KoronaVirüsü Yenen Zabıta Memurundan İmmün Plazma Bağışı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te Koronavirüse yakalanan ve tedavisinin ardından taburcu olan İbrahim Daş, diğer hastaların tedavisinde kullanılması için İmmün Plazma Bağışçısı oldu.

Koronavirüs tedavisi gören ve iyileşen hastalardan Türk Kızılayı tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, İmmün Plazma Bağışçısı İbrahim Daş, Türk Kızılay Bilecik Şubesi tarafından Osmaneli ilçesinden alınarak Eskişehir’e götürüldü.

Plazma bağışçısı İbrahim Daş, “Yolculuk boyunca bana eşlik eden Türk Kızılayı Bilecik Şubesi Genel Hizmet Yöneticisi Nurcan Başhan’a ve Genç Kızılay Bilecik İl Başkanı Mehmet Aydın’a teşekkür ediyorum. Verdiğim plazmanın diğer hastaların tedavisi için şifa olmasını diliyorum” dedi.

KİMLER COVID-19 İMMÜN PLAZMA BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?

-18-60 yaş arası (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış) bağışçılar.

-Tercihen erkeklerden, gebe kalmamış (doğum/düşük/kürtaj) kadınlardan ve kan transfüzyonu yapılmamış kişiler. Doğum ya da düşük yapmış kadınların ve kan transfüzyonu yapılmış kişilerin bağışçı olabilmeleri için HLA antikorları açısından taranmaları ve negatif olduklarının gösterilmesi gerekmektedir.

-Tüm bağışçı adaylarının mutlaka COVID-19 hastalığı tanısı aldığına dair laboratuvar test sonucu olmalıdır.

Bununla beraber;

-Bağışçı adayı, hastanede yatarak tedavi görmüş bir kişi ise en az 24 saat ara ile iki nazofarenks sürüntü örneğinin SARS-CoV-2 moleküler test sonuçları “NEGATİF” bulunmalı ve klinik olarak (öksürük, ateş, nefes darlığı, halsizlik vb.) iyileşmesinin üzerinden en az 14 gün geçmiş olmalıdır.

En az 24 saat ara ile yapılmış iki “NEGATİF” moleküler test sonucu olmayan COVID- 19 immün plazma bağışçıları için aşağıdaki madde uygulanır:

-COVID-19 tanısı almış ancak tedavi ve/veya karantina sürecini evde tamamlayan bağışçı adaylarının klinik olarak tam iyileşmesinin üzerinden en az 28 gün geçmiş ve bağış öncesinde nazofarenks sürüntü örneğinden çalışılmış SARS-CoV-2 moleküler test sonucu “NEGATİF” olmalıdır.

Bu kişilerin hastalık dönemine ait kayıtları eksiksiz, takip edilebilir ve dökümante olmalıdır.

-İmmün plazma bağışı, ilk bağışın yapıldığı tarih başlangıç tarihi olarak kabul edilmek kaydıyla, en az 7-10 günde bir olmak üzere bir ay içerisinde en fazla 3 kez yapılabilir.

-Bir bağışçıdan 1 seferde 600 ml’yi geçmeyecek şekilde bir ay içerisinde en fazla 1800 ml plazma toplanabilir.

KoronaVirüsü Yenen Zabıta Memurundan İmmün Plazma Bağışı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 15 Mayıs 2020, 14:42

    Geçmiş olsun örnek bir davranış

    Cevapla
  2. 15 Mayıs 2020, 15:31

    tebrikler

    Cevapla
  3. 15 Mayıs 2020, 15:32

    Allah razı olsun
    inşallah birileride iyileşecektir sayenizde

    Cevapla
Bizi Takip Edin