Ceviz Üreticileri Ayılar Nedeniyle Zor Günler Geçiriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ceviz ağaçlarını kırıp ve ürünlerini yiyen ayılar nedeniyle çiftçilik yapan Hamdi Yazıcı zor günler geçiriyor.Bilecik Gölpazarı İlçesinin, Derecikören, Büyük Susuz, Küçük Susuz, Hamidiye, Söğütcük, Çukurören ve Kasımlar köylerinde ayıların ceviz ağaçlarına zarar vermesi nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor.

 

Bazı bölgelerde kovanlara da saldıran ayılar yüzünden bal üreticileri ile beraber sayalarda hayvanları olanlarda mağdur durumda.

 

İlçeye 17 kilometre uzaklıkta bulunan Derecikören köyünde 53 yaşındaki Hamdi Yazıcı, tarlasına dikmiş olduğu 15 ağaç cevizden 10 adet ceviz ağaçların dallarını kırıp sonra ürünlerini yavrularıyla beraber yiyen ayılar köylülerin kabusu olduğunu ve bir çare üretilemediğini söyledi.Hamdi Yazıcı, Yaban hayvanlarından şikayetçiyiz, kiraz ve vişne zamanında bize çok zarar veriyorlar, şu anda çocuk gibi baktığımız cevizleri ne hale getirdiklerini gördüklerini belirterek,Bu cevizler on yılda yetişiyor, zararımız çok, bu zararı nasıl karşılayacağız bilmiyoruz, buna nasıl bir çare bulunur onu da bilmediklerini kaydetti.
Gece bekliyoruz ama ayıdan da korkuyoruz, gündüzleri de gelmeye başladılar, yanlarında yavruları da var, cevizleri yavrularına yedirdiği için bu kadar zarar verdiğini anlatan Yazıcı; “Ayıların mahsulleri yedikleri gibi ağaçları da kırıyorlar, ne hale geldiğini görüyoruz, bu ağaçlar 10 yılda bu hale geliyor. Bu ağaçlar ancak beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Dallarını kırdığı gibi mahsulleri de toplamış götürmüş. Bu ürünlere bir yıl boyunca bakıyoruz, ilçemizin bütün köylerinde aynı durum var, geceleri bekliyoruz ama yine de gelip zarar veriyorlar. Köylüler olarak çok mağdur durumdayız, vursan vuramıyorsun, önüne çıksan çıkamıyorsun, herkes te bir korku var her an karşımıza çıkacak diye. Biz çiftçiler olarak buna bir çözüm bulamadık, çözümü ancak devlet büyüklerimiz bir çözüm bulular diye inşallah bekliyoruz.”

 

Mustafa Topçu ise, 2 yıl önce 7 dönüm arazide bulunan 20 yıllık ceviz ağaçların tamamını kırdığını söyleyerek“Cevizlerin yanında kiraz ağaçlarına da zarar veriyorlar, devletimizin buna bir çare bulmasını istiyoruz. Ayıları vursan vuramıyorsun, cezası büyük. Tek başımıza korkudan bahçelere gidemiyoruz, her an karşımıza çıkacakmış gibi ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” dedi.

Ceviz Üreticileri Ayılar Nedeniyle Zor Günler Geçiriyor
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. hamdi yazıcının asıl mesleği devlet memurluğudur

    Cevapla
  2. hamdi abicim sonuna kadar destekliyoruz devammm

    Cevapla
  3. Memlekette Adı ayıdır ne yapsa yeridir. Orman zararlısı olduğu için Orman Kanunlarına göre hareket eder. Orman Kanunu yaban hayvanları avlanamaz der, köylüye önlem aldın mı der? Garib köylünün bir yıllık emeği gitmiş kimin umurunda! Hakkını hukukunu aramaya gittiğinde Birde Sigorta yaptırsaydın derler. Mal canın yongasıdır, canı yanan garibanın halini kimse anlamaz.sonunda Ayı ölürse hesap soran çok olur, ceza yazma meraklıları sıraya girer. Adalet böyle bir şey!

    Cevapla
  4. 28 Eylül 2018, 09:39

    Ceviz en kıymetli vitamin deposu kışa hazırlık yapmak için besin depolama zamanı, biyo çeşitlilik içinde herkes hakkını alır. Kimine ceviz, kimine badem düşer. Ağlamak yerine güneş enerjili, akülü koruma sistemleri var.Ağaçlara verin 12 voltu görün bakalım Ayı, Domuz kalıyor mu etrafta!Teknolojide çare tükenmez.

    Cevapla
Bizi Takip Edin