RÖPORTAJ – VARDİYALI ÇALIŞANLARIN (GECE ÇALIŞANLAR) VÜCUDUNDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Sağlıklı beslen, Kaliteli yaşa” sloganıyla yola çıkan ve Bilecik’te sağlıklı yaşama merhaba diyenlerin hizmetine açılan B’DİET isimli firmanın sahibi Diyetisyen Büşra Özyavuz ile “Migren ve beslenme ilişkileri” konusunda röportaj gerçekleştirdik.

Dünya nüfusunun artmasına bağlı ortaya çıkan hızlı endüstriyel gelişim ve artan tüketime paralel olarak artması gereken üretimin vardiyalı çalışma sistemini ortaya çıkardığına değinen Özyavuz, özel sektörde çalışanlar, taşeron işçiler, sağlık çalışanı, polis, güvenlik görevlisi gibi nöbetli olarak çalışanların değişen nöbet saatleri hayatlarında sosyal olarak değişikliklere neden olurken fiziksel olarak da birtakım değişiklikleri beraberinde getirdiğini söyledi.

 

Özyavuz, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

 

-UYKU DÜZENİNİ BOZUYOR

İşyeri Sağlığı ve Güvenliği’nde yayınlanan bir yayına göre, ABD’de polisler arasında yapılan bir çalışmaya göre, gece nöbetlerinde çalışan polislerin çoğu günde altı saatten daha az uyuyor. Bu çalışmaya göre ayrıca, altı saatin altında uyuyan gece nöbetçisi polislerin uyku kaliteleri, gece nöbeti tutmayan ve altı saatten fazla uyuyan polislerin uyku kalitelerinden iki kat daha kötü bulundu.

 

Sleep Dergisi’nde yayınlanan başka bir makaleye göre, Buenos Aires Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada gece nöbetlerinde çalışanların kanındaki Serotonin düzeyleri normal mesai saatlerinde çalışan insanlara göre çok daha düşük bulundu. “Mutluluk hormonu” olarak bilinen Serotoninin uykuyu da etkilediği biliniyor.

 

 

-DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR

İş ve Çevre Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan ve 226 bin 652 katılımcı ile yürütülen bir çalışmada, gece nöbetlerinde çalışan insanlarda diyabet gelişme riskinin 1.09 kat daha yüksek olduğu gösterildi. Aynı çalışmada, düzensiz çalışma saatleri ile istihdam edilen erkeklerin diyabete yakalanma riskinin kadınlara göre belirgin olarak daha fazla olduğu ortaya kondu,daha eski bir çalışmada ise, gece nöbetlerinde çalışanlarda tip 2 diyabet görülme riskinin daha yüksek olduğu, bunun da gece vardiyalarının insülin üzerindeki etkisine bağlı olduğu ortaya konmuştu.

 

 

-OBEZİTE RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Brigham Kadın Hastanesi tarafından yürütülen ve Science Translational Medicine Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmaya göre, vücudun doğal biyolojik saatiyle çelişen uyku süreleri diyabet ve obezite gelişimini artırıyor. Bu çalışmayı yürütenlerden Dr. Orfeo M. Buxton, “Gece nöbetçilerinin sirkadiyen ritimlerinin bozulması yetersiz ve düzensiz uyumalarına neden oluyor. Düzenli ve yeterli uykunun sağlık açısından önemi açık ve nettir ve bu uyku için en iyi zaman gecedir” diyor.

 

 

-NEGATİF METABOLİK DEĞİŞİKLİKLERE YOL AÇIYOR

Health.com’un bildirimine göre, gece vardiyaları leptin düzeylerinde düşüklüğe neden oluyor. Leptin hormonu vücut ağırlığımızda ve kanımızda insülin ve şeker düzeylerimizi belirleyen bir hormon.

 

 

GECE ÇALIŞANLARIN EN SIK YAPTIĞI HATALAR :

• Belki de en fazla yapılan hata “akşam 19:00 dan sonra bir şey yersek kilo yapar “efsanesine inanmak. Evet efsane diyorum çünkü diyet kişiye özeldir gece çalışan bir insana 19:00 den sonra bir şey yeme demek faydadan çok zarar getirir.

• Gece çalışırken enerji vermesi için bol şekerli yiyecekler tüketmek.

• Ara öğün yapmamak,aç kalarak geçiştirmek

• Paketlenmiş ürünleri daha fazla tüketmek

• Uykusu kaçsın diye fazla miktarda çay ve kahve içmek

• Gündüz saatleri uyumakta zorlandığı için yeterli miktarda uyumamak.

 

 

ÖNERİLER

• Öncelikli olarak uykunuzu tam alın. Maalesef gündüz uykusu gece uykusunun yerini tutmuyor ama işten geldiğinizde alacağınız ılık bir duş, karanlık ve sessiz bir ortam uyumanızı kolaylaştırabilir.

• Ortalama 6-7 saat uykudan sonra çorba , hafif bir sebze yemeği ve yoğurttan oluşan bir öğle yemeği sizi canlandırır.

• Bütün bir gece çalışacağınız için, et grubunu tok tutucu özelliğinden dolayı akşam öğününüzde tercih edin.

• Gün içerisinde ve gece çalışırken yeterli miktarda su içmeyi ihmal etmeyin ki uykusuzlukla birlikte susuzluğa bağlı sorunlar yaşamayın.

• Gece işe gitmeden uyarıcı etkisiyle uyanık kalmanıza yardımcı olsun diye şekersiz biraz süt ilaveli bir kahve içebilirsiniz.

• Eğer bütün bir geceyi iş yerinde çalışarak geçirecekseniz gece 00:00-03:00 arasında açık bir çay +yumurta+ peynir+ mevsim sebzeleri+ tam buğday ekmeğinden oluşan bir kahvaltı yapabilirsiniz.

• Aralarda canlılık versin diye 5 adet kavrulmamış fındık veya badem yanında taze veya kuru meyve kullanabilirsiniz.

• Sabah 7:00 gibi 1 su bardağı süt veya yoğurt yanında bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı ve tok tutucu 4-5 yemek kaşık yulaf içine kuru meyveler de ekleyerek daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

• Sabah 8-9 gibi eve geldiğinizde de ılık bir duş alıp uyuyun.


DYT. BÜŞRA ÖZYAVUZ

@diyetiswomen

b’ diet BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ

TEL:05324284631 TEL:0228 2124700


İLGİLİ HABERLER:

RÖPORTAJ – VARDİYALI ÇALIŞANLARIN (GECE ÇALIŞANLAR) VÜCUDUNDA OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 10 Ağustos 2017, 23:27

    Doğru söylüyorsun da bu özel sektör de çalışanlar bunları nasıl yapacaklar insanlar ilk önce adaletli bir şekilde haklarını alabilirler her şey daha güzel olacak 4 kişilik bir ailenin geçim parası ne kadar Türkiye’de insanlar nasıl geçinebiliyor önemli olan bu

    Cevapla
Bizi Takip Edin