Uzmanı uyardı: “Açık tenli her 10 kişinin 3’ünde cilt kanseri riski var”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, Deri Kanserleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, açık tenli her 10 kişinin 3’ünde cilt kanseri açısından risk bulunduğunu söyledi.

Deri kanserinin tedavi edilmemesinin ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizen Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, “Bazal hücreli karsinom gibi daha ılımlı seyreden deri tümörlerinde olduğu yerde büyüme, daha derin dokuya invazyon olurken, skuamöz hücreli karsinom yada malign melanom gibi daha agresif seyreden tümörler maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir.”

Dermatoloji hekimine başvurularak yapılacak dermatoskopik muayene ile beraber vücuttaki benlerin risklerini ortaya koyup gerekli önlemlerin alınabileceğini belirten Bulut, gerekli durumlarda ileri merkezlerdeki ben takip sistemleri ile benleri kaydedip daha sonraki gelişimlerinin ortaya koyulabileceğini söyledi.

Dr. Hatice Pelin Demirel Bulut, açıklamasında ise şu ifadelere yer verdi:

“Baharın gelmesiyle birlikte, güneş maruziyetlerinin arttığı bu günlerde bir konu hakkında dikkat çekmek istiyorum. Deri kanserleri, tüm dünyada hızla artan, yüzeyel bir lezyondan başlayıp daha derinlere ilerleyebilen ve yıkıcı görüntülere yol açabilen, uzun vade de ölümle bile sonuçlanabilen ciddi bir halk sağlığı problemidir. Deri kanserlerinin gelişiminde genetik faktörlerin yanı sıra, kişinin fenotipik özelliklerinin, günlük yaşantısının, arsenik maruziyetin ve çevresel faktörlerin, ultraviyole maruziyetinin de ve bazı enfeksiyonlarında etken olduğunu bilmekteyiz. Açık tenli her 10 kişinin 3’ünde cilt kanseri açısından risk bulunmaktadır. Ailesinde deri kanseri öyküsü olan, yüksek UVR maruziyeti olan kişilerde ise risk gittikçe artmaktadır.

Güneş maruziyeti deri kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Bunun yanı sıra ileri yaş, erkek cinsiyet, kızıl –sarı saç, açık ten ve açık göz rengine sahip olmakta ek risk faktörleridir. Asla bronzlaşamayan ve çabuk yanan, tip fiztpatrick tip 1-2 dediğimiz cilt tipine sahip olan kişilerde de cilt kanseri açısından artmış risk bulunmaktadır. Güneş maruziyeti dışında, ışığa duyarlılığı arttıran ilaç kullanımında, UVR maruziyetini arttıracağından cilt kanseri riskini arttırmaktadır.

Deri kanserleri tedavi edilmezse ne olur?

Bazal hücreli karsinom gibi daha ılımlı seyreden deri tümörlerinde olduğu yerde büyüme, daha derin dokuya invazyon olurken, skuamöz hücreli karsinom yada malign melanom gibi daha agresif seyreden tümörler maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir.

Yüzünüzde veya vücudunuzda, papül dediğimiz minik bir nokta gibi başlayıp daha sonrasında giderek büyüyen, şekil değiştiren, kanamalı veya kanamasız, ağrılı veya ağrısız, bir değişiklik olursa yada daha önce mevcut olan bir beninizde ABCDE kuralı dediğimiz asimetri, şekil değişikliği, sınırlarında düzensizleşme, renk değişikliği, şeklinde büyüme yada değişimin dışında; mevcut olan bir beninizde kanama büyüme yada nodülleşme dediğimiz kabarıklaşma oluyorsa mutlaka dermatoloji hekimine başvurun.

Yapacak olduğumuz dermatoskopik muayene ile beraber beninizin risklerini ortaya koyup gerekli önlemleri beraber alalım. Gerekli durumlarda ileri merkezlerdeki ben takip sistemleri ile beraber benlerinizi kaydedip daha sonraki gelişimlerini ortaya koyalım. Benlerinizin haritasını çıkartalım. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.”

Uzmanı uyardı: “Açık tenli her 10 kişinin 3’ünde cilt kanseri riski var”
Masal Organizasyon