, olan olumlu etkilerinden bahsetti.

Halk kütüphanelerinin en önemli rolü’nün okuma alışkanlığının gelişimini teşvik etmek olduğunu söyleyen Dengiz, “Kütüphanelerimiz bireylerin hayatında önemli rol alabilecek nitelikte  gerek yayın gerekse bilgisayar ve internet gerekse sürekli yayın dergiler ve CD’ler ile her ihtiyaca cevap verebilecek niteliktedir. nitekim IFLA’nın hazırladığı halk kütüphaneleri bildirgesinde de Halk kütüphaneleri yaşam boyu öğrenmenin merkezi kabul edilmiştir. Kütüphaneler halkın bilgi ihtiyaçlarının giderildiği bir öğrenme merkezi konumundadır.” dedi.

61 BİN ADET MEVCUT YAYINIMIZ VAR

Kütüphane’de mekan tasarımına önem verilerek çeşitli yenilikler yapıldığını belirten Dengiz, “Kütüphanemizde şu anda 61 bin adet mevcut yayınımız var, 250 çeşit süreli yayın takip etmekteyiz, ergonomik donanım malzemeleri ve raflar kullanılan kütüphanemiz de, hiçbir örneğini başka çocuk ve Halk kütüphanesinde bulunmayan  nitelikte mobilya ve teknolojik alt yapısı ile halka kütüphanecilik hizmetinde en iyi olma gayreti içerisindeyiz” dedi.

TÜRKİYE’DE SADECE 5 HALK KÜTÜPHANESİ’NDE VAR

Kütüphane’de kullanılan RFID akıllı kütüphane sistemi hakkında bilgi veren Dengiz,  RFID akıllı kütüphane sistemi şu anda Türkiye’de 5 Halk kütüphanesinde bulunan bir sistemdir. Bu sistem ile kütüphanemizdeki yayınların bulunması gereken alan dışına çıkartılması durumunda sesli uyarı veren bir modül ve güvenlik sağlanmakta olup, entegre kişi sayım sistemi ile kütüphane kullanıcılarının takip edilmesinin de artık çok kolay bir hale dönüştüğünü söyledi.

GENİŞ BİR YELPAZEYE SAHİBİZ

Bilecik İl Halk Kütüphanesi olarak kullanıcı profili açısından geniş bir yelpazeye sahip olduklarını söyleyen Dengiz, “Kullanıcı profilleri çeşitliliğinin Kütüphane’nin düzenlenmesini, kütüphaneler arası işbirliğini, kütüphaneye yapılan bağışların kabulünü, çalışma koşullarının belirlenmesini, düzeni, temizliği, titizliği gibi bir dizi hizmet anlayışını da beraberinde getiriyor. İYİ BİR KİTAP, İNSANA CAN VEREN KANDIR. Herkesi kitap okumak üzere kütüphanemize bekliyoruz” dedi.

KÜTÜPHANE’DE YÜRÜTÜLEN PROJELER:

– AİLEM İLE OKUYORUM PROJESİ

Okumanın ailede başlatılan, sosyal çevrenin etkisiyle geliştirilmesi gereken bir alışkanlık olduğu vurgulanarak başlatılan “Ailem ile Okuyorum” projesi ile Aile içinde kitap sevgisinin aşılanması, rol model olarak aile bireylerinin kitap okuduğunu çocuğun görmesi bu alışkanlığın kazandırılmasında önemli bir etken olduğunu ve bunu sağlayabilmek için ilköğretim 1-2-3 sınıflar ile anasınıfındaki öğrencilerin aileleriyle birlikte kütüphaneyi ziyaretlerini sağlamaları amaçlanıyor.

 

– BAHÇE KÜTÜPHANE PROJESİ

Kütüphane hizmet alanlarının genişletilmesi, çeşitlendirilmesi amacıyla yürütülen “Bahçe Kütüphane” projesi ile Kütüphane için tasarlanan bahçede okuyucuların yaz aylarında günlük gazeteleri okuyabilecekleri, sınırsız internet hizmetinden yararlanarak çay, vs. içebilecekleri bir ortam yaratmak amaçlanıyor.

– OYUN VE OYUNCAK BÖLÜMÜ PROJESİ

Çocukların kültürel ve sosyal gelişimine destek olan“oyuncak kütüphaneleri” projesi kapsamında temin edilen oyuncaklarla çocuğun yaşına ve gelişimine uygun eğitim materyallerinin sağlanması, çocuklara erken yaşlardan itibaren kütüphaneye gitme ve kullanma kültürünün kazandırılması hedefleniyor.

– EĞLEN ,KÜTÜPHANEDE ÖĞREN ” PROJESİ

Bu proje kapsamında 2012 yılından bu yana her hafta Cuma günleri saat 16.00’dan sonra çocuklarımıza yönelik el becerisi kazandırma etkinliği düzenlenerek farklı materyallerle çalışmalar yapılmaktadır. Kütüphanenin çocuklar açısından yaşam merkezi olarak benimsenmesinin ve sevmelerinin sağlanması amaçlanıyor.

– ANNELER OKUYOR ÇOCUKLAR ANLATIYOR MASAL ANLATMA YARIŞMASI
Bilecik İl Halk Kütüphanesi tarafından geleneksel olarak anasınıfı öğrencileri arasında düzenlenen ve 6.sı geçtiğimiz aylarda yapılan “Anneler Okuyor, Çocuklar Anlatıyor Masal Anlatma Yarışması”‘nın 7.sinin yapılması planlanıyor.

– BİLGİYE ERİŞİMDE ENGELLİ DEĞİLSİNİZ BİLED PROJESİ

Bilecik İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü BİLGİYE ERİŞİMDE ENGELLİ DEĞİLSİNİZ sloganıyla başlatılan BİLED projesi kapsamında görme özürlü veya az gören vatandaşlarımızın kütüphaneden yararlanabilmesi amacıyla yazılım ve donanım malzemeleri satın almıştır. Görme Engelli vatandaşlarımızın mevcut teknolojik imkânları kullanarak kütüphanemizden yararlanabilmesi için gerekli tüm makine ve teçhizat sağlanmıştır. Bu amaçla kütüphanemize “Sesli ekran okuma programı” , Ekran büyütme programı”, “Masaüstü büyüteç sistemi” ve “Kitap okuma makinesi” alınarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
Ekran okuma yazılımı ile ekrandaki görüntü sese dönüşmektedir. Ekran büyütme programı ile az gören kişiler istedikleri boyutta ve renkte materyali görüntüleyebilecek, arka plan ve ön plan renkleri kendilerine göre ayarlayabileceklerdir.Kitap okuma makinesi her türlü basılı materyali taramakta ve metni sese dönüştürülerek kullanıcının dinlemesini sağlamaktadır.Masaüstü büyüteç sistemi ise az gören kişilerin okumak istedikleri metinleri istedikleri boyuta getirmelerini sağlayan bir sistemdir.
Bilgiye erişimde tüm vatandaşlarımıza sunulan imkânlardan artık görme özürlü kullanıcılarımızda yararlanabileceklerdir. Bu cihaz ve programlar ile az gören ya da hiç görmeyen kullanıcılarımız kitap veya dokümanı sesli olarak dinleyebilecek, ses dosyası haline getirerek arşivleyebilecektir. Renk duyarlılığı olan vatandaşlarımızda yine bu malzemeler sayesinde kütüphanemizdeki tüm basılı materyallerden yararlanabilecek ve günlük gazeteler dâhil olmak üzere okuma ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecektir. Az gören ya da görme de hassasiyeti olan vatandaşlarımızda rahatlıkla bu araçlardan yararlanabilirler. Cihazların kullanımı ücretsizdir.
















ÇAĞDAŞ VE ÖRNEK BİR KÜTÜPHANE ÖRNEĞİ: “BİLECİK İL HALK KÜTÜPHANESİ”
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin