Bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şubat ayı geldi çattı. Haliyle pandemideki artış ve grip gibi salgın hastalıklar daha da artmaya başladı. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimize destek sağlamak bizi hastalık risklerine karşı daha çok koruyabilir.

Bağışıklık sistemimiz vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanıdır.Bağışıklık sistemi birçok etmenden etkilenebilir, kompleks bir yapıya sahiptir ve bağışıklık üstünde etki eden birçok etmen vardır (beslenme,yaş,stres düzeyi,çevresel etmenler vb.) Bazı durumlarda yardımımıza ihtiyaç duyabilir. Peki beslenme yönünden bağışıklık sistemimize destek sağlamak ve güçlendirmek için neler yapabiliriz bir göz atalım.

Su Tüketimi

Su bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır,  metabolik reaksiyonlar sonucu oluşan atık ürünler ve toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırarak sağlığımızın korunmasına yardımcı olur.

 

Sebze ve Meyve Tüketimi

Yılın her ayında önem taşıyan meyve sebze tüketimine kışın da dikkat etmek çok önemli. Özellikle güçlü antioksidan olan C ve E vitamininden zengin vücudumuzun enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağlayan mevsim meyveleri (portakal, mandalina, greyfurt ,kivi vb.), mevsim sebzelerini (ıspanak, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar vb.) ek olarak E vitamininden zengin olan yağlı tohumları da (fındık, badem, ay çekirdeği, ceviz vb.) beslenmemizde yer almasına özen göstermeliyiz.

 Soğan ve Sarımsak Tüketimi

Antimikrobiyel etkisi yüksek olan soğan ve sarımsak kükürtlü bileşikler ve flavanoidler sayesinde bağışıklığı destekler. Yüksek miktarda C vitamini içerirler.

Yapılan araştırmalar sonucu soğandaki fisetin ve kuersetin, sarımsaktaki allisin gibi fitokimyasalların immün sağlığı desteklemekte ve DNA, hücre hasarı ve inflamasyonu önleyerek kanser gelişim riskini azalttığı görülmüştür.

 Baharatların Gücünden Yararlanın

Karabiber, zerdeçal, zencefil, pul biber, karanfil gibi baharatları yoğurdunuza, çorbalarınıza, yemeklerinize,sularınıza ekleyerek bağışıklığınıza destek olabilirsiniz.

Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun

Alkol, sigara ,paketli ve işlenmiş ürünlerin fazla tüketimi bağışıklık sisteminizi zayıflatan başlıca etmenlerdir.

Sigara ve alkol hücrelerin ölmesine sebep olarak hastalıklara, erken yaşlanmaya ve vücudun savunmasız kalmasına sebep olabilir.

Doğal Takviyelerin Kullanımı:

 Probiyotik: Vücut için fayda sağlayan mikroorganizmalar olarak adlandırılan probiyotiklerin ruhsal sağlığı koruma, bağırsak düzenini sağlama, bağışıklığı güçlendirme gibi birçok etkisi bulunmaktadır. Kefir, yoğurt,turşu,kimchi-lahana turşusu, Kombucha-Kombu çayı gibi besinler zengin probiyotik içerir ancak besinlerden aldığımız probiyotik her zaman yeterli gelmeyebilir bu gibi durumlarda doktor ve diyetisyeninize danışarak takviye almak bağışıklığınızı güçlendirmeye katkı sağlar.

Propolis:Arıların; bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları güçlü antibakteriyel,antifungal,antiviral ve antioksidan etkilere sahip doğal bir üründür. Bu etkisi sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak vücut direncini arttırmaya yardımcı olur.

Bitki Çayları Tüketimi:

Zencefil: Öksürük, boğaz ağrısı, mide bulantısı ve gribal enfeksiyonlarda kullanılır.

Ihlamur:Vücuttan toksinlerin atılmasında, boğaz ağrısını hafifletmede etkili olabilir. İçine limon ve doğal bal ekleyerek etkisini arttırabilirsiniz.

Hibiskus Çayı:İçerisinde yüksek oranda C vitamini barındırdığından bağışıklığı güçlendirme de yardımcı olur.

Ada Çayı :Öksürüğü hafifleten ve soğuk algınlığından koruyan ada çayı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak enfeksiyon riskini azaltmaktadır.Ayrıca ada çayı gargarası boğaz ağrısına da iyi gelir. Doğal gargarayı çocuklar da uygulayabilir.

 

Bağışıklık Güçlendirici İçecek Tarifi:

Malzemeler:

1 portakal

1 havuç

Yarım limon

1 tutam karabiber

1 parça zencefil veya 1 çay kaşığı zencefil tozu

½ tatlı kaşığı zerdeçal

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriler
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin