Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) özellikle son 3 yıldır özel gereksinimli öğrenciler için ciddi altyapı ve iyileştirme çalışmalarına imza atıyor.
Merkez yerleşke ve ilçelerdeki meslek yüksekokullarında yıldan yıla yapılan yeni düzenlemeler ve fiziki çalışmalar, Üniversitede eğitim gören özel gereksinimli öğrencilerin eşit eğitim haklarından faydalanabilmeleri adına önemli imkânlar sunuyor. Öğrencilerin kampüs içinde derslikler, kütüphane, yemekhane gibi alanlara rahat ulaşımı adına yapılan çalışmaların karşılığında, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) BŞEÜ’yü son 2 yılda 6 ‘Turuncu Bayrak’la ödüllendirildi.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, ‘Engelsiz Üniversite’ olmanın BŞEÜ’nün en önemli hedeflerinden biri olduğunu söyledi. Özel gereksinimli öğrencilerin diğer öğrenciler gibi eşit eğitim haklarından faydalanmalarının, yaşadıkları sıkıntıların giderilmesinin ve sosyal aktivitelere katılmalarının en tabii hakları olduğunu ifade eden Rektör Taş, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bu, her şeyden önce Üniversitemizin en büyük sosyal sorumluluk projesidir. Bu bilinçle 25.11.2016 tarihinde kurduğumuz ‘Engelli Öğrenciler Birim Koordinatörlüğü’, kurulduğu andan itibaren hız kesmeden çalışmalarına devam etti. Birimimizin farkındalık oluşturmak adına yürüttüğü sosyal aktiviteler bir yana özellikle gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerinden de bahsetmek isterim. Bunlardan en önemlisi Bilecik ilindeki özel gereksinimli çocuklarımızı havuzla buluşturduğumuz ‘Yüz Yüze I-II’ projesidir. Bu projeyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da desteğini alarak gönüllü Üniversite öğrencilerimizin nezaretinde özel gereksinimli çocuklarımıza yüzme öğretilmekte, sosyal ve fiziki gelişimlerine katkı sağlanmaktadır. Söz konusu projenin geliştirilerek ilerleyen dönemlerde de devam edeceğine dair inancım tamdır. Bu alandaki diğer projemiz ise Bilecik ilindeki özel gereksinimli bireylerin Üniversitemizdeki özel gereksinimli öğrencilerle bir araya gelerek BŞEÜ Stadında hocamız rehberliğinde atletizm çalışmalarına katılmalarıdır. Bu projenin de şehrimizdeki ve Üniversitemizdeki özel gereksinimli bireyleri bir araya getirip kaynaştıracağını ve onlara spor kültürünü aşılayacağını düşünüyorum.”
“Hedefimiz, 2023’te Üniversitemizi tümüyle ‘Engelsiz Üniversite’ haline getirmek”
BŞEÜ’nün ‘Engelsiz Üniversite’ hedefindeki en önemli çalışma ise engelli öğrenci ve personelimizin mekânlara erişimlerini sağlayacak ve kolaylaştıracak tüm mekân düzenlemelerine ağırlık vermek olduğunu belirten Rektör Taş; “Üniversitemizin söz konusu mekânsal erişim düzenleme çalışmaları 2018 yılında Osmaneli Meslek Yüksekokulumuza YÖK tarafından düzenlenen Engelsiz Üniversite Bayrakları ‘Mekânda Erişilebilirlik’ kategorisinde ‘Turuncu Bayrak’ ödülü kazandırmıştır. Bu alandaki çalışmalarımız 2019 yılında da sürmüş ve Üniversitemiz Rektörlük ve Kütüphane binaları ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Pazaryeri MYO, Söğüt MYO, 5 farklı birimde ‘Turuncu Bayrak’ ödülüne layık görülmüştür. Merkez yerleşkemizdeki diğer binalarla ilgili çalışmalar da tüm hızıyla devam etmektedir. Hedefimiz 2023’te Üniversitemizi tüm birimleri ve binalarıyla ‘Engelsiz Üniversite’ hedefine ulaştırmak ve bu alanda Türkiye’de tek olmaktır.” ifadelerini kullandı.
Bu öğrencimizin ismi Melih. Melih yönetim bilisimde okuyor ve bu sene diploma alacak. Lakin bir diploma da babasına vermek lazim. 4 sene boyunca 1 gün aksatmadı oglunun eğitimini. Nice gören gözler duyan kulaklar ders aksatırken, Melih ve babası hep okuldaydi.