MUHALİF LİDER ENES EL-UBDE BİLECİK’TE

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes El-UBDE, Bilecik Belediyesi, Özel Şehir Koleji ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğinde, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan “Suriye’deki son durum” konulu konferansa katılmak üzere Bilecik’e gelen Enes El-UBDE beraberindeki heyette yer alan Abdulahad ASTEPHO ve Diaa ALHUSAİNY ile Şeyh Edebali Türbesini ziyaret etti.



Bilecik Şeyh Edebali Türbesi’nde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Enes EL-UBDE, Türk halkına, Türkiye hükümeti’ne ve Türkiye liderlerine 5 yıldır kendilerine sağladıkları desteklerden ötürü teşekkür etti. UBDE basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;

Bilecik hakkında söyleme istediğiniz birşey varmıdır?

İlk olarak burada Bilecik’te bu kadar güzel, bukadar tarihi bir şehirde bulunmaktan bir şeref duyuyorum. Gerçekten çok güzel bir şehir ve bana göre bilecik, gerçekleşmiş bir hayali temsil eden bir şehir. Aynı şekilde burada bir türbede bulunmak ta benim için bir onur. Çok değerli bir şahsiyeti, sosyal işlerde bulunmuş, sosyal çalışmalar yürütmüş, insanlara yardım etmiş bir şahsiyeti ve Osman gazi ile birlikte Osmanlı devleti’nin kuruluşuna yol açmış bir şahsiyetin Türbesini ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duydum. Gerçekten bu binalar aslında Bilecik’in nekadar önemli, nekadar güzel bir şehir olduğunu bize hatırlatıyor.

Rusya esat ordusunu destekliyor ve bu desteklerin de halep’i alana kadar devam edeceğini söylüyor bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

Rusya 5 yıldır esed rejimini desteklemeye devam ediyor. Ancak rejim 5 yıl boyunca devrimi malup etmeyi başaramadı. Devrimin üstesinden gelemedi, devrim halen üstesinden gelmeye devam ediyor. Baktığınız zaman bu suriye halkının yarattığı bir mucizedir. Rusya, iran ve diğer  feminist kuvvetler ile birlikte rejimi desteklemeye devam ediyorlar. Ancak suriye halkını malup edemeyecekler. Belki biraz zaman alacak, belki bazı fedakarlıklarda bulunmamız gerekecek. Ancak özgürlük ve insan onuruna layık bir hayat için her zaman fedakarlıklarda bulunmak gerekir ve biz bu şekilde mücadelemize devam edeceğiz.

Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılara söylemek istediği birşey varmı ülkelerine dönmeleri yönünde?

İlk olarak ben Türk halkına, Türk hükümetine ve Türk liderlerine teşekkür etmek istiyorum 5 yıldır  bize sağladıkları destek için. 5 yıldır bize destek oluyorlar çok teşekkür ederiz ve tabiki bu destekleri bizim hafızamıza sonsuza dek kazınacaktır ve Tarihimizin bir parçası olarak yer alacaktır. Biz Türk dostlarımızın bu anlamda yaptıklarını unutmayacağız. Umuyorum ki aynı zamanda kuzey suriyede güvenli bir bölge bulunması açısından çalışmalarada Türk hükümeti aynı şekilde destek verir. Çünkü şu anda bizim suriyeli sığınmacılara Evinize dönün dememiz zor, onların evine dönmesi zor Çünkü hergün hedef alınıyorlar, hergün bombalanıyorlar. Umuyorum ki Türk liderler bu güvenli bölgenin oluşturulması konusunda cesur adımlar atacaklardır. Adana anlaşması çerçevesinde. Adana anlaşması Türk yetkililere gerekli adımların atılması için bu adımı sağlamış durumda. Eğer bu yapılırsa Türkiye’nin sınırları güvence altına alınmış olacak hemde Suriyeliler için dönebilecekleri bir güvenli bölge oluşturulmuş olacak.

Esed’in yapmış olduğu bu savaşta Türkiye’ni rolü nedir ve ayriyetten sınıra yapılacak tampon bölge var bunun hakkında ne söylemek istersiniz?

Türkiye ortadoğuda çok önemli bir bölgesel aktör konumunda ve biz Türkiye’nin önümüzdeki süreçte’de çok önemli bir siyasi rol oynamasını umud ediyoruz. Hem siyasi bir rol oynamasını ümit ediyoruz, hemde insani rolüne devam etmesini ümit ediyoruz. Tabiki Türkiye’nin Suriye’nin yeniden yapılandırılması sürecinde oynayacağı çok önemli bir rol olacaktır, böyle olmasını ümit ediyoruz. Hem Türkiye için hem suriye için güvenli bir bölgenin kurulması dediğim gibi çok büyük önem teşkil ediyor. Bu güvenli bölge kurulursa Türkiye’nin omuzlarındaki baskı, omuzlarındaki yük te rahatlamış olacak. Suriyedeki mülteciler evlerine dönebilecekler, barış içinde yaşayacakları bir ortama dönebilecekler. Aynı şekilde geçici suriye hükümeti de meşruiyetini insanlara sunacağı hizmet ile bu şekilde sunmuş olacak. Her iki tarafın da hem Türkiye’nin, hem suriye’nin faydalanacağı bir ortam olacak diye düşünüyorum.

 

MUHALİF LİDER ENES EL-UBDE BİLECİK’TE
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin