KARBON AYAK İZİ ENVANTER VE ANALİZİ PROJESİNİN LANSMANI YAPILDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te şehrin küresel ısınma ve iklim değişikliğindeki rolünü belirlemek ve bu etkiyi azaltmak üzere yapılması gereken çalışmalarının ilk etabı olan Karbon Ayak İzi Envanter ve Analiz Projesini’nin tanıtımı gerçekleştirildi.

dsc_0930

Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen basın açıklamasında, karbon ayak izinin başta karbondioksit olmak üzere sera gazlarının çevreye verdiği zararın uluslararası bir ölçüsü olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Selim Yağcı, “Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonları 1990 yılında karbondioksit eşdeğeri cinsinden 187 milyon ton değerinden %110,4 artış ile 2013 yılında 459,1 milyon tona ulaşmıştır.” dedi.

dsc_0946

İlde enerji tüketimine dayalı salım miktarlarının bu şekilde gittiği sürece, % 0.48’ lik oranla Bilecik’in, ülkenin toplam karbon salımına en küçük katkıyı yapan illerden biri olma özelliğini koruyacağını söyleyen Başkan Yağcı, Bilecik Belediyesi dünyada ve ülkemizde bu konuda öncülük eden belediyelerle aynı gelişmelere ve uygulamalara imza atacak ve kentimiz için bir ekolojik kent değeri yaratacaktır.” ifadelerini kullandı.

dsc_0993

Başkan Yağcı, proje ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

Günümüzde giderek etkisini arttıran küresel ısınma ve iklim değişikliği, bir felaket senaryosu olmaktan çıkıp bilimsel bulgular ile kanıtlanmıştır. Sonuçları ise bütün dünyayı şu ya da bu şekilde etkileyecek bir risk unsuru haline gelmiştir.

 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya’da gerçekleştirilen 2015 G20 zirvesinde, Paris’te yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı için; iklim değişikliğine karşı mücadelede önemli ve başarılı sonuçların alınması gerektiği konusunda verdiği mesajda, bu konuya ülkemizin nedenli önem verdiğinin önemli bir göstergesidir.

dsc_0965
Çünkü bu amaca ulaşmak için, sahip olduğunuz değerleri ya da sorunları artık sadece anlatarak değil, dünyaca kabul gören ölçülebilir ve karşılaştırabilir yöntemlerle ortaya koyabilme kabiliyeti büyük önem taşımaktadır. Özellikle belediyelerin kentsel politikalarını oluşturma ve yapacakları projelere destek bulma konusunda, bu verileri kullanma anlayışı ve kabiliyeti, hem ulusal hem de uluslararası arenada belediyecilik anlayışına bir marka değeri katmaktadır.

 

Şehrimize yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile barınma, ulaşım, sanayi ve tarımsal alandaki özellikle enerji kullanımı noktasında meydana çıkardığımız tabloyu ortaya koymaya çalıştık. Buna bağlı olarak önümüzdeki günlerde, kentimizdeki tüm paydaş kurumlarla birlikte yapacağımız bir çalıştaysa, sürdürülebilir ve ekolojik bir kent olmanın temel unsurlarından olan Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı (SEEP) ve İklim Değişikliğine Kentsel Uyum Eylem Planlarını (İDKUEP) geniş bir katılımla gerçekleştireceğiz. Böylece, tüm kentsel aktivitelerimizde, ekolojik bir anlayışla ve çevreye zarar vermeyecek biçimde şehrimizin büyüyüp gelişmesini sağlamayı hedeflemekteyiz. Çünkü bu dünya bizlere öncekilerden emanet olduğu gibi bizim de kendimizden sonrakilere en güzel şekilde emanet etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz.Zira Hocamızın yaptığı çalışmalara göre kentimizin iklim değişikliği kaynaklı (örneğin aşırı yağışlar/ kuraklık gibi) tehditlere karşı aldığı 49 puanla “Risk Altında” ki iller grubunda yer almaktadır. Ancak bu bilgiler ışığı altında alacağımız önlemlerle bu risk puanı daha aşağılara düşüreceğiz.

 

Bilecik İl Merkezinin İklim Değişikliğinden Toplam Zarar Görebilirlik Derecesi; Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonları 1990 yılında karbondioksit eşdeğeri cinsinden 187 milyon ton değerinden %110,4 artış ile 2013 yılında 459,1 milyon tona ulaşmıştır.

 

Bilecik il merkezi kapsamındaki toplam değerlere baktığımızda, 2015 yılı için tüm enerji türlerinden 2.212.995,338 MWH’ lik bir tüketime karşılık geldiği ve bunun karşılığında toplam 577.231,948 ton-karbondioksit salımı gerçekleştiği belirlenmiştir. Bilecik il merkezinde kişi başına düşen enerji tüketimi 29,9 MWH, buna karşılık karbon dioksit salım ise 7,7 ton-karbondioksit /kişi olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’ nin 2013 yılı kişi başı ortalamasının 5,9 ton-karbondioksit/kişi olduğu düşünülürse bu rakam ülke ortalamasının üstünde bulunmaktadır. Bu değer 2010 yılı verilerine göre OECD ülkeleri ortalaması olan 9,83 ton-karbondioksit/kişi değerinin altında olup, dünya ortalaması olan 4,29 ton- karbondioksit/kişi değerinin ise üzerindedir.İlde enerji tüketimine dayalı salım miktarları bu şekilde gittiği sürece, % 0.48’ lik oranla Bilecik, ülkenin toplam karbon şahmına en küçük katkıyı yapan illerden biri olma özelliğini koruyacaktır.

Belediyecilik anlayışının giderek sürdürülebilir ve ekolojik kentlere doğru yön değiştirmeye başladığı bu günlerde, Bilecik Belediyesi olarak dünyada ve ülkemizde bu konuda öncülük eden belediyelerle aynı gelişmelere ve uygulamalara imza atmak, kentimiz için bir ekolojik kent değeri yaratacaktır. Bu konudaki toplumsal farkında lığın oluşmasında büyük katkınızın olacağını düşündüğüm, siz değerli basın mensuplarına ve diğer katılımcılara toplantımıza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür eder, saygılar sunarım.

 

Konuşmanın ardından Başkanlık Danışmanı ve Anadolu Üniversitesi Ekoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe tarafından projenin sunumu gerçekleştirildi.

dsc_0938 dsc_0946 dsc_0953 dsc_0965 dsc_0974 dsc_0993 dsc_0930

KARBON AYAK İZİ ENVANTER VE ANALİZİ PROJESİNİN LANSMANI YAPILDI
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 26 Kasım 2016, 21:16

    Bilecik için güzel bir başlangıç, iyi bir çalışma olmasını,ilgili arkadaşlarımızında titizlikle takip ettiğini görmek istiyoruz.Bozüyük Kandilli köyü sınırlarının bitimine ÇİMeNTO fabrikası kuruluyor en büyük zararıda Kandilli köyü ile Kovalıca Karaağaç ve İNÖNÜ ovamız THK munda eğitim gören kardeşlerimiz görecek.Sn F.Poyraz’ın köyü Kandilli’ye,Vilayetimiz Kamu ve Yerel Yöneticilerimiz hazır bu konuya el atmışlarken pilot bölge olarak seçip çalışmalarına Kandilli köyünden başlamaları bizleri ve köyümüze sahip çıkmaları açısından bir fırsat olduğunu beyan etmek isterim.
    Herkesime slm syg sunuyorum.
    Kandilli köyü vatandaşı

    Cevapla
Bizi Takip Edin