PT100 Sensörü, Çalışma Prensibi Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pt100 sıcaklık sensörü için rahatlıkla bulunulan ortamın ısısının belirlenmesinde kullanılan ve bu konuda da oldukça başarılı bulunan bir direnç termometresi diyebiliriz. Bu sıcaklık sensörü hemen her alanda olan sıcaklığın değerini net olarak ölçerek bulunulan iş kolundaki üretimlerin sağlıklı yapılmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla başta endüstri sektörü olmak üzere çok sayıda iş kolunda bu PT100 sıcaklık sensörleri kullanılır.

Pt100 sensörüne aynı zamanda farklı iş kollarında RDT termometresi de denilir. Fakat RDT yapısı gereği PT100’lerden farklı element içerir. PT100 sensörünün yapısında bulunan platinden dolayı sensörün ismi PT olarak belirlenmiştir. Ayrıca 0 santigrat derecede bile 100 ohm ölçümü yapabiliyor. Bu da demek oluyor ki PT100’ler RDT sensörlerin göre daha kullanışlı ve sıcaklık değerleri net olarak ölçümü yapılabilen bir termometredir.

PT100 Modelleri Ve Aralarındaki Farklar

PT100 elemanı devreye eklenirken içermiş olduğu kurşun kablo ve konektörler nedeniyle ek direnç eklemesi olacaktır. Kısacası bu elemanlar devreye entegre edildiğinde ek olarak direnç artışı görülür. Pt100 sensörleri genellikle 2 kablolu, 3 veya 4 kablolu olarak devrenin toplam direncini arttırabiliyor. Tüm bunların yanı sıra PT100 seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kablo seçimidir.

PVC yalıtımlı sensörler genellikle -40 ile +105 aralığını verir. Gelişmiş bir model olan fiberglas yalıtımlı olan proplar ise -73 ile 482 santigrat derecede çalışma olanağı sunmaktadır. Bu anlamda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur hiç kuşkusuz yalıtım malzemesinin değişmesiyle beraber sıcaklık sensör fiyatlarının da değişecek olmasıdır. Dolayısıyla sıcaklık sensörü seçimi yaparken bu detaylar göz önüne alınmalıdır. Tüm sıcaklık sensörleri için Spi otomasyon sitesini inceleyebilir ve sıcaklık sensörlerini değerlendirebilirsiniz.

PT100 Sıcaklık Sensörlerinin Kullanım Alanları

Pt100 sensörleri bulunulan ortamın sıcaklık değerini net olarak belirleyebilen bir termometredir. Fakat bu sensör hassas ölçüm yapılması gereken alanlarda dahi rahatlıkla net bir sıcaklık değeri belirlemesi yapabiliyor. Aynı zamanda yapılmış olan değer belirlemesi doğruyu yansıtıyor. Tüm bu olumlu özelliklerinden dolayı PT100 sensörlerinden başta endüstriyel alanlar olmak üzere her sektörde yararlanılır. PT100 sıcaklık sensörünün kullanıldığı iş kolları:

  • Makine gövdelerinin üretiminde
  • Laboratuvarlarda
  • Fabrikalarda
  • Tanklarda

Tüm bu iş kollarında PT100’lerden faydalanılır. Bu alanlar haricinde özellikle laboratuvarlarda hassas olarak sıcaklık değeri belirlenmelidir. Bu alanlarda sıcaklık değeri sürekli olarak ölçülmelidir. Dolayısıyla ısı değerinin net olarak belirlenmesini sağlayan bu sensör tüm sektörlerde oldukça kullanışlıdır.

PT100 Sıcaklık Sensörünün Fiyatları

PT100 sensörlerinin fiyatlarına genel olarak baktığımızda elbette her sensör markasına ait fiyat farklılıkları gözlemlenmektedir. Lakin her sensörde 0 santigrat derecede dahi 100 ohm değeri oluşu da sensörlerin malzeme kaliteleri ve kablo sayısı gibi faktörler fiyatların belirlenmesinde önemli etkendir. Spi otomasyon sitesinden sensör fiyatları kolaylıkla incelenebilir.

 

PT100 Sensörü, Çalışma Prensibi Nedir?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin