Kurbanlık seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu sene de pandemi koşullarında karşılayacağımız Kurban Bayramı yaklaşıyor.

Pandeminin tüm insanlık alemini etkisi altına aldığı günümüzde pandemi koşullarında karşılayacağımız kurban bayramı öncesi uzmanlar, vatandaşları kurbanlıkların taşınmasından kesimine, satın alınmasından etlerin dağıtımına kadar salgın nedeniyle dikkat etmeleri noktasında uyarıyor.

Bu kapsamda; Bilecik’in Vezirhan beldesinde besicilik yapan Veteriner Hekim Mustafa Çakmak’da, vatandaşların kurbanlık seçiminde yerli besicileri tercih etmesi konusunda tavsiyede bulunurken, kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken konulara da değindi.

“ISRARLA SÖYLÜYORUM”

Dışarıdan getirilen kurbanlıkların beslenmesi, sevk koşulları ve kesim koşullarının gerek dini gerekse sağlık açısından ülkemize uyduğunu düşünmediğini dile getiren Çakmak, “Bunun için biz yerli besicilerin, yerli üreticilerin tercih edilmesini devamlı olarak ısrarla söylediğim konulardan birisi. Tüm dünyanın içinde bulunduğu pandemi süreci ise haklı olduğumuzu birkez daha ortaya çıkarttı.” dedi.

Kendisinin sorumlu veteriner hekim olduğunu, sağlık anlamında yıllardır deneyimlediği konularla ilgili vatandaşlara tavsiyelerde bulunduğunu ve bu birikimle kendi çiftliğinde de çeşitli düzenlemeler yaptığını aktaran Çakmak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“DİKKAT EDİLMELİ”

Bu yıl özellikle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi durumu söz konusu. Bundan dolayı insanların toplu olarak bir arada bulunmaması, randevulu sistem ve hijyen gibi kurallara uyulması gerektiğini düşünüyorum. Malum önümüzdeki kurban bayramında insanlar toplu olarak kurbanlarını kesecekler. Fakat kurban alırken kesim yerlerindeki randevu ve mezbaha sistemine, hijyen durumuna ve hayvanların genel yapısına dikkat edilmeli.

“ÜLKEMİZE UYDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Dünya sağlık örgütünün bildiği bir şeyler var. Et sonuçta insan tüketimine sunulan bir gıda ve ihtiyacımız olan yüksek protein. Bu hayvanların beslenmesi, sevk koşulları, kesim koşulları gibi durumlar var bunların hiç birisi gerek dini olarak gerekse sağlık açısından bizim ülkemize uyduğunu düşünmüyorum. Bunun için biz yerli besicilerin, yerli üreticilerin tercih edilmesini devamlı olarak ısrarla söylüyorum. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci ise bu konuda çok haklı olduğumuzu ortaya çıkarttı.

“VATANDAŞLARIMIZ YERLİ ETİ TERCİH ETMELİ”

Yine tekrar ediyorum ve kendi ülkemizde yerli hayvanımızdan, yerli besimizden İslami kurallara uygun kesimlerimizden gerek kurbanımızı gerekse et tüketimlerimizde yerli besicilerin tercih edilmesi konusunda ağırlık verilmesi gerektiğini savunuyorum. Artan yem maaliyetleri üreticileri üzmüş olsa bile yine de ülkede sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için vatandaşlarımızın yerli eti tercih etmelerini tavsiye ederim.

“PANDEMİ KOŞULLARINA HAZIRLADIK”

Biz de çiftliğimizi Kurban bayramı öncesi pandemi koşullarına hazırladık. Hayvanlarımızı özellikle yüksek randumanlı ırklardan seçtik ve kaliteli yemlerle besledik. Bu sürecin arkasından kurban kesim yerimizi yeniledik. Havai sistem ve raylı sistemi kurduk. El değmeden hayvanı yatırıyoruz, keserek havada makineler aracılığı ile deri sıyırma, yüzme ve parçalama işlemlerini yapıyoruz. Akabinde uzman ekiplerimiz, envanterimize kazandırdığımız yeni makinelerimizle paylarını ve hisselerini hızlı bir şekilde yapıyorlar.

“ÖRNEK TEŞKİL ETMESİNİ DİLİYORUM”

Randevuya uygun bir şekilde yapıyor ve yıllardır bunda başarılı olduğumuzu, yenilik getirdiğimizi düşünüyoruz. Kurban alacak insanların özellikle dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Kendim zaten sorumlu veteriner hekim olarak bu tür kesim yerlerinde görev aldım ve gördüğüm kazanımlar sonucunda kendi çiftliğimizi, kendi kesimhanemizi yeniledik. Bu konuda bizim çiftliğimizin örnek teşkil etmesini diliyorum.

“VATANDAŞLARIMIZ DANIŞABİLİRLER”

Veteriner hekim Mustafa Çakmak, son olarak kurbanlık seçiminde vatandaşların merak ettiği konuları 0532 591 45 69 numaralı telefondan yada Bilecik–Vezirhan Karayolu Gülümbe Rampaları, Etmangal mevkiinde bulunan 7Renk çiftliğine uğrayarak kendisine danışabileceklerini ise sözlerine ekledi.

 

Kurbanlık seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin