BAŞARMAK… LGS ‘ye SON 1 AY KALA…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili Öğrenciler ve Veliler…

Uzun zamandır emek verdiğimiz yarışın sonuna yaklaşıyoruz.Çok farklı ve zorlukları olan bir süreç yaşadık ve yaşıyoruzda. Yaşamda en temel beceri olan problem çözme becerisi  adı üzerinde yeni problemler ortaya çıktığında gelişen bir kavramdır. Belki de ilk defa yaşamınızda bu denli ciddi bir problemle karşı karşıya kaldınız.Yaşam sizlerinde gördüğü ve yaşadığı gibi akıyor,bir şekilde akmaya da  devam edecek.Yaşamın en temel kuralıdır;değişime kim mazaret üretmeden uyum sağlar,değişen koşulları kabullenir,yapması gerekenleri bir an önce yaşamına geçirip uygularsa o başarılı olur.Yüz yüze eğitime ara verdiğimiz şu günlerde, dijital bir eğitim ortamın  içerisindeyiz.Bu ortamları kullanarak son bir ayda öncelikle Milli Eğitim Bakanlığımızın sizler için oluşturduğu tüm eğitim programlarını,örnek sorularını denemelerini mutlaka takip etmeliyiz.

25 yıllık meslek hayatımda gözlemlediğim; yarışın kaderinin  belirlendiği en önemli Anlara girdik.Evet son bir ayda emin olun çok şey değişir.Bunun için ihtiyacınız olan en önemli şey önce buna inanmanız, neler  yapmanız gerektiği konusunda doğru tespitler yapmanızdır.İsterseniz bu durumlara kısaca biz göz atalım.

1- Herşeyden önce her dersin konu bazında tekrarını mutlaka  yapmalısınız.Özellikle öğrenciler sözel bölüm derslerini bazen hafife alabiliyorlar.Zaten biliyorum, zaten çok kolay yada zaten 1 puan gibi yanlış tutum içinde olabiliyorlar.Evet biliyor olabilirsiniz ama bir kez daha göz attığınızda belki gözünüzden kaçırdığınız bir şeyi yakalama şansı bulabilirsiniz.

HER ŞEY 1 İLE DEĞİŞİR: 1 KONU, 1 DOĞRU, 1 YANLIŞ…

2-Soru bankalarınızda bitiremediğiniz eksik kalan kısımları temizlemelisiniz.Onlarda bitti ders bazında denemeler aldınız o zaman onları temizleme zamanı.ASIL ÖNEMLİ OLAN İSE TÜM BU ÇÖZDÜĞÜNÜZ SORULAR ARASINDA YAPAMADIĞINIZ SORULARIN ÇÖZÜMÜNÜ MUTLAKA ÖĞRENMENİZ. Gelişim yapamadığımız şeylerin üstüne giderek geliştirebileceğimiz bir kavramdır.Burada da en çok karşılaştığımız şey,sonradan okudum anladım,dikkat hatası yapmışım    ya da çözümünü izledim.Tüm bunlar yerine öğretmenlerinize sorarak doğrusunu öğrenmelisiniz.Hatta öğrenci ders bazında da örneğin matematiği yapamıyorum deyip,bırakıyor yada en az çalıştığı ders matematik oluyor.Oysa bugün yaklaşık bir ay var,30 gün.Her gün bir konuyu tekrar çalışsanız bir hafta boyunca konuları baştan sona bitirebilirsiniz.Her hafta bu tekrarı yaptığınızda nerdeyse üç kez konu tekrarı yapmış olacaksınız. Negatif düşünceler bataklık gibidir. Sizi sadece aşağıya çeker  ve siz o bataklıktan bir türlü çıkamazsınız.Oysa bugünler gitmek istediğiniz hedefinizi düşünmek ve kazandığınız günün keyfini hayal ederek moralinizi yüksek tutarak çok ama çok çalışma zamanı.

Ya kazanamazsam,ya olmazsa,  ya yapamazsam…bu cümleleri şu anda en iyi olan öğrenci de kullansa sadece geriler ve performansı düşer.Yapabileceği şeyi de yapamaz. Oysa bir de şunu deneyin, YA KAZANIRSAM,YA OLURSA,YA BAŞARIRSAM…Lütfen bu günlerde en çok istediğimiz şey moralinizi yüksek tutup yapabileceklerinize odaklanmanız.

3-Deneme sınav uygulaması; bu çalışma da her öğrenci için değişir ama en zayıf öğrenci bile mutlaka haftada en az 2 deneme sınavı  uygulamalı. Hatta bu konuda Milli Eğitim Bakanlığının sorularını , Milli Eğitim Müdürlüklerinin denemelerini, yada farklı yayınevlerinin denemelerini çözebilirler. Bu yıl sizlerinde bildiği gibi dünya olarak farklı bir süreçten geçiyoruz. COVİD 19 SALGINI nedeniyle bu yıl ilk defa tüm öğrenciler kendi okullarında sınava girecekler.Bu bence  öğrenci adına oldukça olumlu bir durum.Bildiği bir ortam da yabancılık çekmeden gerçekleştireceği bir sınav. Bu yıl tüm öğrencileri her anlamda etkileyecek en önemli şey ise MASKE. Lütfen sevgili öğrenci ve veliler evde yaptığımız tüm denemeleri orijinal sınav saatinde maske ile uygulayalım.Belki şu günlerde bu olamasa bile lütfen bayram sonrası en geç 1 Haziran itibariyle Maske ile öğrencimizin çalışması ve alışması çok önemli.Hatta zaman zaman evde de günlük hayat içerisinde takabilir, kullanabilir. Burada ki amaç bu işi kesinlikle o haftaya bırakmadan çözme gücüne erişmek.Evet biraz zorluğu olabilir,olacaktır da  ama yaşamda en önemli şey ÖNCE SAĞLIK…İşte bu konuda kim söylenmek yerine bu uygulamaya kendine çözmesi gereken bir durum olarak bakarsa o öne geçecek.

4-Gerçek sınav sabahı kullanacağız tarzdaki yumuşak uçlu kurşun kalemle çalışmaya başlamalısınız.Hatta deneme uygularken aynı kalemi silgiyi kalemtraşı kullanmanız sınav sabahı size büyük bir rahatlık sağlayacaktır.

5-Sınava bir ay kala lütfen özellikle gece yatarken cep telefonundan, bilgisayar oyunlarından , sosyal medyadan uzaklaşmanız dikkatiniz ve konsantorasyonunuz için çok önemli sevgili öğrenciler.Gün içerisinde belli bir zaman tabiî ki ayırabilirsiniz.Özellikle cep telefonu yatarken asla.Onun yerine İngilizce kelimeleri tekrar edebilirisiniz.

SEVGİLİ VELİLER sizler için bu dönem biraz tepkileri göğüsleyeceğiniz bir dönem desek hiç yanlış olmaz. Çocuklarımız için en iyi yapabileceğiniz şeyler ise,

1-Bugüne kadar nasıl davrandıysak bugün de o şekilde davranmaya devam etmeliyiz.Aman sınava girecek deyip aşırı ilgi onu düşünmediğiniz kadar strese sokabilmekte.Bu kadar  benim için uğraşıyorlar ya olmazsa duygusuna davetiye çıkarmış olabiliyorsunuz farkında olmadan.

2-Ben bu dönem tüm velilerime Dedektif olma dönemi diyorum. Evet çocuğumuz ne çalışıyor ne çalışmıyora bir göz atma,onlar adına kaynaklarını,denemelerini tarama zamanı.Özelllikle hiç çalışmadığı dersi varsa yada yapamadığı soruları varsa bunların tespitini yapıp birlikte çözüm gerçekleştirme zamanı.Çözüm derken illa o soruyu çözmeniz değil,kesinlikle. Sadece o soruyu öğretmenine sordu  mu öğrendi mi,hiç tekrar etmediği dersin konusunu tekrar etti mi gibi küçük kontroller.

Ergenlik dönemi ile birlikte sizinle işbirliği yapma onlar adına çok sıkıcı  olabiliyor, tepkisel olabiliyorlar ama  buradan onlara da sesleniyorum.Bu dönem hep birlikte ekip olma zamanı.Birbirimize kızma tepki koyma zamanı değil,tam tersi birbirimizi yukarıya taşıma zamanı.

3-Birileri  ile kıyaslamanın onlara hiç faydası olmadığı gibi şu dönemde en moral bozucu şeyi yapmış oluyorsunuz.Tam tersi ben sana güveniyorum cümleleri de bu dönem batan cümleler

Peki ne yapmak GEREK ???

Önce kendimiz şuna karar vereceğiz bu sınav tabiî ki çok önemli, ama hiçbir şey onlardan önemli değil. Bunu lafta bir çok veli söylüyor ama uygulama da emin olun velilerin yarışı haline gelinen noktaları yazık ki yıllardır görüyorum.

Yani en temel soru benim için ne önemli ???

Benim kızım,benim oğlum….benim ailem ve hepimizin sağlığı bir arada olması hele ki şu  günlerde her şeyden ÖNEMLİ…

Bugüne kadar herkes elinden geleni yaptı yapmaya da devam edecek. Tekrar belirtiyorum hele ki şu günlerdeki disiplinli çalışma,nokta atışları yaparak çalışmaları düzenleme başarının  yönünü belirleyecek.  O ve siz varolduğunuz sürece her şey bizler için…

ÖNCE SAĞLIK SONRA BAŞARMAK… Bizi bekliyor.Haydi sevgili öğrenciler BAŞARI sizi bekliyor….

Mutlu Selen Haşit
Psikolojik Danışman
Eğitim ve Yaşam Koçu

İnstagram: mutlucoach
Facebook: Mutlu Selen Haşit
Twitter: Mutlu Selen Haşit

BAŞARMAK… LGS ‘ye SON 1 AY KALA…
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin