“Torba Yasayı Geri Çekin”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticilerinden oluşan Bilecik Sendikalar Birliği, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen tasarıya ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “Torba Yasayı Geri Çekin” çağrısı yapıldı.

Basın açıklaması korona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında Birleşik Metal İş Bilecik şube binasında gerçekleşti. Bilecik Sendikalar Birliği adına açıklama yapan Birleşik Metal İş Sendikası Bilecik İl Temsilcisi Recai Büyükbeyhan, “TBMM genel kurulunda görüşülmeye başlanan torba yasa 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yöneliktir.

TBMM genel kurulunda görüşülmeye başlanan torba yasa 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yöneliktir. Belirli süreli çalışan işçinin iş güvencesi olmaz. Geçmişten bu güne işçi sınıfının, direne direne kazandığı, geliştirdiği, savunduğu ve bizlere emanet ettiği bu temel hakları gasp edemezsiniz. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilere yapılan ayrımcılık anayasaya aykırıdır.

Bu çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkını ve emeklilik hakkını bir torbaya atıp çalamazsınız. İşçileri bölerek , yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Kıdem tazminatını gasp etmek için kendilerine bir yol bulduğunu sananlar işçi sınıfını hiç tanımamışlar. Defalarca söyledik. Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir. Hiçbir işçi kendi çocuğunun kıdem tazminatının gasp etmeye kalkanları affetmez. Her işçi çocuğunun hakkı için daha da kuvvetli direnir. Daha da kötüsü var. Ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primi bile yatırılmayacak. Yani bu çalışma süresi emekliliklerine sayılmayacak. Üç ayrı işyerinde, üç ayrı sözleşme ile ayda 30 gün çalışan bir gencin emeklilik hakkı da gasp edilmiş olacak” dedi.

“Çocuklarımızın hakkına dokunmayın. Torba yasa geri çekin”

Birleşik Metal İş Sendikası Bilecik İl Temsilcisi Recai Büyükbeyhan açıklamasının devamında, “İşçilerin aleyhine çıkartılan bu torbadan işverenlere bol bol destek ve teşvik dağıtıyorlar. İşsizlik sigorta fonu kaynakları yağmalanmak istiyorlar. Pandemi koşullarında yaşam ve geçim savaşı veren biz işçileriz. Ücretsiz izin adı altında açlığa mahkum edilen yine biz işçileriz. Bize ait işsizlik sigortası fonundan bol keseden destek alanlar yine patronlar. Kayıt dışı işçi çalıştıran işveren mevcut yasaklarımıza göre suç işlemektedir. Ancak meclisteki yeni yasaya göre işveren suçunu kabul ettiğinde af edilmekte üstüne üslük pirim teşvikiyle ödüllendirilmekte. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı biz çocuklarımızın emanetidir. Çocuklarımızın bu hakkını savunmak tüm işçi sınıfının görevidir. Tüm işçilerin 25 yaş altında çalışacak çocukları olacak ve bu günün gençleri bir gün 50 yaşına gelecek bu yüzden Bilecik Sendikalar Birliği olarak iktidarı bir kez daha uyarıyoruz. Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız. Kıdem tazminatına dokunmayın. Emeklilik hakkıma dokunmayın. Çocuklarımızın hakkına dokunmayın. Torba yasa geri çekin” dedi.

“Torba Yasayı Geri Çekin”
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin