Yeme Bozukluğu Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeme bozukluğu, yeme davranışıyla ve yemeyle ilgili duyguların, düşüncelerin kişiye rahatsızlık vermesiyle ortaya çıkmaktadır. Diyet yapma, yeme bozukluğunun gelişimine yol açan ortak uyarıcı olarak öne çıkar. Kişiler yiyeceklere, kilolara, görünüşe aşırı derecede takıntılı olmaya başlarlar. Bu, zamanla kişinin sağlığına, ilişkilerine, günlük aktivitelerine ters yönde etki eder.

Yeme bozukluğu sadece ağırlık ve yiyeceklerle alakalı değildir. Her ne kadar bedensel belirtiler ön planda görünse de psikiyatrik sorunlarla birlikte ilerler. İçsel karmaşa, dışsal bir çözüm getirir. Yeme bozukluğunun nedeni tam olarak tespit edilmiş değildir. Hem biyolojik hem de psikolojik nedenler birlikte etkili olur.

Yeme Bozukluğu Nedenleri?

Yeme bozukluğu sebepleri uzmanlar tarafından daha çok şunlarla ilişkilendirilir:

  • Düşük benlik saygısı,
  • Depresyon,
  • Kontrol kaybı duygusu,
  • Değersizlik hissi,
  • Kimlik karmaşası,
  • Aile içi iletişim problemleri.

Yeme Bozukluğu Çeşitleri

Yeme bozukluğu daha çok ergen gençleri ve bayanları etkiliyor gibi görünse de her yaştan ve her cinsiyetten kişide yeme bozukluğu olabilir. Dünya genelinde araştırmalar her geçen gün yeme bozukluğu yaşayan kişilerin sayısının arttığını gösteriyor. Bunlar da farklı türlerde meydana geliyor. En son yeme bozukluğu sınıflandırmaları;

  1. Anoreksiye Nervoza,
  2. Bulimiya Nervoza,
  3. Tıkınırcasına yeme bozukluğu,
  4. Sınıflandırılamayan yeme bozukluğu.

Yeme bozukluğu olan kişilerin rahatsızlıklarını tetikleyen duygular, düşünceler ve davranışlar hakkında bilgi edinmesi, bunlardan kurtulmak için gerekirse psikoterapi desteği almaktan çekinmemeleri gerekir.

Yeme Bozukluğu Nedir?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin