Vali İle Özel 1: “739. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri” ile “Oba Kent”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Valisi Bilal Şentürk,  Söğüt ilçesine kurulması planlanan “Oba Kent” projesi ile bu yıl 739. düzenlenecek Söğüt Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerine dair açıklamalarda bulundu.

Haber228’in “Vali ile Özel” programına konuşan Vali Şentürk, bu yıl Söğüt’te 739.’su düzenlenecek Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerinin pandemi dolayısıyla il protokolü arasında düzenleneceğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen şenliklere yurt dışından da katılımların olduğunu, pandemi sürecinde risk almak istemediklerini belirten Vali Şentürk, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“İL PROTOKOLÜNÜN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞECEK”

Virüsle ilgili dünyada ve ülkemizde bir yoğunlaşma var, artış söz konusu. Onu değerlendirerek Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenliklerine geçen sene gözlemledim Irak ve Afrin’den bile gelenler olmuştu. Böyle virüsün yayıldığı bir evrede biz 80 bin insanı buraya getirirsek ciddi bir risk taşımış oluruz düşüncesiyle bu sene kendi içimizde şenlikleri yapalım dedik. Yani tamamen il protokolüyle beraber dar bir katılımla anma merasimimizi yapacağız.

“SENEYE DAHA BÜYÜK ÖLÇEKTE OLACAK”

Ama seneye inşallah hedefimiz daha büyük ölçekte, Cumhurbaşkanımızın da himayesinde dünyaya açık bir şekilde Ahlat’ta ve Malazgirt’te gerçekleşen gibi onun devamı mahiyetinde ihtişamına uygun olarak icra etmek o zamana kadar da önden bir kısım çalışmalar yapmak istiyoruz.

“İLİMİZDE GÖRSEL UNSURLAR SINIRLI”

Açıklamasının devamında Söğüt ilçesinde yapılması planlanan, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ödenek  ayrılan Oba Kent projesi ile ilgili bilgi veren Vali Şentürk, Bilecik gibi tarihe tanıklık eden bir ilde görsel unsurlar sınırlı olduğundan dert yandı.

“GEÇMİŞE İLİŞKİN HAFIZAMIZDA KÖRELME VAR”

Bilecik ve çehresi araştırıldığında vatandaşların yaşadıkları yeri tanımadıklarını ve sahip oldukları potansiyeli bilmediklerini aktaran Vali Şentürk, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

Burası Osmanlı’ya, Cumhuriyetin Kuruluşuna ve Kurtuluş savaşına yani tarihe tanıklık eden toprakların olduğu bir şehir. Ona ilişkin biraz hafızamızda sıkıntı var. Yunan işgalinde burada hakikaten çok katliamlar yapılmış, insanlar yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalmışlar. Dolayısıyla geçmişten gelen ve var olan izleri yok etme noktasında büyük çaba sarf etmişler. Hemde insanlarda burayı terk edip geriye dönemeyince sonra başka bir köyden insanlar gelmiş yerleşmişler ve o geçmişe ilişkin hafızamızda bir körelme var.

“BENİM İÇİN ÖNEMLİ BİR GÖREV”

Ama ne yapıyoruz biz; buranın ekonomisini kalkındırması, eğitiminin geliştirilmesi noktasındaki çalışmaların yanında birde sahip olduğu bir doğa güzellikler, tarihi kimliği var bunun daha ortaya çıkarmak ve daha iyi anlatmaya çalışıyoruz. Benim şanslı yanım Ertuğrulgazinin doğduğu ilçede Ahlat’ta yaklaşık 3 sene kaymakamlık yaptım. Şimdi geldim Ertuğrulgazi’nin otağını kurup İmparatorluğunun temelinin atıldığı yere geldim. Yani o halkanın devamını sağlamak benim için vicdani, insani ve kamu görevlisi olarak da önemli bir görev. Sıradan bir yaklaşım ortaya koyamam dolayısıyla bu bağı da canlandırmamız lazım bizim.

“SÖĞÜT İÇİN ÇALIŞMAMIZ VAR”

Ahlat neresidir dediğim zaman çoğu insanın bilmediğini gördüm ben. Cumhurbaşkanımızın Ahlat’ı Malazgirt’i himayeleri altına aldığı gibi Söğüt’ü de himayeleri altına almaları noktasında bir çalışmamız var.

“OBA KENT GENÇLİK MERKEZİ OLACAK”

Obakent projesi ile ilgili olarak bu proje bir gençlik merkezi olacak. Gençlik merkezimizi Türkiye’nin ve Dünya’nın birçok yerinde orta asyadan, balkanlardan daha önce bizimle beraber yaşamış olan insanları, gençleri getirip burada Osmanlı’yı anlatmamız lazım. Osmanlı’nın kuruluş yeri burası. Tarihe tanıklık eden bir yerde görsel unsurlar sınırlı. Biz bir taraftan da bunları inşa etmeliyiz. Bununla ilgili Yassı ada müzesini yapan ekibi davet ettik Bilecik’e. Biz burada tarihimizi görsel hale getirmek istiyoruz dedik. Hem kuruluşu hem de kurtuluşu dijital olarak canlandırmak istediğimizi belirttik.

“150 KİŞİ BARINABİLECEK”

Hanlı pazarından, geleneksel sporlara kadar birçok şeyin yapılacağı bir platform olacak Obakent. Bizim buradaki hedefimiz yaklaşık 150 kişinin barınabileceği ölçekte oba inşa etmek olacak. 40 çadırlı olacak ama onlar 2, 3 ve 4 kişilik olarak kullanılabilecek.


İLGİLİ HABERLER:

Vali İle Özel 1: “739. Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri” ile “Oba Kent”
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 8 Eylül 2020, 20:18

    Keşke Edebali vadisi için de tarihi bir proje düşünülse. Eski Bilecik canlandırılsa.

    Cevapla
  2. Çok lazımdı gerçekten.

    Cevapla
  3. 3 Şubat 2021, 18:50

    Milleti vergilerle ezerken milyon milyon paraları kendi uçuk kaçık projelerinize harcamak ne kolay.
    Sogut ilçesinde is olanağı yaratacak yatırım yapın.
    Müteahhit zengin etmek için garip garip projeler uydurmayin.

    Cevapla
Bizi Takip Edin