Ahilik Haftası Etkinlikleri “Pabucu Dama Atıldı”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te, ”Ahilik Haftası” kutlamaları kapsamında “Şed kuşatma” töreni gerçekleştirildi.

Kutlamalara, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Uysal Ağaoğlu, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve oda başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Esnaflara hitaben konuşmak istediğini belirten Vali Bilal Şentürk, “740 tane prensibi olan ve sadece bu bile merak sahibi olmamasına rağmen merak uyandırıyor. Bir mesleğinicrasında 740 tane prensibi alıyorsak biz bunda bir teferruat var bir özgürlük var, bir nitelik var bu husus aklımıza geliyor. Bununla öncelikli ilgili olarak Üniversitede Akademik hocalarında katıldığı ilçelerimiz dahil eğitim programı düzenlendi. Bu eğitim programında kısmende olsa esnaf odası başkanları, yerel yöneticiler , kamu kuruluşlarında görev alan arkadaşlarımız esnaflarımız belli bir oranda bilgi sahini oldular.” dedi.

KOMİSYON OLUŞACAK ESNAFA KARNE VERİLECEK

Komisyon oluşturup esnafa karne vereceğini söyleyen Vali Şentürk, “Bizde önümüze bir hedef koyduk önümüzdeki günler il merkezi ve ilçelerde ayrı ayrı olmak üzere  esnaf odalarının komisyonlarıda olmak üzere komisyon oluşturuyoruz. Bu komisyonlar yıl içerisinde düzenli olarak 1 günlük 1 haftalık etkinlik olarak değil esnaf ziyareti yapıp karne vereceğiz. Müşteri sıfatıyla Kamu kurumları sıfatıyla değerlendirme yapıp bu esnafın eksileri ve artılarıyla tavsiye mayatinde öneri ve bilgi mayetinde paylaşacağız.” ifadelerine yer verdi.

 

AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesinin temellerinin atıldığı topraklardayız. Bizim medeniyetimizin temel nedenlerinden biride Ahilik kültürüdür.” dedi.

AK Parti Bilecik Milletvekili Yağcı, “Ahilikte malın standartından öte insanın standartını yükseltmeye hedef almış ve insanı ön plana alan, insanı geliştirmeyi, insanı yetiştirmeyi ve bunu oto kontrol sistemiyle gerçekleştirmiş ve yüzyıllar boyunca başarmış bu günlere getirmiş. İnşallah günümüzde de geçmişimizden ilham alarak bu törenler sadece tören safhasında kalmayarak hayatımızın her safhasında bunları aktararak, öğreterek el ele gönül gönüle inani değerleri ön plana alan ve birbirimizi faydalanmaya yönelten bir toplumu düzeni ortaya koymak hepimizin ortak görevi olsa gerek.” dedi.

Kültürde önemli bir yeri olan ve var olan güzel geleneklerin geleceğe aktarılması anlamında faydalı olacağına inandığını aktaran Belediye Başkanı Semih Şahin; “Ahiliği oluşturan bu değerlerin tekrar gün yüzüne çıkmasına aracılık etmesine umduğumuz bu ahilik haftasının kutlu olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Ticaret il Müdürü Şinasi Balta, “Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça “kardeşim” veya Türkçe “akı” “cömert”, eli açık anlamında kullanılmaktadır. Terim olarak 18. Yüzyıldan sonra bir esnaf sanatkar birliği haline dönüşmüş olsa bile, 8. Yüzyıldan itibaren Anadolu’da görülmeye başlayan, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı devleti’nin kurulmasında büyük bir rol oynayan dini, sosyal, kültürel, ekonomik, ve siyasi boyutları olan bir sistem olarak tarif edilebilir. Başka bir açıdan bakıldığı zaman ahiliğin ortaya çıkmasında İslam dininin temel referans kaynakları olan Kuran’ı Kerim ve peygamber sünneti ile onlara dayalı olarak hazırlanan “Fütüvvetname” lerin etkili olduğunu ifade edebiliriz.


Şüphesiz ki, Anadolu ahiliğinin kurucusu Ahi Evran’dır. Kurmuş olduğu ahilik teşkilatı ile sosyal, iktisadi ve siyasi hayatımızı etkileyen; Türk – İslam tarihinin önemli şahsiyetlerinden olan Ahi Evran, 1171 yılında İran’ın batı Azerbaycan tarafında bulunan Hoy kasabasında doğmuştur.asıl adı mahmut’tur.lakabı “dinin yardımcısı” anlamına gelen Nasiruddin’dir. Ahi Evran özellikle yeni kurulan ahilik sistemi ile Anadolu’ya göç eden Türkmenlere hem aş, hem de iş vermiş, onları tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici insan haline getirmiştir.” ifadelerine yer verdi.

”Şed kuşatma” töreniyle devam kutlamalar, toplumsal ve ticari ilişkilerde güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, cömert güler yüzlü olma ile yılın ustası, ilin kalfası ve yılın çırağına plaketlerin verilmesinin ardından sergi gezimi ve ”Ahi pilavı”nın dağıtımıyla sona erdi.

Ahilik Haftası Etkinlikleri “Pabucu Dama Atıldı”
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin