DOÇ. DR. UĞUR YÜZGEÇ, İHALARIN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARININI ANLATTI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Yüzgeç, insansız hava araçlarının ilk kez 22 Ağustos 1849’da Avusturya’nın, İtalya’nın Venedik şehrine düzenlediği saldırıda kullandığını bildirdi.

Yüzgeç, Sürekli Eğitim Merkezi’nde, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından düzenlenen ”Bilim ve Kültür Sohbetleri” etkinliğinde, deprem, sel, yanardağ ve trafik sıkışıklığı gibi insanların ulaşamayacağı noktalarda insansız hava araçlarının kullanılabileceğine değindi.

 

İha’ları özellikle belediyelerin çok kullandığını anlatan Yüzgeç, “Belediyeler tarafından kaçak yapılaşmaların kontrolünde kullanılıyor. Örneğin Kocaeli belediyesi gemilerin denize kaçak akaryakıt döküp dökmediğini havadan görüntülemek için insansız hava aracı kullanıyor.” dedi.

Drone’ların 2025 yılında 13 milyar dolarlık bir pazara sahip olacağının ön görüldüğüne değinen Yüzgeç, Droneların en büyük handikaplarından birisi malesef çok enerji tüketmeleri havada fazla duramıyorlar. Diyelim biz çok uzağa uçurduk gözden görmüyoruz acaba tekrar görebilecek miyim veya pili kritik seviyenin altına düştü gibi sorunlar var. Bu sorunlarla ilgili bizim geliştirdiğimiz projede aklımıza gelen pilin seviyesini uzaktan takip edelim, belirli seviyenin altına geldiği zaman belirli lokasyonlarda bizim GPS noktalarında şarj istasyonlarımız olsun ve bu şarj istasyonları mobil olarak tasarlanacak bunlar güneş enerjisiyle aküleri şarj edecek, şarj noktasına otonom iniş yapan İHA’mız da kendi şarjını kendi gerçekleştirecek.” diye konuştu.

 

Yüzgeç son olarak, karşılıklı tenis oynayan ve birbirini takip edebilen insansız dronelerin var olduğunu ancak literatürde yapay zekaya yönelik drone olmadığını, üzerinde çalışıldığını söyledi.

 

Daha sonra Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurgül Özbay, Yüzgeç’e üniversitenin ambleminin bulunduğu tabak hediye etti.

DOÇ. DR. UĞUR YÜZGEÇ, İHALARIN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARININI ANLATTI
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin