2022’de Danimarka’da Çalışma İzni Başvuru Şartları ve İşlemleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Danimarka çalışma izni, hamiline Danimarka’da yaşama ve çalışma hakkı veren bir izin türüdür. Danimarka çalışma izni, Danimarka’da faaliyet gösteren bir kurumdan iş teklifi almış kişilerin Danimarka çalışma vizesi alması yoluyla alınabilmektedir. Danimarka’da çalışmak; eşitlikçi çalışma alanı ve iyi çalışma koşulları gibi birçok avantajın yanında ülkenin hava koşullarının zorlu olması gibi dezavantajlara da sahiptir. Danimarka iş imkanları geniş yelpazede olan birçok sektöre sahip olması ve birçok sektörde kalifiye işçi alımı olması nedeniyle yabancı ülke vatandaşları tarafından çalışmak için tercih edilen bir ülkedir.

Danimarka çalışma izni başvuru şartları ve işlemleri hakkında merak edilenleri Türkiye’den yapılan Danimarka çalışma vizesi başvurularında verdiği danışmanlık hizmeti ile %98,3 onay oranıyla en yüksek onaylanma skoruna sahip olan akredite acente Vizem.net’in danışmanlarına sorduk.

Daha fazla bilgi için: 0850 241 18 68

Danimarka Çalışma İzni Şartları Nelerdir?

Danimarka çalışma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuru sahibinin Danimarka’da faaliyet gösteren bir şirket ya da kurumdan iş teklifi almış olması
  • Danimarka’daki işveren ile iş sözleşmesi imzalanmış olması
  • Çalışma izni başvuru sahibinin çalışma vizesi hamili olması
  • Danimarka’da çalışılacak iş için belirlenen maaşın Danimarka’da geçim için yeterli düzeyde olması
  • Başvuru sahibinin sabıka kaydının bulunmaması
  • Çalışma izni başvuru sahibinin İngilizce ya da Danca dillerinde yeterli yabancı dil düzeyine sahip olması

Danimarka Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Danimarka çalışma izni almak isteyen kişilerin öncelikle Danimarka’da bir işe başvurmuş olması ve başvurusunun onaylanmış olması gerekmektedir. Danimarka iş başvurusu onaylanıp iş sözleşmesinin hazırlanması ile birlikle kişinin, Danimarka’da çalışacağı pozisyona bağlı olarak uygun çalışma vizesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Danimarka çalışma vizesi onaylanan kişiler Danimarka’ya seyahat ederek yasal olarak ülkede çalışmaya başlayabilmektedir.

Çalışma İzni İçin Hangi Danimarka Vizesi Türlerine Başvurulabilir?

Çalışma izni için başvuruda bulunulabilecek olan Danimarka vize türleri aşağıda listelenmektedir.

  • Maaş limiti çalışma vizesi: Yıllık olarak en az 448.000 Danimarka kronu kazanca sahip olan yüksek gelirli kişilere verilen Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • Pozitif çalışma vizesi: Danimarka’da kalifiye işçi eksiği bulunan mühendislik, doktorluk ve sağlık danışmanlığı gibi meslekler için iş teklifi almış olan kişilere verilen Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • Hızlı işlem vizesi: SIRI tarafından sertifikası bulunan bir şirket tarafından iş teklifi almış kişilere verilen ve yabancı ülke vatandaşı kişilerin Danimarka’da hızlı bir biçimde işe alınmasına imkan veren Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • Stajyer vizesi: Danimarka’da faaliyet gösteren bir kurumda staj yapmak için kabul edilen kişilere verilen Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • Çiftçilik vizesi: Danimarka’ya tarım faaliyetleri gerçekleştirmek için gidecek olan kişilere verilen Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • Ek iş vizesi: Çalıştığı sabit bir iş bulunan ve oturma izni bulunan kişilerin ek bir işte çalışmak için almaları gereken Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • Uyum ve eğitim amaçlı vize: Yetkili Danimarka kurumlarından doktor veya diş hekimi olarak onay alarak çalışma vizesine başvuran ya da uyum ve eğitim amaçlı çalışma vizesine başvuran kişilere verilen Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • Aile bireyi çalışma vizesi: Danimarka çalışma vizesi hamillerinin aile bireylerine verilen çalışma vizesi türüdür.
  • Özel yetenek vizesi: Danimarka’da çalışmak isteyen sanatçı, sporcu, şef ya da sporcu koçu gibi kişilere verilen Danimarka çalışma vizesi türüdür.
  • İşgücü vizesi: Mülteci, aile birleşimi ile Danimarka’ya gelmiş aile bireyi ya da çalışma vizesi hamillerinin aile bireyi olarak oturma izni hamili olan kişilere verilen Danimarka çalışma vizesi türüdür.

Danimarka’da Çalışmak İçin Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Danimarka çalışma vizesi başvurusu online olarak vize başvuru formunun doldurulması ve vize ücretinin ödenmesi gibi işlemlerin yapılması ve ardından yetkili vize aracı kurumun başvuru merkezinden vize randevusu alınması ile yapılır. Danimarka çalışma vizesi başvuru işlemleri, vize randevusunda evrak teslimi ve biyometri işlemlerinin yapılması ile tamamlanmaktadır.

Danimarka Çalışma Vizesi Başvuru Evrakları Nelerdir?

Danimarka çalışma vizesi başvuru evrakları aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: En az 2 adet boş sayfası bulunan ve geçerlilik süresi olan bir pasaportun aslı ile dolu olan sayfalarının fotokopilerinin başvuru için ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Danimarka çalışma vizesi başvuru formu: Danimarka çalışma vizesi başvuru formu online olarak https://applyvisa.um.dk/NVP.App/frontpage adresi üzerinden eksiksiz bir biçimde ve doğru bilgiler ile başvuru sahibi tarafından doldurulmalıdır.
  • Sağlık sigortası: Danimarka’da kalınacak tüm süre için geçerliliği bulunan bir sağlık sigortasının başvuru dosyasında sunulması gerekir.
  • Biyometrik fotoğraf: Biyometrik standartlara uygun olarak çekilmiş pasaport fotoğraflarının başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  • Vize harcı ödeme dekontu: Online başvuru işlemleri sırasında ödenmesi gereken vize harcının ödenmiş olduğunu gösteren dekont belgesi başvuru dosyası içinde ibraz edilmelidir.
  • Vekil formu: Vize başvuru sahibi adına başvuru işlemlerinin avukat ya da bir başkası tarafından yapılacağı durumlarda bu durumu belirten formun başvuru dosyasında ibraz edilmesi gerekir.
  • İş sözleşmesi: Son 30 gün içerisinde düzenlenmiş iş sözleşmesi ya da iş teklifi belgesinin diğer gerekli belgeler ile birlikte başvuru dosyasına eklenmesi gerekir.
  • Eğitim durumu ile ilişkili belgeler: Başvuru sahibinin eğitim durumunu gösteren diploma ya da sertifika gibi belgelerin başvuru dosyasında ibraz edilmesi gerekir.
  • İş onay belgesi: Gerekli görüldüğü durumlarda Danimarka’da yer alan ilgili kurumların iş durumunu onayladığını gösteren belgenin başvuru için ibraz edilmesi gerekir.

Başvuru sahiplerinin Danimarka vizesi başvuru işlemleri için gerekli olan tüm belgeleri gerekli kriterlere uygun ve eksiksiz bir biçimde ibraz etmeleri gerekmektedir.

Danimarka Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Danimarka çalışma vizesi başvuru ücreti, başvuru sahiplerinin mesleği için uygun olan çalışma vizesi türüne göre değişiklik göstermektedir.

Danimarka çalışma vizesi ücreti pozitif çalışma vizesi, maaş limiti çalışma vizesi, çiftçilik vizesi ve özel yetenek vizesi gibi vize türleri için 4,405 Danimarka kronu ve vize hamillerine eşlik edecek aile bireyleri vizesi, ek iş vizesi ve uyum ve eğitim amaçlı çalışma vizesi türleri için ücretsiz olarak belirlenmiştir.

Danimarka çalışma vizesi harcının ödeme işlemleri, online başvuru işlemleri yapılırken kredi kartı kullanılarak yapılabilmektedir.

Danimarka Çalışma İzni Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Danimarka çalışma izni, süresiz bir iş sözleşmesine sahip olan kişiler için 4 yıla kadar geçerli olabilmektedir. Sınırlı ya da geçici bir süre için imzalanmış bir iş sözleşmesine sahip olan kişilerin Danimarka’da çalışma izni süresi, iş için belirlenen süreye ek olarak 6 ay daha süre ile geçerli olmaktadır.

4 yıl süre ile Danimarka’da çalışmış olan ve ülkede çalışmaya devam etmek isteyen kişilerin oturma ve çalışma izni süresi uzatma başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Danimarka’da Çalışma İzni Yenilenir Mi?

Danimarka’da çalışma izni, güncel çalışma izninin geçerlilik süresi bitmeden önce yenilenebilmektedir. Çalışma iznini yenilemek isteyen kişilerin Danimarka’da çalıştıkları işin ilk başvuruda belirtilen iş ile hala aynı olması gerekmektedir. Danimarka çalışma izni yenileme başvurusunda belirtilen; iş pozisyonu, işveren ve iş sözleşmesi maddelerinin ilk başvuruda belirtilen bilgiler ile aynı olması şartı bulunmaktadır.

Danimarka çalışma izni yenileme başvuruları değerlendirme süresi 3 ay sürmektedir. Danimarka’da farklı bir işte çalışan kişilerin, çalışma izni yenileme yerine yeni bir çalışma izni almak için başvuruda bulunmaları gerekir.

Danimarka Çalışma İzninin Hamiline Tanıdığı Haklar Nelerdir?

Danimarka çalışma izninin hamiline tanıdığı haklar aşağıda listelenmektedir.

  • Danimarka’da ikamet etme hakkı
  • Danimarka’da çalışma hakkı
  • Schengen bölgesine üye ülkelerde serbest dolaşım hakkı
  • Aile üyelerini Danimarka’ya getirme hakkı

Danimarka’da Çalışma İzni Bulunan Kişilerin Aile Üyeleri Danimarka’ya Gelebilir Mi?

Danimarka’da çalışma izni bulunan kişilerin aile üyeleri Danimarka’ya gelebilmektedir. Danimarka oturma ve çalışma izni bulunan kişilerin; eşleri, partnerleri ve 18 yaşın altındaki çocukları gerekli koşulları sağladıkları durumlarda Danimarka’ya gidebilme hakkına sahiptir.

Aile üyelerinin Danimarka’ya gelebilmesi için; başvuru harcı ödeme dekontu, pasaport fotokopileri, evlilik cüzdanı fotokopisi ve aile durumunu kanıtlayıcı kira sözleşmesi ya da çocuklar için doğum belgesi gibi belgelerin ibraz edilmesi gerekir.

Aile bireylerini Danimarka’ya getirmek isteyenler için başvuru süreci ortalama 2 ay sürmektedir ve başvuru ücreti 1.615 Danimarka kronu olarak belirlenmiştir.

Danimarka Çalışma İzni İle Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Danimarka çalışma izni ile vatandaşlık, Danimarka’da 9 yıl süre ile kalındıktan sonra alınabilmektedir.

Danimarka vatandaşlığı başvurusu için başvuru sahiplerinin; süresiz oturum izni sahibi olması, Danimarka için sadakat yemini etmesi, Danca dilinde talep edilen düzeyde bilgi sahibi olması, Danimarka’da yaşamak için yeterli finansal güce sahip olması, Danimarka’da kesintisiz olarak 9 yıl yaşamış olması, sabıka kaydının temiz olması, ödenmemiş bir borcu bulunmaması ve son 4 yıl içerisinde en az 3 yıl 6 ay süre çalışmış olması gerekmektedir. Danimarka vatandaşlığını almak diğer Avrupa ülkelerine göre daha zordur.

Danimarka’da Çalışma Şartları Nasıldır?

Danimarka’da çalışma şartları iyi düzeydedir. Danimarka’nın en gelişmiş sektörleri arasında eczacılık, tıbbi ekipman üretimi, metal üretimi ve tekstil sektörleri yer almaktadır. Danimarka’da özellikle yönetim, bilim, sağlık, eğitim ve bilişim sektörlerinde iş imkanları geniştir.

Danimarka’da haftalık çalışma saati 37 saat olarak belirlenmiştir. Danimarka’da asgari ücret uygulaması olmamakla birlikte ortalama olarak çalışanlara saatlik 110 Danimarka kronu ödenmektedir. Danimarka’da çalışan kişilere; doğum izni ve yıllık en az 5 haftalık izin gibi haklar verilmektedir.

Danimarka’da Meslek Maaşları Nasıldır?

Danimarka’da meslek maaşları ortalama olarak aylık 44.514 Danimarka Kronuna denk gelmektedir.

Danimarka maaş tutarları mesleklere bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Danimarka’da maaşlar; eczacılık sektöründe ortalama 38.690 Danimarka kronu, teknoloji sektöründe ortalama 46.005 Danimarka kronu, bankacılık sektöründe ortalama 42.316 Danimarka kronu, tarım sektöründe ortalama 25.466 Danimarka kronu, hukuk sektöründe ortalama 42.907 Danimarka kronu ve satış sektöründe ortalama 34.012 Danimarka kronu olmaktadır.

Danimarka İş İlanları Nereden Takip Edilir?

Danimarka iş ilanlarının takip edilebileceği en popüler siteler aşağıda listelenmiştir.

  • Linkedin.com
  • Jobbank.dk
  • Jobindex.dk
  • WorkinDenmark.dk
  • thelocal.dk/jobs/
  • jobfinder.dk
  • ofir.dk

 

 

2022’de Danimarka’da Çalışma İzni Başvuru Şartları ve İşlemleri
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin