738. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinde ”Birlik ve beraberlik” mesajı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ”738. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri”ne katılmak üzere Söğüt’e geldi.

TBMM Başkanı Şentop’u, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Vali Bilal Şentürk, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Bulut, Bilecik milletvekili Selim Yağcı, Kaymakam Murat Öztürk, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

TBMM Başkanı Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakan Dönmez, Vali Şentürk ve beraberindekilerle birlikte ilk olarak Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret etmesinin ardından tören alanında vatandaşları selamladı.

TBMM Başkanı Şentop, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Hakk’ın ve adaletin yeryüzündeki savunucusu ecdada duyulan muhabbetin bir tezahürü olan Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerine katılmanın coşku ve heyecanını yaşadığını ifade etti.

Aşiretten devlete uzanan kutlu yolculuğun bu topraklarda başladığını ve yüzlerce yıl cihana hükmeden Osmanlı Devleti’nin temellerinin de bu coğrafyada atıldığını belirten TBMM Başkanı Şentop, şöyle konuştu:

”Aleme nizam vermeyi kendine gaye edinen Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi bu topraklarda kılıç kuşandı. Manevi iklimimizin mümtaz büyüklerinden Şeyh Edebali, hikmetli nasihatlerini bu topraklarda yaydı. İlayi Kelimetullah’ı gaye, ay yıldızlı bayrağın altını saye bilen bizler için bu topraklar, geçmişin hatırasını ve geleceğin mayasını ihtiva etmektedir. Bugün burada bir araya gelmemizin yegane sebebi, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucularından, atamız Ertuğrul Gazi’nin aziz hatırasını anmak değildir. Biz bugün burada bir araya gelerek, Ertuğrul Gazi’ye, Osman Gazi’ye, yoldaşlarına, Alplerine cihan devleti kurmayı ilham eden manaya, ruha sahip çıktığımızı, onların mirasını gururla üstlendiğimizi dosta düşmana duyurmuş oluyoruz.”

TBMM Başkanı Şentop, şan ve şerefle andıkları ecdadın torunları olduklarını ve 738’ncisi tertip edilen Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinin de ecdada duyulan muhabbetin, onları yücelten değerlere bağlılığın müşahhas bir göstergesi olduğunu vurguladı.

B toplantıların aynı zamanda ecdada duyulan minnet ve şükranın da birer ifadesi, “Eğer ebediyete kadar sahip çıkmaya ant içtiğimiz bir vatanımız varsa, şükran duymamız gereken büyüklerimizin başında Ertuğrul Gazi gelmektedir.” diyen TBMM Başkanı Şentop, sözlerine şöyle tamamladı

”Bütün bu olay ve zaferler aslında tek bir kitabın birbirini tamamlayan sayfalarıdır. 948’inci yıl dönümünü andığımız Malazgirt Zaferi ile Milli Mücadele arasında ruh ve iman bakımından fark yoktur. Bugün burada hatırasına toplandığımız Ertuğrul Gazi, Malazgirt Ovası’nda Bizans Ordusu’nu yok eden, Haçlı saldırganlığına geçit vermeyen Sultan Alparslan’ın manevi evladıdır. Esasında, Ertuğrul Gazi’nin şahsında andığımız Osmanlı’nın bütün zaferleri, Malazgirt Zaferi ve Milli Mücadele birbirleriyle çok derinden irtibatlıdır. 100 yıl önce Anadolu topraklarında cereyan eden savaş, istiklali, işgal ve tasalluta imanı, küfür ve zulme şehadeti, düşüklüğe ve esarete yeğ tutan tercihini tahakkuk ettirmek için de ölümü öldüren bir milletin ibretlerle dolu destanıdır. Ertuğrul Gazi’yi bir cihan devleti kurmaya sevk eden ruh ile Milli Mücadele’yi başarıya ulaştıran şuur ve gayretin aynı imanın eseridir. Her ikisinde de bu toprakları vatan kılmanın ve muhafaza etmenin asil ve cesur şahlanışını görürüz. Ertuğrul Gazi’nin mücadelesinden ve Milli Mücadele’nin istiklali tam kararlılığından bize kalan miras, Anadolu topraklarının ilelebet bir İslam yurdu kalacağına dair kati irademiz ve imanımızdır. Bugün burada bir araya gelerek Ertuğrul Gazi’de tecessüm eden ruha, şuura ve gayrete aşık ve merbut olan bizler de aramıza tefrika sokulmasına izin vermeyeceğiz. Bizi birbirimize düşürmek için türlü oyunlar sergileyenlere kulak asmayacağız. Sureti haktan görünüp, bizi büyük gayelere yürümekten alıkoymak isteyenlerin gayretini boşa çıkaracağız. Çelik gibi sağlam olacak, bizi, imamesi kopartılmış tespihten kopan taneler gibi dağıtmak isteyenlerin heveslerini kursaklarında bırakacağız. Fitne odaklarını tanıyacak ve içimize ateş düşürmelerine fırsat vermeyeceğiz. Çünkü biz, tarihi şanlı ama imtihanı çetin ve sorumlulukları son derece ağır bir milletiz.”

TBMM Başkanı Şentop, PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu şehit olan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürü Tufan Kansuva’ya Allah’tan rahmet diledi.

”Söğüt, sadece Türk tarihi için değil dünya tarihi için de bir köşe taşıdır”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de vatan toprağının her bir karışında şehitlerin kanı, gazilerin yiğitliği ve anaların da dualarının bulunduğunu kaydetti.

Söğüt’ün üç kıta ve yedi iklime hükmetmiş bir cihan imparatorluğunun doğuş yeri, ruhunun üflendiği yer olduğunu belirten Bakan Dönmez, “O ruh ki Semerkand’ın, Buhara’nın feyziyle, Şam’ın, Bağdat’ın, Kahire’nin haşmetiyle, Mekke’nin, Medine’nin, Kudüs’ün maneviyatı, Saraybosna’nın mütevazılığıyla, Anadolu’nun irfanıyla inşa edildi.” İfadesinde bulundu.

Bakan Dönmez, Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’ten yola çıkarak dünyaya dirlik ve düzen getiren bir çınarın tohumlarını attığını ifade ederek, şöyle konuştu:

”Bu çınar öyle kökleşti, öyle gürleşti ki sadece bulunduğu coğrafya da değil bütün İslam coğrafyası ve mazlum coğrafyalarda adaletin, barışın, huzurun simgesi oldu. İslam sancağının altında gölgelenmek, sükunet bulmak isteyenlerin umudu oldu. Söğüt ise bu milletin yüreği, sultanların obası, alperenlerin ocağı, Hayme Anaların bucağı, erenlerin gönül sofrasıdır. Can evimizde hilalimizdir. Gönül yurdumuzun payitahtı; hakkın, hikmetin, güzelliğin pınar kaynağıdır. Bu nedenle Söğüt, sadece Türk tarihi için değil dünya tarihi için de bir köşe taşıdır. Burada yaşananlar tarihin tozlu sayfalarına gömülecek alelade olaylar olamaz. Merhum Akif’in dediği gibi ‘bastığımız yerler bir toprak parçası değil, onun çok daha ötesinde bir adalet güneşinin doğduğu yerdir’. Dursun Fakıh’ın, Osman Gazi’nin, Akça Koca’nın, Abdurrahman Gazi’nin, Köse Mihal’in, Turgut Alp’in, Saltuk Alp’in fütuhat aşkı uğruna, şehitlik makamına erişmek uğruna canlarının toprağa düştüğü yerdir. Bu topraklarda hayat bulan her düşünce hala dipdiri yaşıyor ve milletimizin geleceğine yön verecek güce sahip. Söğüt, dünümüze olduğu kadar, bugünümüz ve yarınımıza malik anlamlı bir vatan parçası. Bu topraklar Ertuğrul Gazi’den, Fatih’e ve Abdülhamit Han’a kadar cihana nam salmış yiğitlerin mayalarının yoğurulduğu topraklardır. Söğüt, Orta Asya’nın steplerinde başlayan, Malazgirt’te parlayan, İstanbul’un fethiyle şahlanan ve ‘Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir. ‘ komutuyla efsaneleşen büyük bir hikayenin köşe taşıdır. Çağlar ötesinden gelen bu diriliş ruhunu yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak için bu güzel değerlerden beslenmek, bu değerlerle hemhal olmak ruh ve gönül dünyamıza ayrı bir genişlik, ayrı bir ferahlık kattı.”

– ”Bugün ihtiyaç duyduğumuz ruhun kaynağı Söğüt’tür”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Söğüt’ün arka planında Ötüken müktesebatı olduğunu, ruh kökünde Mete Han’dan Bilge Kağan’a, Atilla’dan Sultan Alparslan’a ve daha pek çok Türk hükümdarına kadar kırılmayan, kıvrılmayan, kopmayan bir devlet felsefesi ve geleneği bulunduğunu vurguladı.

Anadolu’nun yurt olmasının büyük bir fedakarlığın, üstün bir mücadele azminin eseri olduğunu belirten MHP Genel Başkanı Bahçeli, şunları kaydetti:

Türk milleti için yükselmenin sınırı yoktur. Söğüt mirasının istikbalin güvencesidir. Bizim aramızda ayrık otları yeşeremeyecektir. Bizim safımızda atık ve acul niyetler yer alamayacaktır. Bugün ihtiyaç duyduğumuz ruhun kaynağı Söğüt”tür. Dün nasıl küçük bir beylikten büyüye büyüye bir cihan mefkuresine imza atmışsak, Allah’ın izniyle yine yaparız, yine başarırız. Aziz ceddimiz taviz vermedi, teslim olmadı, güç odaklarından, muhasım çevrelerden aman dilenmedi. Bugün de yapmamız gereken budur. Türk milletinin bekası tarihin her döneminde titizlikle korunmuştur. Geçmişte Bizans ve Haçlı operasyonları, bugün de emperyalizm ve onun desteklediği terör örgütleri bulunuyor. Aynıları bir kez daha nöbet başındadır. Türk milleti varlığını ne pahasına olursa olsun savunacaktır. Bu, Ertuğrul Gazi’nin ve devamı nesillerinin bizlere manevi vasiyetidir.”

– ”Söğüt bize bir ecdat yadigarıdır”

Vali Bilal Şentürk de Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından Ertuğrul Gazi’ye 1281 tarihinde uç beyliği verildiği günden bu yana Söğüt’te toyun toplandığını söyledi.

Birliğin, dirliğin, kardeşliğin, Anadolu’da varoluşun sembolü de olan bu kutlu buluşmanın o gün bugündür devam ettiğini belirten Vali Şentürk, ”Şeyh Edebali’nin ‘Ey Oğul, geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın’ nasihatine sıkı sıkıya bağlı olan bizler de her yıl eylül ayının ilk haftasının sonunda Ertuğrul Gaziyi anıyor, Yörük şenlikleri düzenliyor, kutlu Söğüt ruhunu her daim canlı tutmaya çalışıyoruz.” dedi.

”Söğüt bize bir ecdat yadigarıdır. Söğüt Türk’ün Anadolu”ya çaktığı tapu taşıdır” ifadesinde bulunan Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”Söğüt bizim için sadece geçmiş değil, aynı zamanda geleceğimizi inşa ederken bir rehberdir. Değer, cesaret, azim ve inancın sembolüdür. Ertuğrul Bey gaza yolunda koştururken daha çok toprak sahibi olayım diye yola çıkmadı. Ertuğrul Bey daha çok mal sahibi olayım diye gazi olmadı. Ertuğrul Bey’ in bir fikri vardı. Ertuğrul Bey bir amaca koşuyordu. Herkes biliyordu ki Ertuğrul Bey”in obasının olduğu yerde adalet var, zulüm yok, tevazu var efendilik yok. Herkes biliyordu ki Ertuğrul Bey’in olduğu yerde mazlum ah etmez, zalim başını yastığa koyup rahat uyuyamaz. Ertuğrul Bey ve ahfadı bu amaç uğruna ilahi bir muştu için yola çıktılar. Onlar Allah rızası için, onlar Oğuz töresi için ömürlerini harcadılar. Allah çabalarını karşılıksız bırakmadı ve eşi benzeri görülmemiş, 3 kıta 7 iklime kök salan Osmanlı Devleti 600 yıl Cihana hüküm sürdü.”

Bugün güce güç katarak, ecdattan aldıkları nasihatleri kendilerine basamak yaparak büyük ve güçlü Türkiye için çalıştıklarını ifade eden Vali Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı:

”Elimizde tuttuğumuz bu cevher gibi tarih bize her zorlukta kılavuzluk ediyor ve bizleri doğru yoldan sapmaktan koruyor. Amacımız, bize miras kalan bu manevi topraklara gösterilmesi gereken ilginin artırılması, nesillerimize, yozlaşmış ve ahlaki çöküntüye uğramış, yapay kültürden arındırılmış tertemiz bir bilinç aşılanması, Söğüt”ün ve dahi Bilecik ilimizin bir kültür yurdu haline getirilmesi üzerine çalışmalar yapmaktır. Bu hususta siz değerli Devlet Büyüklerimizden de Bilecik için destek beklemekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, başta Ertuğrul Gazi olmak üzere, 738 yıl boyunca burada toy kurulmasına vesile olan ama bugün aramızda olmayanları, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu aziz vatan uğruna canını feda eden şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle anıyorum. Bizleri dirilişin membaında buluşturan ve bizlere bu diriliş mevsimini yaşatan Rabbimize hamd ediyorum. Bugün Anadolu’nun dört bir yanından akın ederek Ertuğrul ocağında bizlerle buluşan Yörük beylerine, yiğitlerimize, bacılarımıza, analarımıza ve büyüklerimize şükranlarımı sunuyorum.”

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise Söğüt ruhu yaşadıkça Türk milleti var olacağını dile getirerek,
birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Vali Şentürk, konuşmalarının ardından TBMM Başkanı Şentop’a Ertuğrul Gazi’nin “And olsun ki üstte mavi gök, altta yağız yer yarılmadıkça, zulme boyun eğmeyeceğim.” sözünün yer aldığı tabloyu, Bakan Dönmez’e, Fatih Sultan Mehmed’in kılıcının replikası, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Destici’ye ise geleneksel olarak yapılan kamalar takdim etti.

Halk oyunları ve Küre mehteran takımının gösteri ile devam eden törenler, Jandarma Genel Komutanlığı bando takımının eşliğinde Yörüklerin geçişiyle sona erdi.

Ayrıca Kaymakam Murat Öztürk ve protokol üyeleriyle birlikte 738’inci Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerine katılan Uşak Valisi Funda Kocabıyık olmak üzere Yörükleri ziyaret eden Vali Şentürk, katılımlarından dolayı teşekkür etti.

738. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinde ”Birlik ve beraberlik” mesajı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 12 Eylül 2019, 10:37

    Osmanlı düşmanı olan Bilecik Belediye başkanı katılmamış şaşırmadım

    Cevapla
Bizi Takip Edin