736. SÖĞÜT ERTUĞRUL GAZİ’Yİ ANMA ve YÖRÜK ŞENLİKLERİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
“736. Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri” kapsamında farklı illerden gelen Yörükler Hükümet Konağı önünde karşılandı.
 
Vali Tahir Büyükakın, Vali Yardımcısı ve Kaymakam Vekili Burhan Terzioğlu ile Belediye Başkanı Halil Aydoğdu’nun Yörükleri karşılamasının ardından burada yaptığı konuşmada, bu toyun ev sahibi, ilk toyun ev sahibi olan, Ertuğrul Gazi olduğunu belirterek, 736 yıl sonra bugün Söğüt’te toy kurulabiliyorsa, şüphesiz atılan mayanın paklığından, zaman ve mekan üstü bir nurdan besleniyor oluşundan olduğunu söyledi.
Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osmangazi’ye nasihatini hatırlatan Vali Büyükakın, ”İşte, iman ve irfan nurundan beslenen bu ruh, bizi biz yapan Söğüt ruhudur. Bu ruh 400 çadırla geldiğimiz bu yurdu, 7 iklime hükmeden adil bir cihan devletine dönüştüren ruhtur. Başımız dara düşende hatırlanış, baba ocağına sığınış ve sonar yeniden diriliştir, Söğüt. Nitekim,  nefret devrinde Söğüt’ü hatırladık, ulu Hakan, Osmanlı çınarını ayakta tutmak için Söğüt’ü hatırladı. Abdülhamit hanı, akrabalarım dediği yiğitlerden kurulu, Ertuğrul alayı korudu. Kahramanlarımızı Ertuğrul madalyası ile onurlandırdık. Bu nedenle, bir öze dönüş ve yeniden diriliş, Söğüt. Ve, kurtuluş savaşında işgalcilere, 15 Temmuzda hainlere direniş, anadan, babadan yardan, serden geçiş, kutlu bir bağımsızlık mücadelesi ve kurtuluştur Söğüt. Bu ruhu yaşatmak, her dem diri tutmak, boynumuzun borcudur. Bu ruh yaşadıkça, milletimiz ve devletimiz ebediyyen payidar olacak; bu ruh yaşadıkça, mazlum milletlerin hep bir umudu olacaktır. İçinden geçtiğimiz şu zor zamanlarda, milletimiz bu ruh can verecek, bizi bu ruh bir edecek, iri edecek, diri edecektir. Mazlumlara bu ruh umut olacak, zalimlere bu ruh korku salacaktır. Şeyh Edebali’nin, Ertuğrul Gazi’nin toprağa ektiği bu kutlu tohum, insanlık için huzur ikliminin, bereketli hasat mevsiminin müjdecisidir, teminatıdır. Bugün, Ertuğrul Gazi’nin makamında bu şuurla cem olduk. Bu şuur, bu cem baki kaldıkça, yeryüzünde bize umutsuzluk yoktur. Bu toy, bu cem var oldukça, insanlık içinde umut var olacaktır.”
Vali Yardımcısı ve Kaymakam Vekili Terzioğlu bir imparatorluğun kurulduğu topraklarda 736’ıncısını kutlanılan Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinin ülkenin birliğine, dirliğine, insanların huzuruna, mutluluğuna katkıda bulunmasını, tarihi, kültürü ve gelenekleri genç nesillere ulaştırılmasına vesile olmasını dileyerek, ”7 asır olduğu gibi aynı ruh, aynı inanç, aynı ortak duygularla onların bıraktığı vatana sahip çıkma ve onu geliştirme azmiyle onların huzurundayız. Atalarımızın bize bıraktığı cesareti, azmi, mücadele etme şevkini yine onların miras bıraktığı iman, ideal ve vatan sevgisiyle birleştirerek dahili ve harici düşmanlarımıza bir kez daha en güzel dersi veriyoruz. Ertuğrul Gazi’den bu yana tarih boyunca birçok badireler atlatan, çetin mücadeleler vermek zorunda kalan milletimiz, birlik ve beraberliğini her zaman koruyacağını, bu aziz vatana canı pahasına sahip çikacağını her vesile ile ispatlamıştır.” diye konuştu.
Söğüt Belediye Başkanı Aydoğdu ise ilçenin Türk tarihinde çok önemli yere sahip olduğunu kaydederek, ”Büyük ecdat Ertuğrul Gazi Han mahiyeti ile Sultan Alaaddin Keykubat ile katıldıkları Sultan Hisarı Savaşı’ndan sonra ileri harekatına devam ederek Söğüt ve Domaniç bölgelerini de alarak Anadolu Selçuklu himayesine sokunca, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat Ertuğrul Gazi Han’a Söğüt’ü kışlak, Domaniç’i de yazlık olarak vermiştir. Ertuğrul Gazi ve yanındaki Alperenleri buraya yerleştikten sonra Bizans üzerine akınlara başlamışlar ve topraklarını genişletmişlerdir. 1281 yılında Ertuğrul Gazi vefat etmiş ve beyliğin kurultay kararı ile küçük oğlu Kara Osman Bey yerine geçmiştir. Bundan sonra Osmanılılar her geçen gün fetihlerine yenilerini ekleyerek büyük cihan devleti Devlet-i Ali Osman-ı kurmuşlardır.” ifadesinde bulundu.
Yörükler adına yapılan konuşmaların ardından Vali Büyükakın, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir ve beraberindekiler, Yörük temsilcilerine katılımlarından dolayı plaket verdi.
Halk oyunları ve mehteran gösterilerinin ardından Vali Büyükakın ve beraberindekiler mehteran takımı eşliğinde Ertuğrul Gazi Türbesi yerleşkesine kadar yürüdü.
Burada Vali Büykakın, milletvekili Eldemir ve beraberindekiler ile Yörükler Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret etti.
736. SÖĞÜT ERTUĞRUL GAZİ’Yİ ANMA ve YÖRÜK ŞENLİKLERİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin