Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Arıkan Uyardı: “Yanlış Antibiyotik kullanımına dikkat!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Arıkan, yanlış, aşırı veya gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat çekti.

 

Antibiyotiklerin, bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisin de kullanılan ve klinik açıdan çok önemli olan ilaç grupları olduğunu belirten Arıkan, “Doğru zamanda, doğru süre ve dozda, doğru hastaya uygulanması tedavide başarıyı sağlar. Antibiyotiklerin yanlış, aşırı ve gereksiz kullanımı viral enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı, antibiyotiklere karşı artan direnç sorununu gündeme getirmiştir.” dedi.

Antimikrobiyal direnç’in, mikroorganizmaların tedavisinde mevcut tedavi seçeneklerini azalttığının ve hastalığın seyrini kötüleştirdiğinin altını çizen Nurcan Arıkan, Bu durumun Hastanede geçirilen sürenin uzamasına ve ölüm oranlarının da artmasına yol açtığını söyledi.

Arıkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“DSÖ verilerine göre; en büyük 10 küresel halk sağlığı tehdidi arasında gösterilen antimikrobiyal direncin 2050 yılına gelindiğin de, Dünya genelinde yılda ortalama 10 milyon ölüme sebep olabileceği düşünülmektedir.

Akılcı antibiyotik kullanımı ile antibiyotik direnç gelişimini yavaşlatmak elimizde!

Doktorumuzun önerdiği antibiyotikleri doğru süre ve dozda kullanmalıyız. Doktorumuz uygun görmediyse, antibiyotik reçete etmesinde ısrarcı olmamalıyız. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının çoğu viral sebeplerle oluştuğu için hemen antibiyotik içmemeliyiz. Her yıl grip aşısı olmayı da ihmal etmemeliyiz.”

 

Dr. Öğr. Üyesi Nurcan Arıkan Uyardı: “Yanlış Antibiyotik kullanımına dikkat!”
Masal Organizasyon
Bizi Takip Edin