Çanakkale Savaşı’nda Şehit Olan Dedelerinin İzini Sürüp Mahalle Meydanına Anıt Yaptırdılar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genelkurmay Başkanlığı arşivinde izini süreren Bilecik’in Bayırköy beldesine bağlı Sarmaşıklar Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, Çanakkale Savaşı’nda şehit olan dedelerinin izini sürüp mahalle meydanına anıt yaptırdı.Özel tasarımlı, mermer kullanılarak yapılan anıtı çok sayıda kişi ziyaret ediyor.

 

Sarmaşıklar Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, Çanakkale Savaşı’nda şehit olan dedelerinin izini yıllarca sürdü. Bu kapsamda dernek kurarak iki kez Çanakkale’ye gidip araştırma yapan Sarmaşıklar köyü sakinleri, Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinden şehit iki dedelerini belirledi ve köy meydanına anıt diktiler.

Sarmaşıklar Kültür Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Zeki Kayadelen, “Bunlardan birisi de büyüklerimizden duyduğumuz köyümüzden şehit olan dedelerimizdi. Bunu araştırmaya başladık. İki defa Çanakkale’ye gittik. İlk gidişimizde 3. Kirte Muharebesinde Bekir dedemizin şehit olduğunu öğrendik. İkinci gidişimizde sembolik anıtımızı bulduk, dedemizin izini sürdük. Yine Genelkurmay’ın Çanakkale şehitleri arşivlerinden bunları çıkarttık. Köyümüzden Emiroğulları sülalesinden de diğer dedemizi bulduk. Ali Bekir Köroğulları dedemiz Çanakkale’de, Hüseyin İzzet Emiroğlulları dedemizin naaşı ise Galiçya’daymış. 57. Alay Çanakkale’de kalıyor, hiçbir mensubu kalmamış hepsi şehit olmuş.” ifadelerini kullandı.

 

Köylerinden iki dedelerinin şehit olduğunu kesinleştirdikten sonra köy meydanına anıt yaptırmaya karar verdiklerini söyleyen Zeki Kayadelen, “Mermer blokumuzu kestirdik, reklamcılardan destek aldık. İki dedemizin bütün bilgilerini çıkarttık. Köyümüze, atalarımıza sahip çıkmak istedik. Onlar bizim için, vatan için canlarını feda etmişler. Biz onlara karşı vefamızı en azından bu şekilde göstermeye çalıştık. İki dedemizin de akrabaları bu köyde yaşıyor. Anıtımız tek parça. Özel mermer oymacılığı ile yapıldı. Üzerine de Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine şiirinde yer alan Bir hilal uğruna ya Rab ne güneşler batıyor. anlamlı sözünü yazdırdık.” dedi.

Çanakkale Savaşı’nda Şehit Olan Dedelerinin İzini Sürüp Mahalle Meydanına Anıt Yaptırdılar
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin