Yaşar Tüzün; Milli Eğitim Bakanına Hangi Soruları Sordu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün Türkiye’de liselerde sınırlı sayıda yer alan ve İlimiz İlçesi Bozüyük’te de bölümü bulunan Seramik ve Cam Teknolojisi bölümünün kademeli olarak kapatılmasını ve ikili mesleki eğitim alanına (çıraklık eğitim alanı) aktarılmasını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi sonrasında yaptığı açıklamada Tüzün “Milli Eğitim Bakanlığı almış olduğu karar ile Meslek Liselerinde yer alan Ayakkabı ve Saraciye, Kuyumculuk, Seramik ve Cam Teknolojisi bölümlerini kademeli olarak kapatarak ikili mesleki eğitim alanına aktarma kararı almıştır. Alınan kararda yanlış olan şudur ki, çok tehlikeli işler sınıfına giren Seramik ve Cam Teknolojisi bölümü kapatılarak çıraklık eğitim alanına girecek diğer iki bölüm gibi zanaat sınıfına girmeyeceği gibi usta kalfa ilişkisinin olmayacağı ve bu bölümde sağlıklı bir bir sistemin yürütülmeyeceğidir. Bozüyük’ümüzde de bulunan bu bölümün kademeli olarak kapatılması ilçemizde de tepkiyle karşılanmıştır. Bu yanlış uygulamanın düzeltilmesi için Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a yazılı olarak soru önergesi verdim” dedi.

Tüzün, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesi şu şekildedir.

2020-2021 Eğitim Öğretim yılından itibaren Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde yer alan Seramik ve Cam Teknolojisi bölümü kademeli olarak kapatılacak ve 9. sınıflara öğrenci alınmayacaktır. Bu alan 9. sınıflardan başlayarak ikili mesleki eğitim alanına (çıraklık eğitim alanı) aktarılmıştır.

Konu ile ilgili aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

1. Seramik ve Cam Teknolojisi alanını seçecek olan öğrencilerin, önce işletmelerde (fabrikalarda) “Mesleki Eğitim Sözleşmesi” yapması gerektiği, bu işletmelerin okula başvuru yapması ve en az 10 öğrenci olması durumunda alan ve dalların açılması gündemde olacağından, bu yöntemin uygulanabilirliği sağlanabilecek midir?

2. Çok tehlikeli işler sınıfına giren Seramik ve Cam Teknolojisi alanını tercih edecek 9. sınıf öğrencilerinin bilgi ve beceri sahibi olmadan, işletmeler tarafından sözleşme yapılarak çıraklık statüsünde çalıştırılmalarını nasıl teşvik edeceksiniz?

3. Alınan karar gereği kapanma aşamasına gelecek olan Seramik ve Cam Teknolojisi alanında faaliyet gösteren işletmelerin kalifiye eleman ihtiyacı nasıl karşılanacaktır?

4. Kapanacak bölümlerin öğretmenleri norm fazlası durumuna düşeceğinden eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmadan nasıl bir çözüm üreteceksiniz?

5. Ülkemizde işsizlik oranlarının yüksek olduğu günümüzde, öğrencilerin meslek edinmelerini önleyecek, öğretmenlerin norm fazlası durumuna düşmelerini sağlayacak ve ciddi katma değer üreten işletmelerin kadifiye eleman sıkıntısına sebep olacak bu kararı tekrar gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?

Yaşar Tüzün; Milli Eğitim Bakanına Hangi Soruları Sordu?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin