Bilecik’teki Osmanlı Devleti’nin ilk mimari eseri kaderine mi terk edildi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te atalarımızdan bizlere emanet kalan nadir eserlerden biri olan “Orhan Gazi İmareti” tamamen yıkılıp yok olma tehlikesi altında.

İstiklal Mahallesinde şehir mezarlığının altında, Şeyh Edebali Türbesi ve Orhan Gazi Camii’nin güneybatısında ve eski Bilecik yerleşiminin bulunduğu vadinin yamaç kısmında ayrıca tarihi İpekyolu ticaretinin de güzergahı olan yol üzerinde yamaçta yer alan Orhangazi İmareti, bulunduğu bölgede yaşanan heyelandan oldukça etkilenmiş durumda.

“GÜÇLÜKLE AYAKTA DURUYOR”

Haber228 ekibinin görüntülediği, Orhangazi İmarethanesini korumak amacıyla yapılan etrafındaki çelik konstrüksiyonlarında tahrip olduğu gözlemlenirken, yapının güçlükle ayakta durduğu ve yıkılma tehlikesi altında olduğu görülüyor.

“TEKRAR İNŞA EDİLMESİNE KARAR VERİLMİŞTİ”

Yaklaşık 700 yıldır ayakta duran ve Orhangazi tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Bilecik Orhangazi imarethanesi’nin, bulunduğu bölgede yaşanan heyelan sebebiyle 2020 yılında Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararınca bulunduğu alandan taşınarak tekrar inşa edilmesine karar verilmişti.

“ARADAN GEÇEN 1.5 YILIN ARDINDAN…”

Koruma kurulu kararının ardından taşınacak yeri belirlenen ve arsa tahsisi yapıldığı bilinmesine rağmen taşınmayan ve kaderine terk edilen imarethane, aradan geçen 1,5 yılda bölgedeki heyelanın ardından güçlükle ayakta duruyor.

“OSMANLI DEVLETİNİN İLK MİMARİ ESERİ”

Ünlü mimarlarımızdan Ekrem Hakkı Ayverdi’nin 1962 ve 1965’teki Bilecik ziyaretlerinde kayıt altına aldığı ve kitabında Osmanlı Devletinin ilk mimari eseri olarak tanımladığı Orhangazi İmareti, bulunduğu alandan taşınıp aslına uygun inşa edilmezse tamamen yıkılıp yok olma tehlikesi altında bulunuyor.

“KULLANILAN TARİHİ ESER YAŞAR..”

Orhangazi İmarethanesi, Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun’un adını taşıyan ve bugün İznik Arkeoloji Müzesi olarak harika eserlere ev sahipliği yapan “Nilüfer Hatun İmareti” ile benzer mimari özellikleri taşıdığı bilinirken, vatandaşlar Orhangazi imarethanesinin aslına uygun olarak tekrar inşa edilip kullanılmasını bekleniyor.

“KAYITSIZ KALMAYACAKLARI DÜŞÜNÜLÜYOR”

Diğer yandan, yıkılıp yok olma tehlikesi altında bulunan ve Atalarımızdan bizlere emanet kalan nadir eserlerden biri olan “Orhangazi İmarethanesi”nin kurtarılması için yapılacak çalışmalara, Valimiz Dr. Kemal Kızılkaya ve restorasyon alanında uzman olduğu bilinen Belediye Başkanımız Semih Şahin’in de kayıtsız kalmayacağı düşünülürken, ilgililerce yapılacak çalışmaların da hızlandırılması bekleniyor.

Unutulmamalıdır ki; kullanılan tarihi eser yaşar..

Bilecik’teki Osmanlı Devleti’nin ilk mimari eseri kaderine mi terk edildi?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Öncelikle sizi tebrik ederim, habercilik budur, Osmanlının kurulduğu topraklarda Osmanlının ilk aşevi kaç zamandır orda öylece duruyo, bir türlü yeni yerine taşınmadı, çalışmalar hızlandırılmalı, zira heyelan bölgesi olduğundan yıkılma tehlikesi var. Bu değerli eserin kıymetini bilmeliyiz.

    Cevapla
  2. 27 Kasım 2021, 08:30

    Belediye zaten uyuyor da valilik nerede, neden hızlandırılmıyor bu iş? Bütçe yok falan denmesin, yok olan bir tarih.

    Cevapla
  3. 27 Kasım 2021, 10:52

    Bu haberdeki duyarlılığınız için teşekkür ederim. İnşallah yetkililere tez zamanda ulaşır bu vehamet.

    Cevapla
  4. 27 Kasım 2021, 13:02

    Aslına uygun olarak restore edilip. Imarethane olarak kullanılmaya devam edilsin. Tarihi eserler Türk Kimliğinin tapu senetleri. Mitolojik çağdaki yunan eserleri ilgi alaka görüp restore ediliyor. Müslüman Türk eserleri neden yok edilmeye terk ediliyor. Bu ülkeye hangi Kimlik hakim.

    Cevapla
  5. Osmanlının kurulduğu topraklarda, tarihte bir ilk olan, Osmanlı İmparatorluğunun ilk aşevi, yıkılmamak için adeta direniyorken yeni yerine taşınması ve restorasyonu gecikmiş durumda. Bir an önce tüm işlemler hızlandırılmalı , sadece bununlada yetinmeyip Edebali vadisi için bir turizm projesi oluşturulmalı.

    Cevapla
  6. Burası yıkılıp ayı heykeli yapılsın, herşey daha güzel olsun. Hizmet edene değilde tahrip edene oy verenler utansın. Yada utanmasın. Aymazlıklarına devam etsinler. Falan filan.

    Cevapla
Bizi Takip Edin