BİLECİK ZİRAAT ODASI BAŞKANI SEVİNEN: “TMO FİYATLARI ACİLEN AÇIKLAMALI”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğdayda taban alım fiyatını biran önce açıklaması gerektiğini söyledi.

Bilecik Ziraat Odasında gerçekleştirilen basın toplantısına, Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Ali Ünal, Bozüyük Ziraat Odası Başkanı Süleyman Çaydere, Pazaryeri Ziraat Odası Başkanı Hasan İpar, Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kalay katıldı.

 

Başkan Sevinen, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, buğday üretiminde herhangi bir nedenle azalma olduğunda, buğday fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun un maliyetlerini artırdığını öne sürdü.

 

Türkiye’de 7,7 milyon hektar alanda buğday, 2.7 milyon hektar alanda ise arpa üretimi yapıldığına değinen Sevinen, “Bu yıl buğday üretimimizde yüzde 5,8, arpa üretimimizde yüzde 11,9’luk artış bekliyoruz. Tahminlere göre, bu yıl buğday üretimimiz 1,2 milyon tonluk artışla 21,8 milyon tona, arpa üretimimiz 0,8 milyon tonluk artışla 7,5 milyon tona çıkacak.” dedi.

 

İnsanın beslenmesi, gıda sanayi ve tohumluk ihtiyacı dikkate alındığında iç tüketim için yaklaşık 18,7 milyon ton buğday üretimine ihtiyaç olduğunu söyleyen Sevinen, şöyle konuştu:

“Çiftçimizin tedirginliğe girmesine, adeta buğdayda piyasanın durmasına neden olan gümrük vergilerinin indirilmesi kararı, fiyatları düşürdü. Hasat yoğunluğunun arttığı bir dönemde gümrük vergilerini düşürmek, çiftçimizi mağdur etmiştir. Çiftçinin anayasal meslek kuruluşu ve çatı örgütü olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin görüş ve düşünceleri alınmadan yapılan bu düzenlemeden vazgeçilmesi çiftçimizin ortak talebidir.”

 

Etki analizleri yapılmadan, tarımın gümrük birliğine dahil edilemeyeceğini savunan Sevinen, “Bu Türk tarımının sonu olur. Ekmeği bile Fransız, Alman buğdayı ile yaparız. Kendi çiftçimiz yerine, Henri’ye, Hans’a para kazandırırız.
Çiftçi dostu olan TMO da çiftçimizin mağduriyetini gidermek için acilen, çiftçimizin alın terinin karşılığını verecek makul bir müdahale alım fiyatı açıklamalı ve bu belirsizliği ortadan kaldırmalıdır. Hasadın yoğunlaştığı bu günlerde TMO alım merkezlerini artırmalı, cumartesi günlerinin yanı sıra pazar günleri de çalışarak, hasat döneminde ürününü acilen satmak zorunda olan çiftçilerimizi, tüccarın eline bırakmamalıdır. Toprak mahsülleri ofisi acilen fiyat açıklamalıdır.” diye konuştu

BİLECİK ZİRAAT ODASI BAŞKANI SEVİNEN: “TMO FİYATLARI ACİLEN AÇIKLAMALI”
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin