ÇEVRE DUYARLILIĞI KONUSUNDA DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kasım 2016 itibariyle Bilecik’te kademeli olarak faaliyete geçen dünyanın entegrasyon seviyesi en yüksek tesisi Biosun Bilecik EKAY’ın (Entegre Katı Atık Yönetimi) Bozüyük’te gerçekleştirmeye başlayacağı eğitim çalışmaları ve atık toplama faaliyetleri, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI’nın önderliğinde kamuoyuna duyuruldu.

Bozüyük Belediyesi Cemalettin köklü Parkı’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer BOLAT, Hexagon Katı Atık Şirketi Atık Yönetimi Direktörü Muammer ORDUKAYA, Kent Konseyi Başkanı Osman TEKELİ, Mahalle muhtarları ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri katıldı.

 

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hexagon Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan ARDA, yapmış olduğu sunumunda Biosun Bilecik EKAY Tesisi’nin kapasitesini, işlevini, Bozüyük İlçesi’ne ve doğal kaynaklara sağlayacağı katkıyı anlattı. Evlerimizde, okullarımızda, işyerlerimizde, sokaklarımızda ve benzeri yerlerde oluşan atıkların her birinin aslında milli bir servet değerinde olduğunu vurgulayan Kaan ARDA; herkesin atıklarını ancak kaynağında ayrıştırdığı takdirde bu servete sahip çıkılabileceğini söyledi.

Kaan Arda sözlerine şöyle devam etti: “Son yıllarda yaşanan çevre sorunlarının hızla artması tüm insanlığın ve diğer canlıların sağlığını tehdit eder duruma geldi. Bu sorunların başında da atık geliyor. Bu noktada hepimize çok büyük sorumluluklar düşüyor. Her birimiz oluşturduğumuz atıkları kaynağında ayrı olarak biriktirerek ve doğru zamanda gösterilen yerlere bırakarak bu sorunların önüne geçebilir, geleceğimize katkıda bulunabiliriz” dedi. Konuşmanın ardından Hexagon Katı Atık’ın Sakarya’nın Pamukova ilçesinde 2010 yılından beri faaliyette olan ilk tesisi Biosun Pamukova EKAY’a ait ve peşi sıra kurulumu tamamlanmış olan Biosun Bilecik EKAY’a ait videolar gösterildi.

 

 

Kaan ARDA; videolarda atıkların verilen eğitimler sonrasında kaynakta ayrıştırıldığını, Biosun’a ait kamyonlarla tesise getirildiğini, tesiste tekrar elle ayrıştırıldığını, ambalaj atıklarının geri dönüştürülerek imalat sektörüne sunulduğunu, organik atıklardan yenilenebilir enerji üretildiğini ve tarımda verim artışı sağlayan yüksek kalitede kompost elde edildiğini anlattı. Arda konuşmasını sonlandırırken Biosun Bilecik EKAY Tesisi’nde, yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde, Biosun Pamukova EKAY Tesisi’nde olduğu gibi elle ayrıştırma yapılmadığını, otomasyon sistemi sayesinde bu ayrıştırmanın artık makineler tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı.Kaan ARDA’nın konuşmasının ardından Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI; Tesisin Bozüyük İlçesi’nin atıklarını toplama, işleme, depolama ve birçok destekleyici faaliyeti ile Bozüyük İlçesi’ne hem hijyen hem de ekonomik anlamda birçok fayda sağlayacağını vurguladı. Başkan BAKICI sözlerine şöyle devam etti; “Dünyanın entegrasyon seviyesi en yüksek katı atık yönetimi tesisinin ilimizde inşaa edilmiş olması bizler için çok değerli. Hexagon Katı Atık’ı bu modern ve vizyoner anlayışı için tebrik ediyorum. Bilecik halkımızda yaratmaya çalıştıkları çevre bilinci farkındalığı konusunda Bozüyük Belediyesi olarak kendilerine desteğimizin tam olacağını şimdiden belirtmek isterim.” dedi.

 

Belediye Başkanı Fatih BAKICI’nın ardından söz alan Hexagon Katı Atık Şirketi Atık Yönetimi Direktörü Muammer ORDUKAYA ise; tesisin sağladığı katkılardan söz ederek tesisin kademeli olarak devreye alınmakta olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından soru cevap şeklide devam eden toplantının sonunda Bozüyük Belediye Başkanı Fatih BAKICI Çanakkale’ye tayini çıkan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer BOLAT’a Bilecik ve Bozüyük için gerçekleştirdiği çalışmalar nedeni ile teşekkür ederek Plaket Takdim etti. Son olarak atıkların yerinde ayrıştırılması amacı ile hazırlanan konteynerlar incelenerek toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

 

 

Bilecik’te 2016 yılında kademeli olarak faaliyete geçen dünyanın en büyük entegre katı atık yönetimi tesisi Biosun Bilecik EKAY, Bilecik halkının da desteği ile Bilecik ilinin düzenli depolamaya gönderilen atıklarını yüzde 75 oranında azaltarak ekonomiye geri kazandıracak.

ÇEVRE DUYARLILIĞI KONUSUNDA DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin