İşitme Cihazlarının Türleri Nelerdir? En Çok Tercih Edilen İşitme Cihazı Türleri 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok elektronik ve teknolojik araçta olduğu gibi işitme cihazları arasında da çeşitli sınıflandırmalar bulunur. İşitme kaybının çeşidi, kullanan hastanın ince-kaba motor becerileri, sosyal yaşamı ve kozmetik kaygıları gibi olaylara, bu cihazların kategorilere ayrılması noktasında dikkat edilir. Aynı şekilde hastalar da bu kategoriler üzerinden kendilerine uygun cihazı tercih edebilir.

Doğru işitme cihazının tercih edilmesi son derece önemlidir. Çünkü işitme cihazının sık zaman aralıklarıyla değiştirilmesi kolay değildir. Bu sebeple işitme cihazlarının çeşitleri hakkında detaylı bilgi elde edilmeli ve doğru tercihlerde bulunulmalıdır. Dolayısıyla Emy İşitme gibi deneyimli ve donanımlı platformlara başvurmak, ciddi öneme sahiptir.

İşitme Cihazı Türleri

İşitme cihazlarının birçok çeşidi vardır. Bu çeşitler arasında;

  • Kulak,
  • Kanal,
  • Yarı-kulak,
  • Kablosuz işitme cihazları sıralanabilir.

Doğru işitme cihazının tercih edilebilmesi için işitme hastasının durumuna ve taleplerine dikkat edilmelidir.

Kulak İçi İşitme Cihazları

Kulak içi işitme cihazı, hafif dereceli kayıp tanısı koyulmuş işitme hastalarından orta ileri dereceli kayıp tanısı koyulmuş işitme hastalarına kadar kullanılabilir. Bu cihazlar kişilere özel kulak izleri alınarak 3D yazıcıların kullanılması aracılığıyla hazırlanılır. Kulak arkası cihazlar ile kıyaslandığında boyutları daha küçük olduğundan kullanıcıların el göz koordinasyonları oldukça önemlidir.

Kulak içlerinde yer aldıklarından kulak nemine, kirine ve akıntısına karşı hassasiyetleri fazladır. Bu sebeple bu cihazların kullanım süreçlerinde filtre değişimine dikkat edilmelidir. Bunun yanında cihazın mikrofonlarının üzerinde yer alan mikrofon kapakları düzenli olarak değiştirilmelidir. Ayrıca cihaz kulağın bizler için sağladığı kulak kepçesi etkisini de gerçekleştirir. Cihazın üzerinde program ve ses kontrol düğmeleri de yer alır.

Kulak Arkası İşitme Cihazları

Kulak arkası işitme cihazı, çok hafif derece işitme kayıplarından ileri derece işitme kayıplarına kadar tercih edilebilir. İşitme cihazları arasında en az görünen çeşittir. Mikrofonları ve işlemcisi kulak kepçesinin üstünde, hoparlörü ise kulak kanalının içerisinde bulunur. Bu sebeple kulakta tıkanıklığa neden olmaz.

Ayrıca hoparlör ve mikrofonlar arasındaki mesafe fazla olduğundan ötme ihtimali düşüktür. Kullanılacak kişiye uygun olarak kulak izleri alınıp 3D yazıcıların kullanılması yardımıyla cihaz tasarlanır. Hoparlörleri kulak kanalı içerisinde yer aldığından kulak akıntısı ve kirinden etkilenme olasılıkları yüksektir.

Kanal İşitme Cihazları

Kanal işitme cihazı, çok hafif dereceli işitme kayıplarından orta dereceli işitme kayıplarına kadar kullanılmaya uygundur. Kişiye özel olarak kulak izlerinin alınması sonucunda 3D yazıcılar kullanılarak üretilirler. Kulak arkası cihazlar ile kıyaslandığında boyutları küçük olduğundan bu cihazlarda el göz koordinasyonu oldukça önemlidir. Cihazda program ve ses kontrol düğmeleri bulunmaz.

Yarı-Kulak İşitme Cihazları

Yarı-kulak cihazlar, kulak içi özellik gösterirler. Aynı zamanda kulağınızın görünen kısmından daha çok yer kaplarlar. Kullanımları oldukça pratik ve kolaydır. Kullanıcıları için kapsamlı özellikler sunarlar. Aynı zamanda kablosuz şekilde bağlantı sağlamaya müsaitlerdir.

Kablosuz İşitme Cihazları

Kablosuz cihazlar, kullanıcılarına birçok farklı kolaylık sağlarlar. Adlarından da anlaşılacağı şekilde Bluetooth kablosuz teknolojisine bağlanmak için uygunlardır. Bluetooth frekansının kullanılması sayesinde gelen ses ve aramaları telefonlardan cihaza aktarabilirsiniz. Bunun yanında iPad ve iPad Touch aracılığıyla da işitme cihazına ses aktarılması mümkündür.

İşitme Cihazlarının Türleri Nelerdir? En Çok Tercih Edilen İşitme Cihazı Türleri 
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir