KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA YARDIMI 495 TL’YE ÇIKTI!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlimizde kentsel dönüşüm 2015 yılında 295 binaya ulaştı. 2016 yılında da hız kesmeden devam etmektedir.

Kanunun ilk yürürlüğe girdiğindeki amaç; tüm ülkede 20 yıl içerisinde 6,5 milyon riskli binayı yıkmaktı. Riskli alanlar ve bireysel başvurular ile hedefe tahminden önce ulaşacağımız gözlenmektedir. İlimizde henüz riskli alan ilan edilen bir yer olmamasına rağmen bireysel başvuru sayısı 295 olmuştur. İlimizin nüfus ve bina sayısına oranladığımızda bu rakam ülkemizde İlimizin üst sıralarda olduğunun göstergesidir.

Kentsel dönüşüm kapsamında evini yıkanlara tarafımızdan 18 ay boyunca  kira yardımı uygulaması 2016 yılında da devam edecektir. Ayrıca kiracılara da kira yardımı ve bu kapsamdaki tüm hak sahiplerine faiz destekleri de devam etmektedir.

İlimizde, bu kapsamda bugüne dek vatandaşlarımıza yapılan kira yardım tutarı 1.123 TL’yi bulmuştur.

2016 yılında kira yardım tutarı 495 TL oldu.

2015 yılında İlimiz için aylık olarak yaptığımız kira yardımı bedeli 455 TL iken 2016 yılında bu rakam 495 TL’ye yükselmiştir.

 

18 AY BOYUNCA YARDIM

 

Hak sahiplerine ilişkin olarak başvuru evrakları İl Müdürlüğümüzce incelenmekte ve başvurusu uygun görülenlere kira yardımı yapılmaktadır. Kira yardımı konut ve işyeri maliklerine 2016 yılı için aylık 495 TL ve 18 ay boyunca, konut veya işyeri kiracılarına ise iki aylık kira yardım tutarı olan 990 TL ödenmektedir.

 

İKAMET ŞART

 

6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı maliklerine sadece ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı yapılıyor. Yani kira yardımı için riskli yapıda ikamet şartı aranmaktadır. Malik, kiracı veya sınırlı ayni hak sahiplerinden sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılmaktadır.

 

2007 ÖNCESİ YAPILAR İNCELENMELİ

 

Riskli bina başvurusunda bulunan yapıların beton dayanımları üzerinde yaptığımız gözlemlerde ortalama beton sınıfının C-10larda çıktığı görülmüştür. oysa günümüzde kullanılan beton sınıfı ortalama C-25 ‘tir. Bu da orta-büyük şiddette bir depremde birçok binanın yıkılma tehlikesi olduğunu göstermektedir. Özellikle 2007 yılında yürürlüğe giren Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik gereği yeni yapılarda gereken özen gösterilmekle birlikte eski yapı sahiplerinin çok geç olmadan bir an önce risk analizlerini yaptırmaları gerekmektedir. Konu hakkında detaylı bilgiler www.csb.gov.tr/iller/bilecik, İl Müdürlüğümüz ve ALO 181 hattından edinilebilmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA YARDIMI 495 TL’YE ÇIKTI!
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin