Ekimini yaptığı karpuzun hasadını da yaptı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin önemli oranda karpuz ihtiyacını karşılayan ve bu üründe üretim merkezleri arasında yer alan Bilecik ve Osmaneli ilçesinde 13 bin dekarda 70 bin tonluk rekolte bekleniyor.

Sakarya Vadisinde bilinçli tarım uygulamalarıyla kaliteli ürün elde edilen ve bölge itibarıyla ”Marmara’nın karpuzcusu” olarak nitelendirilen Bilecik ve Osmaneli ilçesindeki üreticiler, tarlalarına gelen alıcılar, pazarlık yaparak satın aldıkları karpuzları İstanbul başta olmak üzere civar il ve ilçelere götürüyor.

Araziye gelen alıcılar, üreticilerle pazarlık yaparak karpuzları satın alıyor. Daha sonra tarım işçileri kırımını yaptığı karpuzları kamyonlara yüklüyor. Karpuz sezonunda çok sayıda insana istihdam sağlanıyor. Şanlıurfa’dan, Diyarbakır’dan, Manisa’dan ve Balıkesir’den karpuz hasadını yapmaya gelen işçiler bulunuyor.

Karpuzun yanında kavun üretiminin de yapıldığını Bilecik ile Osmaneli ve Söğüt ilçesinde, bu yıl 8 bin dekarda 19-20 bin ton arasında kavun hasadı bekleniyor.

Mayıs ayı içerisinde Osmaneli ilçesinde Kaymakam Naif Yavuz, Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş ile birlikte Medetli köyünde bir tarlada çiftçilerle birlikte karpuz fidelerini toprakla buluşturan Vali Bilal Şentürk, aynı tarlada bu sefer karpuzun ilk hasadına katıldı.

Toprakla uğraşmanın en önemli iş olduğunu ve Osmaneli ilçesinde özellikle karpuz, kavun ve domates gibi temel ürünlerin profesyonelce üretildiğini ifade eden Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”İki ay önce fidesini diktiğimiz karpuzun hasadını yapmaktan mutlu olduk. İnsan emek verince emek verdiği şeyin kıymetini daha fazla anlıyor. Çiftçimizin hakikaten ne kadar önemli iş yaptığını burada bir nebze yaşamış olduk. Bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum. Köylerimiz son derece çalışkan ve üretken. Her alanda çiftçimiz çalışkan ve Türkiye’nin her yerine buradan ürün gidiyor. Şuan hasadını yaptığımız karpuzların büyük çoğunluğu İstanbul’a, Trabzon’a, İzmir’e, Zonguldak’a ve Ankara olmak üzere ülkenin pek çok yerine gidiyor. Verdikleri emeğin karşılığını almalarını diliyorum.”

Vali Şentürk’ün hasadını yaptığı tarla sahibi Gürcan İlhan da iki ay önce fidesini diken Vali Şentürk’ün tarlalarında ilk hasadına da katılmasından mutluluk duyduklarını ifade etti.

Karpuz üreticisi Naim Turan da 18 yaşından itibaren karpuz üretimi ile uğraştığını anlatarak, ürettikleri karpuzun tadının farklı olduğunu söyledi.

Kavun üreticisi Abdullah Bahar ise yıllardır konak cinsi kavun üretimi yaptıklarını ve Marmara Bölgesinin yanı sıra İç Anadolu Bölgesine de pazarladıklarının bildirdi.

Alıcı Tezcan Yetim ise 20 yıldır Medetli köyünden karpuz alımı yaptığını, burayı tavsiye etmelerinin nedeninin topraklarının zengin oluşu ve karpuza ayrı bir tat verdiğini söyledi.

Tarım işçisi Muhammet Uçar ve Ercan Arslan da 5-6 yıldır Şanlıurfa’dan karpuz hasadı zamanı Osmaneli ilçesine geldiklerini bildirdi.

DCIM100MEDIADJI_0059.JPG
DCIM100MEDIADJI_0043.JPG
DCIM100MEDIADJI_0039.JPG
DCIM100MEDIADJI_0009.JPG


İLGİLİ HABER İÇİN RESME TIKLAYINIZ..

Ekimini yaptığı karpuzun hasadını da yaptı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 7 Ağustos 2019, 21:08

    Bir vali düşünüyoruz.Küre.nin arazisinin Kızıldamlar barajından sulanması icin bi çözüm bulan

    Cevapla
Bizi Takip Edin