KURBAN KESERKEN ÇEVRE TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİDİR!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, kurban keserken çevre temizliğine dikkat edilmesi konusunda vatandaşları uyardı.

 

 

“Yol, park, sokak, meydan ve cadde gibi umuma açık alanlarda Kurbanlık hayvan kesimleri yasak olup aksi uygulamaların tespiti halinde, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanun’da değişiklik yapılmasına dair 5491 sayılı Kanun’un ilgili hükümleri uyarınca idari yaptırım uygulanacaktır.” diyen İl Müdürü Bolat, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere, Kurban Bayramı; dini bir görev olan Kurban kesimiyle birlikte, çevre, sağlık, sosyal ve ekonomik boyutları da bulunan kapsamlı bir olgudur. Kurban kesimi yapılırken zaman zaman cadde ve sokaklar, uygun olmayan kesimlerle kan gölüne dönerek, çevre kirliliğine neden olmaktadır.

 

 

Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği kısıtlamalar sebebiyle, bilhassa çevre ve sağlık yönü şehirlerde daha fazla önem kazanmış olup Kurban Bayramı gibi belirli günlerde, özellikle de bayramın birinci günü halkımızın bu ibadeti yerine getirirken, uygun olmayan kesim koşulları nedeniyle,   hoş olmayan görüntülere sebep olunmakta, dolayısıyla oluşan çevre kirliliği, insan sağlığını tehdit etmektedir.

 

 

Uygun olmayan kesim koşullarının neden olacağı Zoonoz hastalıklar (insanlar ve hayvanların birbirine bulaştırabildikleri ve her iki gruba dahil bireylerde ortak olarak şekillenen hastalıklar) nedeniyle konunun önemi bir kat daha artmaktadır.

 

 

İlimizde oluşturulan Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından; İlimiz Merkezinde İstasyon Mahallesinde Bilecik Belediye Başkanlığına ait Belediye Mezbahanesi, Bayırköy  Beldesinde Belediye Mezbahanesi, Vezirhan Beldesinde ise Turhan Ocak, Ertaç Çakmak ve Mustafa Balcı besihanesi,  kurban kesim yerleri olarak belirlenmiştir.

 

 

Bununla birlikte, mülkiyeti kendilerine ait mekânlarda kurban kesmek isteyenler,  sağlık şartlarına uygun, çevre temizliğine ve hijyenik koşullara dikkat etmek, Kurban Komisyonu kararlarına uymak şartıyla, usulüne uygun olarak kesebileceklerdir. Ancak, yol, park, sokak, meydan ve cadde gibi umuma açık alanlarda Kurbanlık hayvan kesimleri yasak olup aksi uygulamaların tespiti halinde, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanun’da değişiklik yapılmasına dair 5491 sayılı Kanun’un ilgili hükümleri uyarınca idari yaptırım uygulanacaktır.

 

 

Bu vesileyle,  temiz ve sağlıklı bir çevre dileğiyle, tüm hemşerilerimizin Kurban bayramını kutlar, mutlu ve huzurlu günler dilerim.”

 

KURBAN KESERKEN ÇEVRE TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİDİR!
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin