HARCAMALARA KATILMA PAYI YASAL DAYANAĞI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Harcamalara Katılma Payları, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 86-94. Maddelerinde düzenlenmiştir. Yol Harcamalarına İlişkin Katılma Payları, Su Harcamalarına İlişkin Katılma Payları ve Kanalizasyon Harcamalarına İlişkin Katılma Payları olmak üzere 3 başlıkta toplanmaktadır.

 

SU TESİSLERİ HARCAMALARA KATILMA PAYI NEDEN ŞU AN İSTENİYOR?

Bilecik Belediyesi olarak şu ana kadar şehrimizin temel hizmetleri ve ihtiyaçlarını giderme anlamında birçok önemli ve büyük hizmetler gerçekleştirildi. Şu ana kadar olan 14 yıllık hizmet takviminde Bilecik Belediyesi olarak yapılan hizmetlerin vatandaşlarımız tarafından belli bir tarifeye göre ücretlendirilmesi ve talep edilmesi düşünülmedi. Belediyemiz tarafından vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve güvenilir, kesintisiz su kullanabilmesi amacıyla şehrimizde bulunan su şebeke hatları yenilerek su kesintilerinden halkımızın etkilenmemesi için birbiriyle bağlantılı su depoları yapılmıştır ve bu yapım bedelleri de vatandaşlarımızdan talep edilmemiştir.

 

Ancak; Belediyemizin Sayıştay Başkanlığınca yapılan rutin denetimlerinde, Su tesisleri alt yapı çalışmaları ile ilgili yapılan faaliyetlere ilişkin işlemler, 20.10.2016 Tarih ve 2016/151 Sayılı Denetim Raporunda sorguya alınarak, 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 88. Maddesinde bulunan ‘’Belediyelerce ve Belediyelere bağlı müesseselerce beldede aşağıdaki şekilde su tesisleri yapılması halinde dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkullerin sahiplerinden su tesisleri harcama Katılma Payı alınır’’ hükmüne istinaden bu hizmetlerden yararlananlardan tahsil edilmesi gerektiği bildirilmiştir.

 

Daha sonra da Sayıştay Başkanlığının Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı alınması gerektiği ile ilgili 28.09.2017 Tarihli yazısı ile de kesinleşmiştir. Sayıştay Başkanlığı denetim raporunda belirtildiği için belediyemiz tarafından yasal zorunluluk gereği hizmetlerden yararlanan gayrimenkul sahiplerine kanunun ön gördüğü en düşük limitten (1/3 oranında) hesaplanarak Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı ihbarnameleri gönderilmiştir.

 

HARCAMALARA KATILMA PAYI NEYE GÖRE HESAPLANIR?

Madde 88 – Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce beldede aşağıdaki şekillerde su tesisleri yapılması halinde, dağıtımın yapıldığı saha dahilindeki gayrimenkullerin sahiplerinden, Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı alınır: a) Yeni içme suyu şebeke tesisleri yapılması, b) Mevcut şebeke tesislerinin tevsii ve ıslahı. Birden fazla yol kenarında bulunan gayrimenkullere ait payın hesabında, bunların yalnız suya bağlandıkları yol üzerindeki uzunlukları esas alınır.

 

Bununla birlikte Su Tesisleri Harcamalarına Katılıma Payları;

-Gayrimenkullerin emlak beyan ve rayiç değeri

– Bulunduğu mahalle ve yer itibariyle hizmetlerden faydalanma durumu

– Gayrimenkul ve tapuların hisseli olup olmaması durumuna göre hesaplanmaktadır.

 

HARCAMALARA KATILMA PAYININ BELİRLENMESİNDE DİKKATE ALINAN FAKTÖRLER

İhbarnamelerin vatandaşlarımıza farklı oranlarda gelmesinin nedenleri;

Gayrimenkul sahiplerince verilen emlak beyanları, sahip olunan taşınmazın niteliği, (arsa, mesken, işyeri ve birden fazla gayri menkul olması) metrekaresi, bulunduğu yer (mahalle, cadde sokak), kat irtifakı veya kat mülkiyet durumunda olması gibi taşınmazın emlak rayiç değerinin hesaplanmasına esas teşkil eden unsurların birlikte değerlendirilmesi sonucu oluşan emlak rayiç değerinin yüzde 2’si geçmeyecek şekilde hesaplamalar yapılmıştır.

 

DİĞER BELEDİYELERDE HARCAMALARA KATILMA PAYI UYGULANIYOR MU?

Harcamalara Katılma Paylarının Yasal Dayanağı 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunudur. Aynı denetim döneminde belediyemizce tespit ettiğimiz 20 civarında il belediyesine Sayıştay Başkanlığınca konu ile ilgili sorgu yazılmıştır.

 

ÖDEMEDE İNDİRİM UYGULANIYOR MU? VE ÖDEMELERİ NASIL BİR TAKVİM DAHİLİNDE YAPABİLİRİM?

Vatandaşlarımız peşin ödeme yapmaları halinde belirtilen miktarda Yüzde 25 oranında indirim yapılmaktadır. Taksitli ödemelerde ise belirtilen miktar; her 6 ayda bir taksit olmak üzere 2 yılda (6’şar ay arayla 4 eşit taksit) halinde ödenebilmektedir.

 

HARCAMALARA KATILMA PAYI KİMLERE GÖNDERİLİR?

Harcamalara Katılma Payı, söz konusu hizmetlerden yararlanan gayrimenkul sahiplerine gönderilmektedir. Gayrimenkul sahibi olmayan su abonelerine Harcamalara Katılma Payı gönderilmemektedir.

 

 

HARCAMALARA KATILMA PAYI YASAL DAYANAĞI
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin