ŞUBE BAŞKANI EMER, ÜYELERİN TEHDİT VE ŞANTAJLA İSTİFAYA ZORLANDIĞINI İDDİA ETTİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Çimse-İş sendikası Bilecik şubesi tarafından basın açıklaması düzenlendi.

Türkiye Çimse-İş sendikası Anadolu temsilciliği şubesinde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Çimse-İş Bozüyük Şube Başkanı Hasan Emer, 2013 yılı sonlarında Porland Porselen işçilerinin büyük çoğunluğunun sendikal örgütlenme hakkını kullanarak Türkiye-Çinse-İş sendikasına üye olduğunu ve Çalışma bakanlığı tarafından sendikaya yetki tespit belgesi verildiğini ve Porland Porselen işvereninin fabrikaya sendikanın girmesini sindiremediğini iddia ederek “Bu kara düzenin bozulmaması için yetki tespitine itiraz etmiştir” dedi.

 

“BASKILARA DİRENÇ GÖSTEREMEMİŞLERDİR”

Fabrika yönetiminin işçilerin iradesini ve anayasal özgürlüğünü hiçe saydığını iddia eden Emer, “İşveren, hukuk karşısında bir sonuç alamayacağını çok iyi bildiği için, üye olanları işten çıkarmaya başlamış, tehditle, onları sendikadan istifa etmeye zorlamıştır. Ekmeği ile tehdit edilen üyelerimiz, ne yazık ki bu şiddetli baskılara direnç gösterememiştir.” dedi.

 

İşverenin, toplu sözleşme imzalanırsa itirazını geri çekeceğini beyat etmesi üzerine, işyerinde çalışma barışının bozulmaması adına 3 yıllık makul bir toplu sözleşme imzaladıklarını belirten Emer, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMESİ GEREKTİĞİNİ BİLDİRDİK”

İmzalamış olduğumuz bu toplu iş sözleşmesinin 3. Yıl zammı, yasal asgari ücrete gelen zammın 1 puan refah payı eklenerek uygulanması gerekmekteyken, işveren bu zammı veremeyeceğini sözlü ve yazılı olarak bizlere bildirmiştir.
Ancak iş yerinde çalışmakta olan üyelerimizin büyük çoğunluğu zaten asgari ücret ile çalıştığından, işverenin vermek istemediği zam, aslında yasal olarak da yapmak zorunda olduğu bir artıştı. Bizler, hem yasadan hem de toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini bildirdik.

 

“TEHDİT VE ŞANTAJLA ÜYELERİMİZİ İSTİFAYA ZORLAMIŞTIR”

Bunun üzerine; Porland İşvereni üyelerimizi fabrika yemekhanesinde toplamış, yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğini, gerekirse fabrikayı kapatacağını ilan etmiş, yine anayasal suç işleyerek, tehdit ve şantajla üyelerimizi istifaya zorlamıştır. Bu olayın ardından, Sendikamız Türkiye’deki tüm teşkilatıile Bilecik’e gelmiş, Türk İşçi hareketinin de desteği ile büyük bir miting düzenleyerek Porland işçisinin bu haklı davasının sonuna kadar arkasında olduğunu göstermiş, aynı zamanda işverene bu yanlış uygulamalardan bir an önce vazgeçmesi için sesini duyurmuştur. Sendikamız daima üyelerinin arkasında durarak geri adım atmamış ve hukuk mücadelesi başlatmıştır.
İşverenin acımasız tehditleri karşısında ne yazık ki üyelerimiz, emekten gelen örgütlü gücünü kullanamayarak bir bir sendikadan istifa etmişlerdir

“SEVİYESİZ TEKLİFLERDE BULUNMUŞLARDIR”

Biz Sendika olarak Toplu İş Sözleşmesinin tüm kazanımlarının arkasındayız ve hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Porland Yöneticileri yaptıkları usulsüz uygulamanın sonunda ödemek zorunda kalacakları yüklü tazminatları bildiği için, Sendikamızla samimiyetsiz bir şekilde, zaman kazanmaya yönelik diyaloglar sürdürmeye çalışmıştır. Ancak, öne sürdükleri yeni dönem sözleşme teklifi Porland işçisinin mevcut kazanımlarını geriye götürecek, hak kayıplan ile dolu bir taslaktır. Bu taslağı kabul edersek “tüm işçileri Sendikanıza üye yaparız” diyerek hem Porland işçisini hem de T. Çimse-İş Sendikasını ipotek altına almaya yönelik seviyesiz tekliflerde bulunmuşlardır.

 

“OCAK AYINDA YETKİ ALMAMIZ ENGELLENMİŞTİR”
İşverenin Sendikamıza sunmuş olduğu sözleşme teklifi budur. Biz bunu kabul etmedik. Bu taslağa göre Porland İşçisi asgari ücretten asla kurtulamayacaktır. Ancak ne yazık ki; Genel Başkanımızın kabul etmediği bu taslak, bireysel sözleşme olarak işçilere baskı altında tek tek imzalatılmıştır. Türkiye Çimse-İş Sendikasının kararlı dik duruşu karşısında, yetki hesabına girişen işveren, Gebze’de bulunan işyerini kapatmış,Porland Bilecik Fabrikasında çalışan üyelerimizi huzuruna çağırarak bizzat istifa ettirmiş, böylece Ocak ayında yetki almamız engellenmiştir.

 

“ÜYELERİMİZİN TEK KURUŞU İŞVERENDE KALMAYACAKTIR”
Böylece, en başından itibaren işyerinde sendikayı içine sindiremeyen, kurduğu modern kölelik sistemi ile işçisini boyun eğmeye mahkum etmeye alışmış bu zihniyet, şunu bilmelidir ki; biz Sendikal davamızdan taviz vermeyeceğiz.
Emanete sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Üyelerimizin tek kuruşu işverende kalmayacaktır. Türkiye Çimse-İş Sendikası Üyelerinin aleyhine hiçbir uygulamaya imza atmayacaktır. Türkiye Çimse-İş Sendikası adaletin yanındadır, hakkın yanındadır, alın terinin yanındadır. Türkiye Çimse-İş Sendikası haksızlığın, dayatmanın ve zulmün karşısındadır. Var olduğu sürece de karşısında olmaya devam edecektir. Bütün bu olayları kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

 

Diğer yandan, 17 Şubat 2016 tarihinde Çimse-İş sendikasına bağlı işçiler, fabrikanın toplu iş sözleşmesine uymadığını iddia ederek fabrika önünde eylem yapmışlardı:

ŞUBE BAŞKANI EMER, ÜYELERİN TEHDİT VE ŞANTAJLA İSTİFAYA ZORLANDIĞINI İDDİA ETTİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. çimse bilecik subesi varmıı

    Cevapla
  2. bu sendikanın bilecikte degilde neden ilçesi olan bozüyükte sendikası var neden bilecik degill hangisi merkez seramik üzerine fabrika bozüyük kadar bileciktee varr

    Cevapla
Bizi Takip Edin