Akran Zorbalığı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akran zorbalığı günümüz çağının yaygın sorunlarından biri olarak gün yüzüne çıkıyor. Aynı yaş gruplarındaki birey veya bireylerin yaşıtları olan başka birey veya bireyler üzerinde fiziksel, sözel veya psikolojik olarak baskı uygulamasıdır. Uygulanan baskı sonrasında baskıya uğrayan birey ya da bireyler fiziki olarak zarar göreceği gibi psikolojik olarak da zarar görür. Akranlar tarafından uygulanan zorbalık sonucunda bireyin sosyal ilişkileri veya aile ilişkileri zarar görebilir, bireyin kendine olan özgüveni sarsılabilir.

Akran Zorbalığı Sonucunda Bireyde Oluşan Duygu Değişimleri

Akranları tarafından zorbalığa maruz kalmış bireylerde birçok olumsuz duygu değişimleri gözlemleniyor. Akran zorbalığı sonucunda bireyde korku, endişe, depresyon hali, içe kapanıklık, sinir ve stres, özgüven kaybı gibi birçok duygu yaşanıyor. Söz konusu zorbalıktan etkilenen birey bir süre sonra çevresi ile olan ilişkilerinde araya mesafe koyuyor.

Çocuklarda Akran Zorbalığı Karşısında Ne Yapılmalı?

Çocuklarda yaşanan akran zorbalığı karşısında mutlaka mantıklı, samimi ve sakin bir şekilde hareket edilmelidir. Ebeveynler çocukları ile iletişim kurmaya çalışmalı fakat çocuğu zorlamayacak bir yol izlemelidir. Psikolojik olarak kendini kötü hisseden çocuğa sakin ve samimi bir yaklaşımda bulunmazsanız çocuğun sizden uzaklaşmasına neden olabilirsiniz. Eğer çocuğunuzla iletişim kurmakta zorlanıyorsanız veya zorlanacağınızı düşünüyorsanız psikolojik destek alarak profesyonel bir yardım sağlayabilirsiniz. Bunun için çocuğunuzun okulundaki rehberlik servisinden faydalanabilirsiniz. Çocuğunuzu gözlemleyerek zorbalığa maruz kalıp kalmadığını anlayabilir ve çocuğunuzu rahatlıkla koruyabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı

Çağatay Ersan

Adres : İstiklal Mahallesi, Tevfik Bey Caddesi, Kuyumcu Sokak,

Ekici İş merkezi, No: 8 Kat:6 Bilecik/ Merkez,

Tel No : +90 544 396 11 66

Akran Zorbalığı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin