Lohusa Depresyonu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kadınların yaşamlarının en güzel dönemlerinden biri gebelik ve doğum sonrası dönemdir. Bu özel dönemde önce bebeğine kavuşma heyecanı sonrasında ise bebeğinle geçirdiği özel anlar olarak ilerlemektedir. Fakat her kadının bu dönemleri aynı şekilde ilerleyemeyebiliyor.

Kadınlar gebelik ve sonrasındaki dönemde fizyolojik, psikolojik ve sosyal değişimler yaşayabiliyor. Bu durumların sonucunda bazı ruhsal bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. En sık rastladığımız ise postpartum depresyonu halk tarafından bilinen adıyla lohusa depresyonudur.

Postpartum depresyon belirtileri uyku eksikliği, iştah değişmesi, aşırı yorgunluk, azalan libido ve sürekli değişen ruh hali gibi deneyimlere benzer, doğum sonrası depresyonda tüm bu belirtilere majör depresyon belirtileri eşlik eder Postpartum depresyonuna sahip anne bebeğine karşı ilgisizlik ve düşmanca bir tutum takınabilir. Ayrıca bu durum daha ileri giderse bebeğine zarar bile verebilir.

Postpartum depresyon belirtileri çoğunlukla ilk 4 hafta içinde ortaya çıkıp 1 yıla kadar uzayabilir. Belirtileri hamilelik döneminde de başlamış olabilir. Postpartum depresyonu dememiz için doğum sonrası dönemde de belirtilerin devam etmesi gerekir. Postpartum depresyon(Lohusa depresyonu) yeni doğum yapmış kadınların %10-20’sinde rastlanır. Birçok kadın bu dönemde duygu ve düşüncelerini paylaşmadığı için görülme sıklığının daha fazla olduğu ön görülmektedir.

Çoğu kadın belirtileri postpartum depresyon olarak algılamaz ayrıca destek arayışına girmez. Bu konuda yardım arayışında olan kadın psikolojik desteğin bu konuda ona yardımcı olacağını düşünmeyebilir. Tedavi arayışına girmemesinde bir başka etken annenin emzirme döneminde olduğu için ilaç tedavi göreceği bebeğe zararı olacak endişesidir.

Ama unutulmaması gerekiyor ki psikoterapiyle postpartum depresyonun üzerinden geliniyor olmasıdır. Lohusa depresyonu sadece anneyi etkileyen bir durum değildir aynı zamanda bebeğin duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimi üzerinde de olumsuz etkisi vardır. PPD anne-bebek bağlanmasının olumsuz etkilenmesinin bir  nedeni de depresif annenin mimiklerinin azalması ayrıca bebeğiyle daha az konuştuğu ve göz teması kurduğu tespit edilmiştir

Lohusa depresyonu ne kadar kısa sürede tedavi edilebilirse anne-bebek bağlanmasına vereceği olumsuz etkide o oranda azaltılabilir. Ayrıca anne sütünün hızla kesilmesinin bazı hormonal değişik yoluyla depresif belirtileri daha da kötüleştiği düşünülmektedir.

Postpartum depresyonu için risk faktörleri ailede doğum sonrası depresyon öyküsü, daha önceden geçirilmiş depresyon atağı öyküsü, stresli çevresel faktörler örneğin; işsizlik, maddi veya ev ortamındaki problemler, aile içi şiddet, ilişki problemleri, ailenin desteğinin olmayışı, çocuklukta veya daha sonraki travmatik yaşam olayları gibi neden etkili olabilir.

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı

Çağatay Ersan

BİLECİK KLİNİK: İstiklal Mahallesi, Tevfik Bey Caddesi, Kuyumcu Sokak,

Ekici İş merkezi, No: 8 Kat:6 Bilecik/ Merkez,

Tel No : +90 544 396 11 66

BOZÜYÜK KLİNİK: Kasımpaşa Mahallesi, Eminağa Caddesi,

Şeker İş Merkezi,Kat:5 Bilecik/ Bozüyük

Tel No : +90 544 396 11 66

Lohusa Depresyonu
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin