RÖPORTAJ – SAĞLIKLI YAŞAMLA İLGİLİ KENDİNİ TEST ETMEYE NE DERSİN?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Sağlıklı beslen, Kaliteli yaşa” sloganıyla yola çıkan ve Bilecik’te sağlıklı yaşama merhaba diyenlerin hizmetine açılan B’DİET isimli firmanın sahibi Diyetisyen Büşra Özyavuz ile “AĞLIKLI YAŞAMLA İLGİLİ KENDİNİ TEST E TMEYE NE DERSİN?” konusunda röportaj gerçekleştirdik.Sağlıklı beslenmek için çok özel koşullara gereksinim yoktur, besinlerin satın alınmasından itibaren, doğru şekilde saklanması, pişirilmesi ve tüketilmesi yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığını değiştirmenin birinci basamağını oluşturuyor.

 

 

Kaliteli bir yaşam için: Yeterli ve dengeli beslenin! Kaliteli, sağlıklı bir yaşam sürmenin birinci şartı olan yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenin ve hayata geçirin. Ömrünüz boyunca bu sağlıklı alışkanlıklar size iyi ve kaliteli bir yaşamın kapılarını açacak. Her yaşta beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ileriki yaşlarda ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bunun için yeterli ve dengeli beslenme bilincinin oluşması şart. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu başta obezite, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi hastalıkların oluşması artış gösteriyor. pişirilmesi ve tüketilmesi yaşam tarzı ve beslenme alışkanlığını değiştirmenin birinci basamağını oluşturuyor.

 

Aşağıda belirttiğim ipuçlarını izleyerek herkes sağlıklı beslenebilir ve kendini birçok hastalığa yakalanmaktan alıkoyabilirsiniz.

 

Yeterli ve Dengeli Beslenme nedir?
Vücudun büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır. Sağlıklı beslenme için önemli

 

İPUÇLARI!
– Her öğün taze sebze-meyve tüketin. En iyi mineral, vitamin, posa ve fonksiyonel bazı moleküllerin kaynaklarıdır. Bedenin hastalıklara karşı direncinin oluşmasında önemli katkıları vardır. Farklı sebze ve meyveler, farklı miktarlarda ve türde vitamin ve besin öğesi içerir.

 

-Tam taneli tahıl ürünlerini tüketin. Besin değeri yüksek, vitamin-minerali kaybolmamış, daha fazla posa içeren tam taneli tahıllar; koroner kalp hastalığı, bağırsak hastalıkları ve bazı kanserlere karşı koruyucudurlar. Kan şekerini hızla yükseltmezler ve bu özellikleriyle oluşabilecek insülin direnci ve tip 2 diyabeti önlemede yardımcı rol oynarlar. Tokluk hissinin uzun sürmesi ve düzenli barsak çalıştırması sayesinde de her öğün tüketilebilecek önemli bir enerji kaynağıdır.

 

 

– Lifli besinleri tercih edin. Lif diğer bir adıyla posa besinlerin barsakta sindirilmeyen ve emilmeyen kısımlarıdır. Posa içeren besinler düşük yağ ve enerji içerir. Şişmanlık, barsak kanseri, hemoroid, kabızlık, diyabet, kalp hastalıklarından korunmada önemli rol oynar. Bunun için kuru baklagilleri, taze sebze ve meyveleri tüketmeniz yeterli olacaktır.

 

 

– Sağlıklı yağları seçin. Günlük enerjinin %25-30’unu yağlardan almamız gerekiyor. Doymuş yağlar kalp hastalığı riskini arttırırlar. Bu nedenle zeytinyağı, fındık yağı, ayçiçek yağı, soya yağı, kanola yağı gibi içinde tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bulunan yağ türlerini kullanabilirsiniz. Yağda kızartma yönteminden kaçının. Besinleri fırında veya kendi suyunda pişirin. Böylece aşırı yağ tüketiminden kaçınabilirsiniz.

 

-Daha az şeker ve şekerli besin tüketin. Besinlerdeki şeker iki önemli kaynaktan sağlanır. Biri doğal olarak besinden gelir, diğeri ise sonradan eklenen şekerdir. Sonradan eklenen şekerler boş enerji kaynağıdırlar. Fazla tüketimi şişmanlığın temel nedenlerindendir. Çay kahve gibi içecekleri şekersiz tüketmeye başlayarak ilk adımı atabilirsiniz.

 

– Daha az tuz kullanın. Sodyum bir besin öğesi ve pek çok yiyeceğin doğal bir parçasıdır. Vücudumuzda sıvı dengesinin sürdürülmesi ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcıdır. Günlük gereksinimden fazla tüketilen tuz; hipertansiyon, osteoporoz oluşumu riskini arttırır.

 

– Alkol almaktan kaçının. Alkollü içecekler kalori verir ancak elzem besin öğesi sağlamaz. Dolayısıyla besleyici değeri yoktur. Fazlası zararlıdır ve besleyici yiyeceklerin tüketimini engelleyebilir.

 

– Kesinlikle öğün atlamayın.Günde 3 öğün yerine 6 öğün yemek yiyin ama porsiyonlarınızı küçültün.

 

-Farklı kaynaklardan protein almaya çalışın. Kuru baklagilleri tahıllarla birlikte alırsanız proteininden daha çok faydalanabilirsiniz. Et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt iyi protein kaynaklarıdır. Her gün en az 1 öğününüzde 1 porsiyon et grubu besine yer vermek gerekmektedir.

 

-Kalsiyumdan zengin beslenin. Günde ortalama 2-3 bardak süt veya yoğurt tüketiminin beden yağlanmasının önlenmesinde önemli rol oynadığı yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır.

 

– Fiziksel aktiviteyle beslenmenizi dengede tutun.Gereğinden fazla yediğinizi düşündüğünüzde veya bazı kaçamaklardan sonra mutlaka 30 dak tempolu yürüyüş yapın. Bu sizin psikolojik yönden de rahatlamanızı da sağlayacaktır.

 

– Günde 2-2,5 litre su tüketin.Vücut ısısının dengelenmesi,metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli atık maddelerin atılması için su elzemdir.

10 ADIMDA KENDİNİ TEST ET
1-)Beden kütlenizi hesaplayarak başlayalım .Kilonuzu boyunuzun karesine böldüğünüzde çıkan sonucu değerlendirin.

 

Örn:70 kg ağırlığında 1,75m boyunda biri için 70/ (1,75)m2=22,8 kg/m2
a- 18,5kg/m2 ve altı
b-18,5-24,9 kg/m2
c- 25-29,9 kg/m2
d- 30-39,9 kg/m2

 

2-) Vücut tipinizi seçiniz?
a- Atletik
b- Armut tip(Kalça bölgesinde yağlanma)
c- Elma tip(Gövde ve karın bölgesinde yağlanma)
d- Kum saati( Geniş kalçalar ve geniş omuzlar)

 

3-)Günde kaç bardak su tüketiyorsunuz?
a- 10 bardak ve üstü
b- 8-10 bardak
c- 6-8 bardak
d- 6 bardak ve altı

 

4-) Fiziksel aktivite durumunuz nasıl?
a- Çok( 1 saat ve üstü)
b- Orta(30 dk- 1 saat)
c- Az(15 dk-30 dk)
d- Çok az( 15 dk ve altı)

 

5-) Günde kaç öğün tüketiyorsunuz?
a- 5-6 öğün
b- 4 öğün
c- 3 öğün
d- 2 öğün

 

6-) Hangi öğünde en çok yemek yersiniz?
a-Sabah
b-Öğle
c-Akşam
d-Gece

 

7-) Günde kaç dilim ekmek yersiniz?
a- 3 dilim
b- 5 dilim
c- 7 dilim
d- 9 dilim ve üstü

 

 

8-)Ekmeğinizi hangi tür tüketiyorsunuz?
a- Esmer ekmek
b- Light ekmek
c- Köy ekmeği
d- Beyaz ekmek

 

9-) Hangi besinleri daha sık tüketiyorsunuz?
a- Sebze ve meyveler
b- Et ve et ürünleri
c- Unlu ve şekerli gıdalar
d- Hazır ve paketlenmiş ürünler

 

10-) Dışarda yemek yeme sıklığınız nedir?
a- Haftada bir
b- Haftada üç
c- Haftada beş
d- Hergün

 

DEĞERLENDİRME
a- 1 puan
b- 2 puan
c- 3 puan
d- 4 puan

 

10-20 PUAN: Sağlıklı ve formda bir görüntüye sahipsiniz. Su tüketiminiz yeterli miktarda. Arada kaçamaklar yapıyorsunuz ama bunu tolere etmeyi öğrenmişsiniz. Fiziksel aktivitenizi aksatmayın, öğünlerinizi atlamayın, yeterli ve dengeli beslenmeye devam edin.

 

TEBRİKLER, KENDİNİZİ SEVİYORSUNUZ ?

 

20-30 PUAN: Standart bir görünüme sahipsiniz. Fakat beslenmenize dikkat etmezseniz bu durum size sağlık problemi olarak dönebilir. Su tüketiminizi artırın, yemeklerde kullandığınız yağ miktarını azaltın, unlu ve şekerli gıdalardan uzak durun, porsiyon kontrolünü sağlayabilmek için evde yemek yemeye özen gösterin. Dışarda öğün seçiminizi ızgara menülerden kullanın.

 

HAYALİNDEKİ SEN İÇİN HAREKETE GEÇMELİSİN!!!

 

30-40 PUAN: Olması gereken standartların üzerindesiniz. Bu şekilde bir yaşam tarzıyla devam ederseniz, sağlık problemleriyle karşılaşma olasılığınız yüksek. Bir uzmana başvurabilirsiniz. Önlemini şimdiden alırsanız ileriye büyük yatırım yapmış olucaksınız.

 

ÜŞENMEYİN, ERTELEMEYİN, VAZGEÇMEYİN!!!

DYT.BÜŞRA ÖZYAVUZ
B’DİET BESLENME VE DANIŞMANLIK

RÖPORTAJ – SAĞLIKLI YAŞAMLA İLGİLİ KENDİNİ TEST ETMEYE NE DERSİN?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. İÇKİ İÇİLMEMELİ DİYEN BİR İNSANIN HER AKŞAM KAFA ÇEKMESİ :))

    Cevapla
  2. iletişim nedoır

    Cevapla
Bizi Takip Edin