Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin 96. yıl dönümü kutlandı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin 96. yıl dönümü kutlandı.

dsc_0015

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Çetinkaya, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Atatürk’ün Bilecik’e Gelişi ve Milli Mücadelede Bilecik” konulu konferansta, Bilecik’te yapılan görüşmenin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasından sonra İstanbul Hükümeti ile Ankara hükümeti arasında yapılan ilk görüşme olması hasebiyle önem arz ettiğini söyledi.

 

Görüşme için Bilecik’in seçilme sebebinin İstanbul ile Ankara arasında ulaşım ve haberleşme sağlanabilen yerlerden birisi olduğu ve bu muhitte güvenlik sıkıntısının bulunaması olduğunu anlatan Çetinkaya, Bilecik’te ki Yunan mezalimi ile ilgili olarak şunları kaydetti:

dsc_0010

“25 Ocak 1921 tarihinde yayınlanan Yunan mezalimi ile ilgili olarak 13 Ocak 1921’de Bilecik’in işgal edildiğini ifade eden ilk belgede, Söğüt’ten Yenişehir’e kadarki bütün köylere zarar verildiği belirtilerek Yeniköy’de canlı bir kedi bile görülmediği, Söğüt’ten Bilecik’e kadarki güzergahta öbek öbek tavuk tüyleri olduğu yazılmış. Bilecik’te yangın ve tahribattan sadece Yukarı Mahalle’de birkaç ev ve Tabakhane Mahallesidir. Toplamda 1956 ev, 331 dükkan, hükümet konağı, bütün fabrikalar, camiler ve türbeler tamamen yanmıştır.”

 

Tören, öğrencilerin şiirler okuması ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı Bando Takımı’nın Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirmesiyle sona erdi.

 

Programa, Bilecik Valisi Süleyman Elban, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı Albay Hacı Mehmet İnce, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle öğrenciler katıldı.

dsc_0004 dsc_0007 dsc_0010 dsc_0012 dsc_0015 dsc_0017

Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin 96. yıl dönümü kutlandı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin