KORUMA ALTINDAKİ ESERLER

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihte 18 medeniyete ev sahipliği yapan Osmaneli’ndeki “Göksu Gözetleme Kuleleri” ile koruma altında tutulan diğer eserler ilçeye değer katmaya devam ediyor.

Osmaneli Belediyesi’nden Göksu Gözetleme Kuleleri ile ilgili yapılan açıklamada, Göksu Gözetleme Kulelerinin varlığının tarihçilerin görüşüne göre Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine uzandığı belirtildi.

İlçenin birçok tarihi ve kültürel varlığa sahip olduğu bildirilen açıklamada, çoğu defineciler tarafından talan edilse de Göksu Gözetleme Kuleleri gibi günümüze kadar gelen ve koruma altında tutulan eserlerin ilçeye değer kattığı vurgulandı.

İzmit Körfezinden itibaren hareketlerin izlendiği ve haberleşmenin sağlandığı gözetleme kulelerinin Samanlı Dağlarından başlayarak Osmaneli İlçesine uzanarak devam ettiği anlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tarih boyunca 18 medeniyete ev sahipliği yapmış Osmaneli (Lefke), bu medeniyetlerden günümüze kalan birçok tarihi ve kültürel varlığa sahiptir. Gözetleme Kuleleri definecilik tarafından talan edilmiş olsa bile, Göksu Gözetleme Kuleleri gibi günümüze kadar gelen ve koruma altında tuttuğumuz eserlerimiz ilçemize değer katmaktadır. Tarihi eserler her dönemde yapılan tamirat ve bakım çalışmaları ile korunmaya çalışılmıştır. Bu nedenle birçok tarihi varlık bilinen dönemin çok önceleri dönemlere ait olmaktadır. Göksu Gözetleme Kulelerinin varlığı tarihçilerin görüşüne göre Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine uzanmaktadır. Osmaneli ilçemizde eşit aralıklarla yapılmış birçok gözetleme Kulesi kalıntısı bulunmaktadır. Özellikle İzmit Körfezinden itibaren hareketlerin izlendiği, haberleşmenin sağlandığı Gözetleme Kuleleri Samanlı Dağlarından başlayarak ilçemize uzanmakta ve ilçemizden sonrada devam etmektedir. Osmaneli ilçemiz sınırları içinde yer alan gözetleme kuleleri, İpekyolu, Hac Yolları, Roma Ordu Yolu, Sufi Yolu ve Anadolu’ya ilçemizden geçerek uzanmakta olan tüm yollar için güvenliğin ve haberleşmenin sağlanmasında önemli değere sahiptir.”

KORUMA ALTINDAKİ ESERLER
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin