Cinsel istismar yasa tasarısı anlatıldığından çok farklı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm Türkiye’nin gündemine düşen ve özellikle sosyal medyada fırtına etkisi oluşturan cinsel istismar yasa tasarısına yönelik çeşitli kesimlerce kasıtlı olarak algı operasyonu düzenleniyor.

 

Küçük yaşta ailenin isteğiyle evlenen çocukları kapsayan ve onları koruma altına almayı amaçlayan yasa tasarısı, bunun dışında 18 yaşını doldurmamış olmasına rağmen isteği dahilinde evlilik hayatı yaşayan genç kızları da kapsıyor.

 

Yasa tasarısında bulunan, “cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın” ibaresi tecavüz ve istek dışı olarak gerçekleşen durumların kanun kapsamında yer almadığını, bu tip bir durumunsa suç olarak nitelendirildiğini belirtiyor.

 

Kanunla, ailelerinin isteği üzerine evlenen fakat 18 yaşını doldurmamış olması nedeniyle hiçbir resmiyeti olmayan ve devlet koruması altına alınamayan genç kızların sorunlarına çözüm bulunması amaçlanıyor. Kanun tasarısının hayata geçirilmesiyle birlikte eş durumuyla kadına tanınan ayrıcalıklar kendisine sağlanmış olacak. Bununla birlikte pek çok kendisine sunulmuş olacak. Öte yandan çeşitli mağduriyetler de ortadan kaldırılacak.


201611181835-1


Kanun Türkiye’de çokça örnekleri olan ve kendi rızasıyla kaçan, evlenmek isteyen ancak reşit olmaması nedeniyle evlenemeyenleri de kapsıyor. Yasal olarak kendi isteği ile sevdiği kişiyle kaçan, evlilik hayatı yaşayan ancak yaş nedeniyle evlenemeyen ve bazı durumlarda 18’e girildiğinde evlenilse dahi, 18 yaşından küçük bir kızla cinsel ilişkiye girilmesi yasalara göre suç sayılıyor. Bunun bir örneği geçtiğimiz 2014 Aralık ayında Kırşehir’de yaşandı. 16 yaşındayken kaçarak evlenen ve yaşı o dönem küçük olması sebebiyle 7 yıl sonra cinsel istismar suçundan eşi 11 yıl hapse mahkum edildi. Genç kadınsa 2 çocuğuyla ortada kalmış ve yetkililere çağrıda bulunmuştu. Bu tip durumlarda, zorlama, tehdit, cebir ve benzeri şeylerin olmaması halinde hem kadınların eş kaynaklı haklarını temin etmek hem de toplum içerisindeki durumlarını yasallaştırmak adına, ayrıca örnekteki gibi mağduriyetlerin önüne geçebilmek üzere bir kereye mahsus olarak evlilik izni veriliyor.

 

ALGI OPERASYONU YAPILIYOR

Fakat ortaya konan bu yasa tasarısı bir takım muhalif kesimlerce çarpıtılmak isteniyor. Meclis tutanaklarında yer alan bilgiye göre, CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal, bugünden tam 9 ay önce bu şekilde bir düzenlemenin yapılması gerektiğini TBMM’de gündeme taşımıştı.

 

Ancak şu an yasa tasarısının kapsamını ve detaylarını çarpıtan, bilgi karmaşasına neden olan muhalif kesim bununla da kalmayarak gerçek dışı bilgileri de propagandalarına dahil ediyor.

 

CUMA MESAJINA İSTİSMAR ÇIKIŞLARI DAMGA VURDU

Oluşturulmak istenen algı operasyonu ve sosyal medyada dolaşan asılsız bilgiler nedeniyle AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç’un Cuma mesajının altına, yasa tasarısıyla ilgili çok sayıda soru ve itiraz yöneltildi. Milletvekili Tunç, konunun Başbakan Binali Yıldırım ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından açıklandığını belirterek yanlış algı sonucu ortaya çıkan rahatsızlıkları dile getirenler ile ilgili şu ifadeleri paylaştı:

 

“Kanunun son maddesinde tecavüzcülerin bu kanundan yararlanamayacağı açıkça belirtilmektedir. Ayrıca Bakan Bey ve Başbakanımız bunu belirtmiştir. Birileri özellikle çarpıtmaktadır. Şimdi kız zorla evlendirilmiş veya kendisi evlenmiş ama yaşı tutmuyor. Kocası bu nedenle hapse girmiş. Kadın çocuklarıyla birlikte, ortada kimsesiz kalmış, yani mağdur. Bunların sayısı 3 bin civarında. Kanunun maksadı bu mağdurları kurtarmaktır. Bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla lütfen doğru bilgiyi paylaşalım.” dedi.

 

BAŞBAKAN YILDIRIM VE ADALET BAKANI BOZDAĞ NE DEMİŞTİ

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konunun çarpıtıldığına işaret ederek, “Bu geçici bir düzenlemedir. Tecavüzcü ile evlenerek cezadan kurtulma imkanı getirilmemiştir.Bunun aksini iddia edenler,konuyu bilerek ve isteyerek çarpıtanlardır. Tecavüzcüler kesinlikle bundan yararlanamayacak. Ortada büyük bir çarpıtma söz konusu.” şeklinde konuşmuştu.

 

Başbakan Binali Yıldırım ise, “Arkadaşlar bu tamamen gerçek dışı bir iftiradır. Olay şudur erken yaşta evlenenler var yasayı bilmedikleri için evleniyorlar. Çocukları var bunların mağduriyetini gidermek için yapılan bir defalığına yapılan bir düzenlemedir. Bu düzenlemeyi CHP her şeyde olduğu gibi bir ucuz istismar durumu haline getirdi.” açıklamalarına yer verdi.

 

 

 

 

 

 

——————–
Kaynak :Uşak Gündem

Cinsel istismar yasa tasarısı anlatıldığından çok farklı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin