ÖLÜMCÜL TOZ MECLİS GÜNDEMİNDE

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, kamuoyunda ‘kot taşlama hastalığı’ olarak bilinen ve Bilecik, Bozüyük ve Söğüt’teki seramik fabrikalarında çalışanları da tehdit eden silikozis hastalığı hakkında Meclis Araştırma Önergesi verdi.

Tüzün, TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde, silika tozlarının solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığı olan silikozisin kaynağının ‘kumlama’ olduğunu vurguladı. Hastalık yüzünden çok sayıda kot taşlama işçinin yaşamını yitirmesiyle kamuoyunda yükselen tepkiler üzerine Sağlık Bakanlığı’nın, 2009’da yayınladığı bir genelgeyle her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum (silis tozu) veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılmasını yasakladığını anlatan Tüzün, bu sınırlı yasağa delme, tünel açma, taş ocakları, kömür, altın, kalay, demir, bakır, nikel, gümüş, granit, tungsten, uranyum madenlerinin silikozis açısından riskli iş kolları olduğunu belirtti.

Tüzün, gemi yapımında çeliğin boyaya hazırlanması; mücevher kesme, işleme, cilalama işlemleri; cam, kristal, tuğla imalatı; dökümhanelerde döküm kalıptan çıkarıldıktan sonra temizleme; diş protezi yapımı gibi sektörlerde çalışanların yanısıra , Bilecik, Bozüyük ve Söğüt’te faaliyet gösteren seramik ve mermer fabrikalarında çalışan işçilerin de silokizis tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Her iş kolunda riskin aynı olmadığına, silika maddesinin kapalı ve havalandırma koşullarının kötü olduğu ortamlarda kullanılmasının riski artırdığına dikkat çeken CHP’li Tüzün, kot taşlama işçilerinde çok kısa sürede görülen hastalığın bazı sektörlerde 10 – 30 yıl gibi uzun bir çalışma  sonucunda görüldüğünü belirtti.

Tüzün, silikozis hastalığının ülkeler için gelişmişlik göstergesi olarak kabul edildiğini belirterek, çoğu Avrupa ülkesinde silika kullanımının tamamen yasaklandığını anlattı.

Tüzün, kumlama işleminin yoğun yapıldığı seramik, tünel, maden vb. gibi sektörlerde çalışma koşullarının tespit edilerek bu işyerlerinin iş güvenliği açısından günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi, çalışanların yaşamını yitirmesinin önlenmesi amacıyla konunun tüm boyutlarıyla incelenmesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

ÖLÜMCÜL TOZ MECLİS GÜNDEMİNDE
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin