Glutensiz Beslenme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gluten; tahıllarda bulunan proteinlere verilen isim olarak tanımlanabilir. Gluten; arpa, yulaf(çapraz bulaş riski taşıyabilir), çavdar ve buğday gibi birçok tahılda bulunur. Aynı zamanda hamurun kabarmasına, gıdanın raf ömrünün uzamasına yardımcı olur.

Glutensiz beslenme son dönemin popüler beslenme biçimlerinden oldu. Fakat bunun yanında gluten popüler bir beslenme biçiminden ziyade bazı bireylerin bağırsak sisteminde ciddi hassasiyetler yaratabilir ve sindirilemeyebilir. Bu durumun çeşitli sebepleri bulunmaktadır.

1) Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı ömür boyu süren, ince bağırsağın glutene karşı kronikleşen hassasiyetidir. Besin öğeleri ince bağırsaktaki villus çıkıntıları sayesinde emilir. Çölyak hastalarında ise gluten bu villuslara zarar verir ve vücut için gerekli olan besin öğeleri ince bağırsak tarafından emilemez. Bu hastalığa sahip kişilerin tamamen glutensiz beslenmesi ve dengeli bir diyet programına ömür boyu uymaları gereklidir.

2) Gluten İntoleransı

Çölyak hastalığı olmayan ancak gluteni sindirmekte zorluk yaşayan kişilerin sahip olduğu rahatsızlıktır. Sindirim rahatsızlığı, gluten intoleransının en yaygın göstergesidir. Gluten intoleransının belirtileri diyare (ishal), mide ağrısı, yorgunluk, şişkinlik ve depresyonu içerir. Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi teşhisi bulunmayan bireylerin, beslenme programlarından gluten içeren gıdaların çıkarılmasıyla şikayetler azalıyorsa ve bu besinler tekrar tüketildiğinde yeniden aynı şikayetler görülüyorsa gluten intoleransı var denilebilir. Bu yüzden kişiler gluten intoleransı bulunup bulunmadığını deneme yolu ile gözlemleyebilir.

Yasaklı besinler tüketilmediğinde semptomlar geçiyorsa ve bu besinler tekrar tüketildiğinde aynı rahatsızlıkların görülüp görülmediğine dikkat edilmelidir. Beslenme günlüğü tutmak bu noktada önem taşır.

Semptomlar tekrarlıyorsa, glutensiz beslenme programı bir beslenme uzmanı tarafından uygulanmalı ve takip edilmelidir.

Ayrıca Tip1 Diyabet, Haşimato Tiroidi ve Romatoid Artrit gibi bazı otoimmün hastalıkları olan kişilerde de normal kişilere göre gluten hassasiyeti daha fazla olabilmektedir.

Gluten İçeren Besinler

*Buğday,arpa,çavdar,yulaf ve bu besinlerin unları

*Buğday nişastası

*Hazır çorbalar,salçalar ve bulyonlar

*Makarna,bulgur,şehriye,irmik

*Hazır ketçaplar

*Pastane ürünleri (kek,poğaça,börek,pasta vs.)

*Üzerinde ‘glutensiz’ ibaresi bulunmayan paketli ürünler

*Bira

Gluten İçermeyen Besinler

*Meyveler ve sebzeler

*Kırmızı ve beyaz etler

*Balık ve deniz ürünleri

*Süt ürünleri

*Kuruyemişler

*Pirinç

*Patates

*Kinoa

*Karabuğday

*Amaranth (kinoadan sonra en yüksek protein değerine sahip bir tahıl)

*Teff (kalsiyum,demir, protein ve esansiyel aminoasit değeri yüksek bir tahıl)

*Keten tohumu

*Chia Tohumu

!! NOT: Tüm bu besinlerin doğal yapısında gluten yoktur. Ancak üretim bandında iken ve paketleme aşamasında diğer besinlerle çapraz bulaş riski taşır ve eser miktarda karışabilir. Bu yüzden mutlaka paketli ürünlerin üzerindeki ”eser miktarda gluten içerir’ türündeki ibarelere dikkat ediniz.

Sağlıklı kişiler için ”glutensiz besinler her zaman sağlıklıdır” algısı çok yanlıştır. Paketlenmiş glutensiz ürünler birçok işleme tabi tutulur yani bir besinin glutensiz olması düşük kalori içeriğine sahip olduğu anlamına gelmez.

Glutensiz beslenme, doğru kişilerde ve doğru şekilde uygulandığında oldukça faydalı olabilecek bir beslenme biçimidir.Burada önemli olan glutensiz yiyecekleri iyi bilmek ve gizli gluten içeren besinleri öğrenmektir.

Glutensiz Pişmeyen Limonlu Kurabiye

Öğün: Ara öğün

Hazırlama Süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: Yok

Servis: 8 büyük/ 16 küçük kurabiye

1 büyük adet: 190 kalori

Kategori: Glutensiz/ Rafine şekersiz

Malzemeler:

Hamuru için:

* 200 g badem unu (alternatif olarak rondoda badem,ceviz,fındık öğütülerek elde edilebilir)

1 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı (katı)

3 yemek kaşığı organik bal

1 adet limon kabuğu rendesi(orta boy)

3 yemek kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)

Görsel için:

Hindistan cevizi tozu ve çiğ badem içi

Hazırlanışı:

Hamur için gerekli tüm malzemeleri geniş bir kabın içerisinde güzelce karıştırın. Ardından hamur kıvamı elde edilince sekiz eşit parçaya bölün. Her bir parçayı avuç içinize yuvarlayarak şekil verin. Hemen ardından Hindistan cevizi tozuna bulayabilirsiniz. Üzerine  1 adet çiğ badem koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Sağlıklı Günler Dilerim

Diyetisyen Melis Tüzün

 

 

 

 

 

 

Glutensiz Beslenme
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. millet yemeye ekmek bulamıyor siz gulutenden bahsetiyorsunuz milletle alaymı ediyordunuz

    Cevapla
  2. 11 Şubat 2022, 11:51

    Misafir rumuzlu adını saklayan bilinçsiz cahil.Çölyak bir hastalıktır hemde ömür boyu sürer.Eğerki glütenli yiyecek yendiğinde vucüt emilimi yapamaz.Hatta hastalıkta glütenli yiyeceğe israr edilirse diğer hastalıklar kötüsü kanser olma riski var.Anladınmı beyefendi.Zorunlu olarak glütensiz besleniliyor.Çokta pahalı ALLAH hastalığı olanlara sıhhat ve afiyet versin.Bilgi verdigi için Tüzün kızımıza teşekkür ederim.

    Cevapla
Bizi Takip Edin