Bilecik’te Kadınlar, Haftanın 3 Günü Buluşarak Alışveriş Filesi Örüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te kadınlar, haftanın üç günü çeşitli mekanlarda buluşarak alışveriş filesi örüyor.

Ocak ayından itibaren parayla satılacak naylon poşetlerin yerine kullanımının artması beklenen fileleri örerek hem çevre kirliliğinin önlenmesine hem de aile bütçelerine katkı sunuyor.

 

Aralarında Belediye Başkanı Nihat Can’ın eşi, esnaf ve ev hanımlarının da bulunduğu 50 kadar kadının ördüğü fileler için şimdiden siparişler gelmeye başladı.

 

Ocak ayı itibarıyla naylon poşetlerin ücretli olmasıyla ülke genelinde kullanımının azalacağının ön görüldüğünü belirten Zehra Öcek, “Biz file yapımını biliyorduk ama sadece plaj çantası, hediyelik çanta şeklinde yapıyorduk. Zevk olarak yapıyorduk ama şimdi bunu artık bir sisteme dökelim, satıp aile bütçemize de katkı sunalım istedik. Siparişler de gelmeye başladı. Neticede poşet kullanımı azalınca fileler gün yüzüne çıkacak. İnsanlar bilinçlendi. Çevreye daha fazla önem veriyor. Evlerimizde eksik, yarım kalan iplerimiz de var. Bunlardan tüysüz ve sağlam olanları ayırdık. Herkes evinden getirdi, bunlardan da yapıldı. Balıkçıların ağlarına ördüğü teknik ve aparatla file yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.Bilecikli hanımlara bir ekmek kapısı olsun diye yola çıktıklarını söyleyen Bilecik Belediye Başkanı Nihat Can’ın eşi Nesrin Can; “Eskiden büyüklerimiz malzemeleri keselere, keseleri de fileye koyarlardı. Dedelerden, babaannelerden hatırlıyorum. Karpuz taşıyorlardı, çok hoş görünürdü. Ben de file yapmayı öğrendim. Tüm kadınları bu tür faaliyetlere davet ediyorum.” dedi.

 

“Siparişler Gelmeye Başladı”

Ev hanımı 4 çocuk annesi Emine Erciyes, “Naylon poşetler parayla satılınca kullanımı azalacak. Biz de Bilecikli kadınlar olarak bir araya gelip eskiden sıkça kullanılan fileleri örüyoruz. Şehrimizin yanı sıra Samsun ve İstanbul’dan aldığımız siparişleri yetiştirmek üretimimiz hızla sürüyor. Ağ tekniği kullanıyoruz. Hedeflediğimizden iyi durumdayız. Toplu halde üretiyoruz. Bir kadın 30-45 dakikada yapabiliyor. Kadınların ilgisi çok arttı. Şu anda üç grup halindeyiz. Bazen evlerde bazen mahalle konaklarında toplanarak çalışıyoruz.” diye konuştu.

Bilecik’te Kadınlar, Haftanın 3 Günü Buluşarak Alışveriş Filesi Örüyor
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin