Mükemmeliyetçilik Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mükemmeliyetçilik insan psikolojisinin en yoğun alanlarından birisidir. Mükemmeliyetçi kişi hem en yüksek standartlara ulaşması gerektiğine hem de asla hata yapmaması gerektiğine inanır. Her ne kadar ilk bakışta bu, son derece olumlu bir yaklaşım gibi görünse de aslında erişilmesi mümkün olmayan bir durum anlamı taşır.

Mükemmeliyetçi kişiler davranışlarının kendilerine zarar verdiğinin farkına varmaz, isteklerinin ve azimlerinin kendilerine başarı, saygı, sevgi, taktir kazandıracağına inanırlar. Fakat çoğu zaman bunun tam tersi meydana gelir. Başarılı olsalar dahi kullandıkları metotlar çoğu zaman onları sevgiden, taktirden mahrum bırakır.

Mükemmeliyetçilik Çeşitleri

Mükemmeliyetçilik, en iyiyi yapma arzusuyla çoğu zaman karıştırılır. Oysa elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmakla mükemmeliyetçilik arasında fark bulunur. En iyiyi yapmak isteyenler hedeflerine ulaşmak için çabalarken zevk alırlar; fakat mükemmeliyetçi kişiler sürekli yaptıklarından kuşku duyarak tamamen kaygı içerisinde yaşar. Kimi zaman bir arada görülseler de uzmanlar üç çeşit mükemmeliyetçilikten bahseder. Bunlardan birisi kendine yönelik, ikincisi başkasına yönelik, üçüncüsü de sosyal beklentilerdir.

Mükemmeliyetçiliğe eşlik eden birçok olumsuz davranış vardır. Başarısız olmaktan korkma, hata yapma korkusu, -meli/-malı düşüncesi olumsuz davranış inançlarıdır. Kişiler bunlar doğrultusunda hayatlarına yön vermeye çalışır.

Mükemmeliyetçilik Belirtileri

Mükemmeliyetçilik olan kişilerde sürekli olarak denetleme ve onay alma durumu, düzeltme ve tekrarlama durumu, aşırı planlama, karar vermede güçlük çekme, erteleme, kaçınma ve başkalarını değiştirmeye çalışma çabası vardır. Bunlarla baş etmek imkansız değildir.

Eğer sizlerde mükemmelliyetçilik kavramı hakkında sorunlar yaşıyorsanız, en yakın zamanda bir uzmandan destek alıp, hayatınızı çok daha işlevsel ve kolay hale getirebilirsiniz.

Mükemmeliyetçilik Nedir?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin