15 TEMMUZ’UN KIRILMA ANLARI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15 Temmuz 2016 Cuma, hem yüz karası bir gün olarak hatırlanacak hem de defansı bir direniş gecesi olarak. Tıpkı güneşin doğuşu gibi, karanlık ve meşum bir geceden aydınlık ve parlak bir sabaha çıktık Türkiye olarak. Namusuna, onuruna ve özgürlüğüne sahip çıktı Türkiye. Elbette bu destansı mücadelenin tek sahibi milletin kendisiydi. Fakat Fethullahçı Teröristlerin yurt dışında planlanmamış hain darbe girişimini akamete uğratan büyük kırılma noktalan da yaşadık batan bir millet olarak. Pek çoğu ‘küçük’ büyük hikayelerdi. Onlar olmasaydı cehennemin kapılan açılacaktı belki de. Elbette daha pek çok gizli kahramanı var 15 Temmuz Direnişi’nin pek çok kırılma anı var.

1) BAŞKOMUTAN ERDOĞAN’IN MEYDANLARA İNİN”ÇAĞRISI
İlk haber, “Boğaz içi Köprüsü askerler tarafından tutuldu” diye yansıdı ekranlara. Kimse neler olduğuna anlam veremiyordu elbette. Bir terör saldırısı ihtimali konuşuldu daha çok. Kimse darbe ihtimalini düşünmedi. Asıl sebep kimsenin 2016 yılında bir darbeye kalkışılabileceği ihtimalini görmüyor olmasıydı elbette. Yayınlanan ilk haberlerden yarım saat sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’nin darbe yaptığı anlaşıldı. Boğazların kapatılması, Ankara ve İstanbul’da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait jetlerin alçaktan uçuş yapması herkeste tam anlamıyla şok etkisi yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaçırılmış yahut öldürülmüş olabileceği ihtimali herkesin dile getirmekten korktuğu düşüncesiydi. Darbeci askerler hızla ilerlerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Face time üzerinden bir canlı yayına bağlanıp, Başkomutan olarak halkı meydanlara çağırması, bütün Türkiye’nin yaşadığı şok dalgasını atlatmasını sağladı. Türkiye’nin her yerinde insanlar meydanlara akın edip darbecilerin karşısına dikildi. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin girişim olarak kalmasını sağlayan en önemli kırılma anı işte buydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ’meydanlara inin çağrısı.
2) ŞEHİT ASTSUBAY ÖMER HALİSDEMİR’İN TUĞGENERALİ ALNINDAN VURMASI
15 Temmuz gecesinin ancak sonraki gün öğrenebildiğimiz
en önemli hikayesi, en önemli kırılma anı hiç şüphesiz buydu.
Cunta girişiminin ilk dakikalarında darbeci askerleri afallatan,
planlarını bozan kahramanlığa Özel Kuvvetler Komutanı’nın emir
subayı Ömer Halisdemir, hayatı pahasına imza atmıştı. Darbe girişiminin ilk dakikalardında Özel Kuvvetler Komutam’m tutuklamak ve yönetime el koyduğunu ifade etmek için Karargaha gelen Tuğgeneral Semih Terzi, karşısında Astsubay Ömer Halisdemir’i bulmuştu. Hain Tuğgeneral, artık komutanın kendisinde olduğunu söylediği Ömer Halisdemir den tek bir yanıt aldı. Ömer Halisdemir, hiç tereddüt göstermeden silahını çekmiş ve hain , Tuğgeneral Semih Terziyi alnının tam ortasından vurarak öldürmüştü. Darbe girişiminin ilk dakikaların, akamete uğratan Ömer Halisdemir hemen orada darbeci askerler tarafından şehit edildi. Ancak 15 Temmuz Darbesinin yalnızca girişim olarak kalmasını sağlayan en önemli adımı attı. Ömer Halisdemir, bütün cuntacı askerlerin kirlettiği üniformama, onurunu tek başına korudu.
3) GENELKURMAY BAŞKANI HULUSİ AKAR IN DİRENMESİ
Tüm Türkiye’nin ayrıntılarını daha sonra öğrendiği kırılma anlarından biri de doğrudan Genelkurmay BaŞkanlığı Karargahı’nda yaşandı. Her şeyi detaylıca hesaplayan FETÖ mensubu darbeci askerler, darbeyi gerçekleştirebilmeK için en önemli detaylardan biri olan darbe bildirisini Hulusi Akar’a imzalatmak üzere o gece Genelkurmay Karargahı nı işgal ettiler. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akarı rehin alan darbeciler, ilerleyen saatlerde TRT ekranlarında bir spikere zorla okuttukları darbe bildirisini Genelkurmay Başkanı Akar’a imzalatmak istediler. Darbenin emir-komuta zinciri içerisinde bütün Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapıldığı algısını oluşturmak için önemli olan bu adımı geçrekleştirebilmek için Hulusi Akar’a hakaret ve işkence ettiler. Kafasına silah dayanmasına rağmen bildiriyi imzalamayacağını söyleyen Hulusi Akar, vatanına bağlı bir subay olarak bu onurlu duruşuyla darbeyi darbecilerin aleyhine çeviren kırılma noktalarından birine imza attı. Orgeneral Hulusi Akar’a yapılan işkencenin izleri, kurtarıldıktan sonra kameralara
yansıdı.

 

4) MİLLETİN TRT Yİ DARBECİ İŞGALİNDEN KURTARMASI

Aslında dediğimiz gibi, hikayenin asıl ve tek kahramanları sadece milletin kendisidir. 15 Temmuz darbesinin engellenmesinin en önemli psikolojik hamlelerinden birini bizzat millet gerçekleştirdi. Darbeci askerler öncelikle TRT’yi işgal edip, TRT spikerine zorla darbe bildirisini okuttular. Bildiri ‘sokağa çıkma yasağından’ söz ediyordu ancak bildiriyi işiten vatandaşlar evlerinden çıkıp TRT binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Her geçen dakika artan kalabalığa karşı koyamayan darbeci askerler, halkla birlikte TRT’ye giren polislere teslim olmak zorunda kaldılar. TRT’deki darbeci işgaline son verilmesi 15 Temmuz Darbesini kıran en önemli başlıklarından biri oldu. Halkın TRT’yi geri almasının ardından, zorla CNN Türk ve kanal D binalarına giren askerlerde haberi alan vatandaşların hızlıca hareket etmesiyle polis tarafından tutuklandı. 28 Şubat Darbesinde halkı değil askerleri destekleyen Doğam Medya’nın 15 Temmuz darbesinde bizzat halk tarafından kurtulmasıda tarihe ironik bir not olarak geçecek elbette.

 

 

5) DENİZLİ’NİN 500 KOMANDOYU DURDURMASI

Hikayenin asıl kahramanı milletin kendisi dedik ya. Darbe sürecinde İstanbul ve Ankara yoğunluklu süren haberler, büyük Anadolu kıtasında neler olduğunu biraz arka planda bıraktı aslında. Sonraki günler neler olup bittiğini anlamış olduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının ne düzeyde karşılık bulduğunu ancak detaylar gelince farkettik. Ankara’ya doğru harekete geçmek üzere 11. Komando Tugayı’ndan çıkan ve beş yüz komandoyu taşıyan askeri araçlar Havalimanı yolunda, halkın kamyonlar ve traktörlerle yolu kapatması üzerine durduruldu. Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne ait bütün kamyon ve iş makinaları da havalimanı pistine park edilip havalimanı bütünüyle ulaşıma kapatıldı. Denizli köylüsünün cesur çıkışı 500 komandonun Ankara’ya gidişinin önündeki en önemli engel oldu. Askerlerin Ankara’ya ulaşması, çok büyük bir kıyıma yol açacaktı.
6) KAZAN’DA TARLASINI ATEŞE VEREN ANKARA
Abartı olduğunu düşünmeye hiç gerek yok. Gemilerin, karadan da yürütülebileceğini akleden iradeyi anlamak istiyorsanız eğer Ankara’nın Kazan
ilçesine bakmanız yeterlidir. Darbecilerin ana merkez olarak işgal ettiği Akıncı
Üssü’nden uçaklar kalkamasın diye tarlasındaki mahsulü ateşe veren, İstiklal Harbi ruhunu taşıyan o mübarek dedeye bakmanız yeterli. Tarlasındaki bütün ürünü ateşe verip, ortalığı dumana boğan çiftçi dedenin fedakarlığı, İstiklal Harbi’nde yaşanan fedakarlıkların bir benzeri. Darbe girişiminde bulunan Fethullahçı teröristlerin sadece bu örnekle bile neden asla başaramayacaklarını anlamaları gerekiyordu aslında. Fakat zaten bu millet tanısalardı, gösterdikleri cüreti gösteremezlerdi.

 

 

7) DARBECİ HAİNLERİN GERi ZEKALI OLMASI
Temmuz Darbe Girişimi ni akamete uğratan ve belki üzerinde hiç konuşulmayan en önemli detaylardan biri de darbeye kalkışan Fethullahçı teröristlerin geri zekalı olmaları. Her şeyi planlamışlardı. Adım adım, köprüleri tutacaklardı, TÜRKSAT binasını ele geçireceklerdi, Cumhurbaşkanlığı’nı ve Meclis’i bombalayacaklardı. Stratejilerini gayet profesyonel bir şekilde yapmışlardı. Jandarmalar müdahale edecek, Harp Okulu öğrencileri sahaya inecek, tanklar meydanlara çıkacak, F-16 lar devreye girecekti. Hepsini tek tek gerçekleştirdiler de. Direnen küçük gruplar ateş açılarak dağıtılacaktı. Her şey planladıkları gibi gitti. Ama Türk halkını hiç tanımayan elitist ve cemaat yalanına inanacak kadar kör subaylar, direnen ‘küçük’ grupların ölçüsü konusunda yanılmışlardı. Muhtemelen 60 ve 80 darbelerinin gazete haberlerine bakarak darbeye hazırlanan Fethullahçı teröristler alçak uçuş yaptıklarında korkup evlerine kaçacak bir halk geliyorlardı karşılarında. Yahut ateş ettiklerinde boyun eğecek halk ya da darbe bildirişini ciddiye atacak bir halk. Asker, olarak yaptıkları bütün planları işlemişti ama en önemli gerçeği ıskalamışlardı. Türkiye’yi ve Türk halkını tanımıyorlardı.

15 TEMMUZ’UN KIRILMA ANLARI
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin