Çocuk Gelişimi Dönemleri Ve Bilinmesi Gerekenler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sertifika almadan önce çocuk gelişimi dönemleri ile ilgili bazı kavramaları bilmekte fayda vardır. Gelişim, bir canlının döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, duygusal, dil ve sosyal yönden, en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden bir değişimdir. Çocuk gelişimi ise, zihinsel ve fiziksel yönden hızla büyüyen çocukların, büyüme sürecinde yeni kazanımlar elde etmesidir. Çocuk gelişimi; duygusal, fiziksel ve davranışsal özellikler dikkate alınarak çeşitli dönemlere ayrılmıştır. Her dönemin önemli özellikleri vardır.

Bu gelişim dönemlerinde çocuklarıyla ilgili problem yaşamak istemeyen veya mevcut bir problemle başa çıkmak isteyen aileler,  bu dönemler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Gerek duyulduğu takdirde uzman kişilerden destek alabilirler. Ekol Sertifika sitesinden çocuk gelişimi sertifika programları hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Çocuk Gelişim Dönemleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Yeni doğan dönemi;

Bebeğin doğumundan itibaren ilk dört haftalık (28 gün) süreyi kapsayan döneme  yeni doğan dönemi denir. Dönemin Özellikleri:

·         Ortalama olarak 3.000 ile 3.500 kg ağırlığında doğarlar.

·         Boyları kilolarına göre orantılıdır. Ortalama 50 cm civarındadır.

·         Yenidoğan bebekler genellikle aynı özelliklere sahiptir.

·         Yenidoğan bebeğin başı vücuda göre daha büyüktür.

 

Bebeklik dönemi;

Çocuğun, yenidoğan döneminden 2 yaşına kadar gözlemlenebilen gelişim dönemine bebeklik dönemi denir. Çocukların en hızlı büyüyüp, geliştikleri dönemdir. Bu dönemdeki çocuklar kendi başlarına hareket edebilir ve yürüyebilir. Anneye bağımlıdır. Anne tarafından terk edilme duygusu onları korkutur. Çevreden, insanlardan korkar, ürker, anneye sığınır. Kendini ifade edemediği zaman saldırganlaşırlar. Anne babayı taklit ederler. Olumlu ve olumsuz davranışlar bu şekilde öğrenilir.

İlk Çocukluk Dönemi

 İlk çocukluk dönemi 3-6 yaş arasına  denk gelir. Bu dönemde çocuklar, toplum kurallarını öğrenmeye başlarlar. Dönemin Özellikleri:

 

  • Dili kavramaya başlarlar. Dil büyük bir gelişim gösterir.
  • Çocuk, dış çevre ile teması sonucu sosyalleşmeye başlar.
  • Çocuğun dikkat süresi önemli ölçüde genişler. Kelime dağarcığındaki somut kelimelerin sayısı artar.
  • Çocuk bu dönemde cinsiyetini öğrenir. Cinsiyet farkındalığı oluşmaya başlar.
  • Çocuk, kuralları öğrenmeye ve kurallara uymaya başlar.
  • Oyun, bu dönemdeki çocuklar için en önemli öğrenme yöntemlerinden biridir.

Son çocukluk dönemi:

Bu dönem erkek çocuklarda 6-13 yaş, kız çocuklarda ise 6-11 yaş aralığını kapsar.  Bu dönem aynı zamanda zorunlu eğitim hayatının da başladığı dönemdir. Zekâ gelişiminin en hızlı olduğu dönemlerden biridir. Bu dönemde çocuklar, rekabet etmeyi, haklarını savunmayı ve sorumluluk sahibi olmayı öğrenirler. Toplum kurallarını ve işbirliği yapmayı öğrenirler. Anne babaya bağımlılık azalır. Arkadaş çevresi önem kazanmaya başlar. Bu dönemde çocuğun fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerilerinde artış görülür. Çocuk gelişimi sertifikası almak isteyenler çocuğun gelişim dönemlerini çok iyi bilmek zorundadır. Alınan bu Sertifika sayesinde kişiler alanında iş imkânına sahip olurlar. Konu hakkında Ekol Sertifika sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Çocuk Gelişimi Dönemleri Ve Bilinmesi Gerekenler
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin