Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “hamilelikte cinsellik” hakkında bilgiler verdi;

Hamilelik, kadınların fiziksel ve psikolojik olarak şüphesiz en çok etkilendiği dönemlerin başında gelirken, çeşitli soru işaretlerini de beraberinde getirmektedir. Özellikle halk arasında yaygın olarak olumsuz sonuçlar getirdiği düşünülen cinsellik konusu, anne adayları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Hamilelikte, korunmadan ilişkiye girmek veya korunarak ilişkiye girmenin, bebeğe ve anneye zararı yoktur.

Cinsellik ve cinsel istek, insanlarda doğuştan var olan içgüdüsel bir durumdur ve hamilelik sürecinde de bilinçli bir şekilde yapılmasında herhangi bir sorun olmadığı bilimsel açıklamalar doğrultusunda kanıtlanmıştır. 1 aylık hamileyken ilişkiye girilir mi, 8 aylıkken ilişkiye girmek uygun mudur ve benzeri pek çok soru sorulmakta olup, doktorun onay vermesi halinde hamileliğin ilk ayından 8. ayına kadar, ilişkiye girmekte herhangi bir sakınca yoktur. Ancak gebeliğin son ayında, kasılmaları tetikleme ihtimaline karşı cinsel ilişki önerilmemektedir.

Detay için: Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalı?

Hamilelerin %80’inin cinsel hayatı olumsuz etkileniyor

Cinsellik, kişilerin hayat kalitesi açısından önemli bir etkendir. Cinsel hayat, fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda kişilerin hayatını temelden etkileyen bir unsur olup, konuyla ilgili yapılan çalışmalara göre özellikle kadınların yüzde 30-60’ında hayatı boyunca en az bir kere cinsel problem yaşamıştır. Hamilelik sürecinde yaşanan fiziksel ve ruhsal değişiklikler veya herhangi bir olumsuz durum cinsel yaşantıyı negatif anlamda etkilemektedir. Konuyla ilgili ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre hamile kadınların yüzde 80’lik kısmı, gebelik sürecinde cinsel hayatında olumsuz durumlar yaşıyor. Özellikle ilk kez hamile kalan kadınlar, bebeğe zarar gelir mi, düşük yapar mıyım gibi endişelerden dolayı gebelik sürecinde cinsellikten uzak durmaktadır. Ancak gebelikte, cinsel ilişkiye girmenin anneye veya bebeğe herhangi bir zararı olmadığı araştırmalarla tespit edilmiştir.

Hamilelikte cinsel istek artması nedenleri

Gebelik süresi boyunca, erken doğum ve benzeri tehlike bir durum yoksa cinsel hayata ara verilmeden devam edilebilir. Cinsel hayatın anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararı olmadığı için çiftlerin cinsel alışkanlıklarına ara vermesine gerek yoktur. Hamilelik, her kadında farklı duyguları uyandırdığı gibi cinsellik noktasında da farklı duygular hissedilebilir. Bazı kadınlar gebelikte aşırı cinsel istek duyarken, bazı kadınlar cinselliğe karşı uzak davranır. Bu duygular hamilelik boyunca değişkenlik gösterebileceği gibi devam da edebilir. Hamilelik sürecinde cinsel isteğin artmasının nedenleri olarak şunları söylemek mümkündür;

  • Özellikle hamileliğin ilk aylarında kadınlarda cinsel arzuların arttığı bilinir. Genital bölgede artan kan basıncı, cinsel isteği tetikler.
  • Genital bölgedeki kan basıncı rahim ve rahim ağzında da kendini hissettirdiği için bu süreç, kadınlar için cinsel istekli geçmektedir.
  • Kadınların gebelik sırasındaki cinsel arzuları, baba adayının kadına karşı ilgisine göre de değişkenlik gösterdiği gibi, kuvvetli bir iletişim cinsel arzuları artırabilir.

Hamilelikte ilişki pozisyonları nasıl olmalıdır?

Ebeveyn olmaya hazırlanan bireyler için bu süreçte her şeyden önce bebeğin sağlıklı olması önemlidir. Gebelik, özellikle kadınların fiziksel ve psikolojik olarak tamamen değiştiği bir süreç olup, ruhsal ve fiziksel sağlık oldukça önemlidir. Bu bağlamda çiftler arasında sıklıkla konuşulan bir konu olan cinsellik noktasında, çiftlerin açık iletişim kurmaları ve uygun pozisyonları seçerek süreci yönetmeleri gerekiyor. Hamilelik dönemi boyunca tercih edilecek pek çok ilişki pozisyonu bulunuyor. Bunlar, gebeliğin ilerleyen aylarına göre farklılık göstermekte olup, hekime danışılarak uygulanabilir. Sıklıkla tercih edilen hamilelikte ilişki pozisyonları aşağıdaki gibidir;

  • Misyoner pozisyonu (Erkeğin, kadının üzerinde olduğu): Hamileliğin ilk aylarında tercih edilmesi uygun görülen pozisyonlardan olup, karnın büyümesi halinde önerilmez. Özellikle de son aylarda anne adayının karnına uygulanacak basınç veya ağırlık zararlı olabilir. Bu nedenle sadece ilk aylarda tercih edilmelidir.
  • Köpek pozisyonu: Gebeliğin ilk aylarında tercih edilebilir ancak son aylarında dikkat edilmesi gereken bir pozisyondur. Köpek pozisyonunda anne adayı pek fazla enerji sarf etmez, kontrol ise erkektedir.
  • Kovboy pozisyonu (Kadının, erkeğin üzerinde olduğu): Bu pozisyonda üstte olan anne adayı, kontrolü eline alır ve karnına herhangi bir baskı uygulanmayacağı için kadın için konforludur. Hamilelikle en sık kullanılan bu pozisyon ile sorunsuz bir ilişki gerçekleşir.
  • Makas pozisyonu: Kadının en çok uyarıldığı ve haz aldığı pozisyonlardan biridir. Bu pozisyonda karın bölgesine herhangi bir baskı uygulanmaz ve kadın kendini rahat hissedeceği için konforludur. Ancak son aylarda dikkat edilmesi gerekir.
  • Kaşık pozisyonu: Hamilelik sürecinde anne adayının kendini rahat hissedeceği temel pozisyonlardan biridir. Bu pozisyonda çiftler yan yattığı için fazla enerji harcamaz ve rahatlıkla ilişkiye girilebilir.

Hamileyken hangi durumlar ilişkiye girmek sakıncalıdır?

Hamilelik sürecinde doktorun söylemiş olduğu tehlikeli bir durum yoksa cinsel ilişki ve orgazm olmak güvensiz bir durum oluşturmaz. Ancak doktorun sakıncalı olarak değerlendirmesi karşısında cinsel ilişkiye girilmemelidir.  Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek şu durumlarda sakıncalıdır;

  • Daha önceki gebeliklerinde düşük yapmış veya düşük tehdidi olması halinde
  • 37 haftadan önce erken doğum geçmişi olan veya erkek doğum tehdidi bulunan bireyler için
  • Nedeni bilinmeyen vajinal kanama veya akıntı
  • Bebeği çevreleyen amniyotik sıvının akması (Erken Membran Rüptürü)
  • Çoklu fetüs halinde (ikiz, üçüz vb.)
  • Herhangi bir nedenden dolayı yaşanan kanama
  • Placenta previa durumunun yaşanması (plasentanın doğum kanalını tıkaması durumudur) halinde, seks sakıncalıdır ve kanamaya neden olabilir.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalı?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir