OSMANELİ BELEDİYESİ TARİHİNE SAHİP ÇIKIYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Eski Çağ Tarihi Anan Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami  ÖZTÜRK, Kültür Bakanlığı Temsilcisi  Uzm. Arkeolog/Sanat Tarihçisi Ali ZİYREK başkanlığında, Arkeolog Adem GÜNDÜZ, Arş. Görevlisi Arkeolog Haralambos NİKOLAİDİS, M.Ü. Lisans Ezgi DEMİRAL  adı geçenlerden oluşan heyet Bithynia bölgesinde (İlçemiz Osmaneli ve civarı) yapmış oldukları yüzey araştırma ve inceleme çalışmalarında M.S. 1.-2.-3. ve 4. Y.Y. larda Mil taşları ve mezar stelleri  ve köprüler üzerinde yapmış oldukları incelemelerle bölgemizin antik çağına ışık tuttular.

unnamed

Osmaneli Belediye Başkanı YMM Münür ŞAHİN heyet üyeleri ile ayrı ayrı ilgilenerek çalışmalarının kolaylaştırılması için lojistik ve personel temini ile yardımcı oldu. Söz konusu incelemeler ışığında tesbit edilen örnekler uzman ekipçe değerlendirilerek, bilimsel makale haline getirilerek uluslar arası yayınlarda yer alacaktır.

Yrd. Doç. Dr. ÖZTÜRK ilerleyen yıllarda bölgede daha geniş kapsamlı yüzey araştırmalarının/incelemelerinin  devam edeceğinin ve yapılan çalışmalardan sonra ilçemize ait çalışılan dönemi bir kitabının da çıkarılacağının müjdesini verdi.

Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN inceleme ekibi ile yaptığı görüşmede ilçemizde müze kurulması için gerekli girişimlere başladıklarını, bu müzede özellikle açık alanlarda bulunan eserlerin taşınarak koruma altına alınmasının sağlanacağını ifade etti. Değerli hocalarımıza ve ekipte yer alan yöneticilere, uzmanlara teşekkür ederek  Osmaneli’ de araştırma yapmaları için her türlü desteği vereceklerini söylediler.

Bu çalışmaların Osmaneli’ne en büyük katkısı bugüne kadar bilinmeyen veya farklı yorumlanan birçok konuda gerçek durumun ortaya çıkması oldu. Özellikle Romalılar döneminde inşa edilen Justinyanus köprüsünün doğuya düzenlenen seferlerde kullanılan en önemli geçitlerden biri olduğu ortaya çıktı. Roma’dan gelen orduların İzmit-İznik-Osmaneli hattından bu köprüden geçerek doğuya seferler düzenledikleri ortaya çıktı.

Diğer bir kazanımda Roma’ya uzanan bütün yolların Mil taşları ile belirlendiği, bu taşların bir çok örneğinin ilçemizde yer aldığı ve örneklerinin bu çalışmada tespiti ve Türkçeye çevrilmesiydi.

2 3

Bugüne kadar definecilerin talan ettiği değerlerimizin ortaya çıkarılmasında Kültür Bakanlığı Marmara Üniversitesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik İl Kültür Müdürlüğü, Bilecik Müze Müdürlüğü ile Osmaneli Belediyesi’nin birlikte çalışmalar yapacağını dile getiren Belediye Başkanımız YMM Münür ŞAHİN değerli hocalarımıza, yöneticilere ve uzmanlara teşekkürlerini, saygı ve sevgilerini iletti.

“Sanayileşmiş, tarih ve kültür kenti Osmaneli” hedeflerine hızla ilerleyen Osmaneli, kendisini geçmişe bağlayan, tarihine ve eserlerine de sahip çıktığını göstermiş oldu.

 

OSMANELİ BELEDİYESİ TARİHİNE SAHİP ÇIKIYOR
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin